Gemeente Leeuwarden betrapt tientallen illegale sekswerkers in sociale huurwoningen

[ad_1]

Dit jaar trof de gemeente Leeuwarden tot oktober dertig illegaal in Nederland verblijvende prostituees aan in vijftien verboden seksinrichtingen in de stad. Dit gebeurde tijdens zeventien inspecties door de autoriteiten.

Veel van de vrouwen komen uit Latijns-Amerika: onder meer Brazilië en Colombia. Dominicaanse Republiek en Ecuador. Opvallend is het hoge aantal illegale sekswerkers uit Brazilië en Venezuela.

‘Pezen’

Het merendeel van de aangetroffen illegale prostituees werkte in sociale huurwoningen van woningbouwverenigingen. In zes gevallen werkten de vrouwen vanuit de huizen van particuliere vastgoedeigenaren.

Eén van die particuliere ‘peesgebouwen’ – aan de Tjaardastate – werd onlangs door burgemeester Sybrand van Haersma Buma gesloten voor een periode van negen maanden. Dat gebouw is inmiddels verkocht. Zowel de gemeente als justitie hebben beslag gelegd op de opbrengsten.

Mensenhandel

De ex-eigenaar van dit pand moet over anderhalve week voor de rechtbank in Leeuwarden verschijnen op verdenking van betrokkenheid bij mensenhandel. In dit gebouw werden drie slaapkamers en de zolder voortdurend gebruikt als logeerkamers, onder meer door vrouwen die verklaarden gedwongen te zijn om als prostituee te werken.

De gemeente controleerde ook een hotel waar een Bulgaarse vrouw werkte. Twee zogenaamde Airbnb-kamers – aangeboden via Booking.com – in huurwoningen in de particuliere sector bleken als illegaal bordeel te worden gebruikt. Ook in 2022 ontdekte de gemeente vier woningen die via Airbnb of Booking.com werden verhuurd en misbruikt als illegaal bordeel.

Strafbetalingen

Naast het verzegelen van het pand aan Tjaardastate heeft de gemeente ook twee sociale huurwoningen voor een periode van zes maanden gesloten. Daarnaast heeft Leeuwarden naar aanleiding van de zeventien controles een hele reeks bestuurlijke maatregelen genomen, variërend van het geven van waarschuwingen tot dwangsommen en incasso’s.

In 2022 en 2023 werd in totaal 20.500 euro aan dwangsommen verbeurd wegens overtredingen van het bordeelverbod.

Sekswerkers

Vorig jaar controleerde de gemeente zestien locaties waar illegale sekswerkers actief waren. Vervolgens werden 29 prostituees aangetroffen, met zes nationaliteiten: Nederlandse (4), Braziliaanse (3), Roemeense (5), Colombiaanse (10), Thaise (3) en Dominicaanse (4).

De meeste illegale sekswerkers werkten in kamers in sociale huurwoningen. In 2022 zijn negen zogenaamde last onder dwangsom uitgevaardigd; als de gebruikers niet zouden stoppen met sekswerk, zou de gemeente hoge boetes opleggen.

Er zijn twee dwangsommen van in totaal tienduizend euro verbeurd verklaard. In 2022 zijn twee illegale sekshuizen elk zes maanden gesloten.

In 2021 werden bij veertien controles twintig illegale sekswerkers betrapt. Zij hadden de Nederlandse (2), Braziliaanse (5), Roemeense (5), Colombiaanse (1), Dominicaanse (4), Ecuadoriaanse (2) en Spaanse (1) nationaliteit. Bij deze controles zijn administratieve maatregelen opgelegd.

Overlastmeldpunt Leeuwarden

In 2023 sloot burgemeester Sybrand Buma drie panden. Eén daarvan is Tjaardastate 6. Mede dankzij de vasthoudendheid van de buurt kon hij dit na anderhalf jaar doen. De gemeente probeerde door middel van dwangsommen de illegale praktijken een halt toe te roepen. “Meestal helpt dat”, zegt burgemeester Sybrand Buma. “Maar niet hier.”

Er is veel bewijs nodig voordat er drastische maatregelen kunnen worden genomen. “Veel nauwkeuriger dan één rapport”, legt Buma uit. Buurtbewoners meldden aan het Meldpunt Overlast Leeuwarden (MOL) wat ze zagen en op welke tijden de mannen langskwamen. “En dan is er gewoon geen manier om in de weg te staan.”

De burgemeester schreef persoonlijk een bedankbrief aan de bewoners. Dat deed hij omdat hij ‘heel goed’ begreep dat het voor hen heel jammer was. “En ze hadden het gevoel dat het lang duurde. Want wat er gebeurde was verschrikkelijk.”

Hij had graag sneller willen handelen, maar is gebonden aan wettelijke eisen. “Maar doordat de buurt dit deed, hebben we het gebouw uiteindelijk kunnen sluiten.”

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *