Vleermuis jaagt huizenbezitter, isolatiebedrijf én overheid op kosten (maar in deze Twentse gemeenten heb je geluk) | Enschede

[ad_1]

Isolatiebedrijven in de regio vrezen voor hun inkomsten: de overheid moet streng toezicht houden op de vleermuisbescherming en dat levert kosten op voor de consument. De bestellingen blijven uit. Maar gemeenten kunnen een helpende hand bieden.

Wie zijn spouwmuur wil isoleren, staat voor een lastige keuze. Een verplicht ecologisch onderzoek van vleermuizen in de holte kan kostbaar zijn, maar het negeren van deze eis kan leiden tot een boete die kan oplopen tot 45.000 euro. En niets doen leidt in de winter tot hoge stookkosten.

Er is een manier om het onderzoek te omzeilen: maak de muren ‘natuurvrij’. Maar dit kan alleen in gemeenten die een provinciale ontheffing hebben, omdat er al een soortbeheerplan (MMP) in de maak is. In zo’n SMP staat welke beschermde soorten voorkomen en hoe deze beschermd kunnen worden. Als er een dergelijke vrijstelling bestaat, mag de isolatie worden uitgevoerd door bedrijven die een speciale opleiding hebben gevolgd.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *