[ad_1]
Fidaa Al-Araj van Oxfam Novib spreekt over de ‘dag des oordeels’. Zo dramatisch ervaart zij de situatie in Gaza, waar zij woont. Ze is coördinator voedselvoorziening, maar er is een gebrek aan alles. Ze vertelt in een audiobericht dat ze naar Oxfam Novib stuurt dat er twaalf extra mensen in het huis van haar familie zijn en dat ze maar voor een paar dagen eten hebben. Drinkwater is zelfs nog problematischer. “We moeten het water rantsoeneren.”
Ze klinkt volkomen ontgoocheld door de actualiteit. Informatie is nauwelijks beschikbaar via internet of televisiejournaal, klaagt ze. “Wij moeten binnen blijven. Je hebt geen idee wat er in de buitenwereld gebeurt.” Ze hoort de inslagen van raketten rond haar huis. Ze zegt dat ze de geur van witte fosfor ruikt, die na de explosies opstijgt; een soort napalm die grote branden en ernstige brandwonden bij mensen veroorzaakt. Op X vermelden meer mensen uit de Gazastrook het gebruik van fosforbommen door de Israëlische luchtmacht. Dit is niet bevestigd.
Stroom via zonnepanelen
Generaal Omer Tishler van de Israëlische luchtmacht zei dat “duizenden bommen dag en nacht hele wijken in Gaza vernietigen.” Hij zegt dat er jacht wordt gemaakt op Hamas-terroristen, maar omdat zij zich onder andere mensen in Gaza verstoppen, worden ook burgerdoelen getroffen.
Israël sluit de Gazastrook af. En het heeft de elektriciteitsvoorziening afgesloten, evenals de water- en voedselvoorziening. Stroom wordt alleen via zonnepanelen opgewekt, maar dat is maar voor een paar uur per dag en vooral voor ziekenhuizen en andere vitale infrastructuur. Als gevolg hiervan moeten de inwoners van Gaza de nacht in zonder enige verlichting, met uitzondering van de branden in de hele stad na raket- en bominslagen. Zonder elektriciteit kunnen televisie, internet of telefoons niet meer worden gebruikt, dus de inwoners van Gaza tasten ook figuurlijk in het ongewisse over wat er gebeurt.
Ouders met dode kinderen in hun armen
Fotograaf Ahmed Zakot was in het Al-Shifa-ziekenhuis in Gaza-stad, het grootste ziekenhuis in de Gazastrook. Via geluidsberichten op WhatsApp vertelt hij wat hij ziet. Bellen is onmogelijk. “Ik zag Mahmoud Hassan Hijaz in het ziekenhuis. Hij is vader van drie kinderen die hij hierheen heeft gebracht. Hij droeg hun lichaamsdelen. Ze werden in grote witte zakken gedaan en op een karretje gezet om naar de begraafplaats te gaan.” Er wordt aangenomen dat meer van zijn kinderen begraven liggen onder het puin van zijn huis, zegt hij. “Maar de brandweer heeft niet het materieel om ze onder het puin vandaan te halen, dat zal later moeten gebeuren.” Zakot stuurt foto’s van het gezin en de verwoeste vader.
Woensdagavond werden in Gaza 1.055 doden gemeld, waaronder 260 kinderen. Op sociale media circuleren hartverscheurende beelden van ouders in Gaza met hun dode kinderen in hun armen. De oorsprong kan niet onafhankelijk worden gecontroleerd.
De tactiek van de verschroeide aarde
De VN-organisatie Ocha maakte woensdagavond bekend dat 264.000 Palestijnen hun huizen waren ontvlucht: 12 procent van de bevolking. Elk uur vluchten er meer mensen. In Gaza wordt gesproken over de zogenaamde tactiek van de verschroeide aarde die de Israëlische luchtmacht toepast voordat het leger de strook binnengaat.
Fidaa Al-Araj is de wanhoop nabij in haar audioboodschap. Ze spreekt van grote paniek en volledige verwarring. Hulpverleners zijn ook niet veilig. Negen medewerkers van de Verenigde Naties zijn inmiddels omgekomen bij bombardementen. Ze sluit af met de woorden: “Dit kan mijn laatste bericht zijn.” Einde bericht.
Lees ook:
Israël wordt wakker in een nachtmerrie
Hamas heeft Israël met de bloedige terroristische acties van dit weekend in een nachtmerrie gestort. Voor het eerst in vijftig jaar is het land officieel in oorlog. Hamas eist de hoofdprijs voor het grote aantal Israëlische gijzelaars.
[ad_2]