[ad_1]
De 32 Oekraïense vluchtelingen op De Wolfskuylen bij Gees krijgen straks gezelschap van tientallen landgenoten. Woensdagavond konden bewoners uit omliggende dorpen een kijkje nemen in de bezaaide recreatieruimte.
Het vinden van een installateur en aannemer die de grote recreatieruimte van het vakantiepark ombouwde tot slaapvertrekken was best spannend, geeft projectleider André Kolk toe. Hij is verantwoordelijk voor de opvang van vluchtelingen in de gemeente Coevorden. “Maar we hadden geluk.”
Over twee weken arriveren de nieuwe bewoners, die zo’n anderhalf jaar gehuisvest zijn geweest in veertig wooneenheden in de woonwijk Ossehaar in Coevorden. De gemeente wil er veertig koopwoningen en veertig woningen voor de sociale huur bouwen.
Geen dissonantie
In Ossehaar was er aanvankelijk weerstand van omwonenden, die zich overweldigd voelden door het besluit. Rond de ontvangst van Oekraïners in De Wolfskuylen is vrijwel geen onenigheid hoorbaar.
Inwoners uit Gees, die woensdagavond een kijkje namen, prijzen vooral de goede interactie tussen beide bevolkingsgroepen. “Als er een hulpvraag of bijstand komt, kijken we wat we kunnen doen”, zegt een man. Een ander: “Ze zijn hier welkom en we proberen ze ook te betrekken bij activiteiten.”
Overnemen
Het vakantiepark bij Gees is al jaren niet meer als zodanig in gebruik. Het toegangsbord wordt groen en het terrein van zo’n 8 hectare maakt een dorre, desolate indruk. Twee jaar geleden werd het overgenomen door het bedrijf Hofparken, dat het gebied op termijn wil revitaliseren.
Dit wordt al gedaan door de Oekraïners, die er kleur aan toevoegen. Het voordeel van deze opvanglocatie, waar mensen tot zeker april 2025 gehuisvest kunnen worden, is de aanwezigheid van toilet- en douchevoorzieningen. Er is ook een bar. Zonder de verkoop van alcohol, tenminste.
De afgelopen anderhalf jaar werden 32 Oekraïners, in de leeftijd van 17 tot 81 jaar, ondergebracht in een voormalige groepsaccommodatie in het park. Binnenkort komen daar nog eens 40 tot 50 landgenoten bij. Anderen zijn gehuisvest op de Cosis-locatie In de Goorn aan de Commissaris Gaarlandtlaan in Coevorden. Sleen biedt ook onderdak aan Oekraïners.
Professionele taal
In de gemeente Coevorden gaat het in totaal om ongeveer 200 personen. Projectleider André Kolk vindt dat alles best goed gaat. “Ze leren Nederlands en nu ook specifieke vaktaal, om bijvoorbeeld de veiligheidsinstructies op het werk te kunnen lezen en begrijpen.”
Een groot aantal van hen werkt in de horeca, bij productiebedrijven, kwekerijen, autobedrijven en in de bouw. “Werkgevers vragen regelmatig of er meer arbeidskrachten uit Oekraïne beschikbaar zijn. Omdat ze op het gebied van arbeidsethos een voorbeeld zijn voor de Nederlandse werknemers.”
Huisdieren
Naast nieuwe bewoners voor het vakantiepark komen er ook huisdieren mee. “Dat is nogal wat”, zegt Kolk. “Het zijn er veel. Vooral honden en katten. Dat vergt wat tolerantie van andere bewoners, maar het werkt.”
Midden op de trap zit een kat zich uitgebreid te wassen. Het dier kijkt verstoord als een bewoner uitgebreid wil passeren.
[ad_2]