Ziekenhuizen missen geld voor vernieuwing. ‘Van iedere honderd euro blijft nog geen twee euro over’

[ad_1]

Ziekenhuizen worden geconfronteerd met miljarden aan investeringen om de gezondheidszorg te innoveren. Het kabinet stelde hiervoor al eerder een miljard euro beschikbaar in het vorig jaar gesloten Akkoord Integrale Zorg (IZA). Maar volgens accountantskantoor BDO, dat jaarlijks de financiële resultaten van de ziekenhuizen analyseert, is dat onvoldoende omdat de ziekenhuizen zelf te weinig vlees aan de botten hebben en weinig winst maken.

“Voor elke honderd euro die het ziekenhuis krijgt, blijft er aan het einde van het traject nog geen twee euro over”, zegt zorgexpert Vincent Eversdijk van BDO. Een belangrijke verklaring hiervoor zijn de stijgende loonkosten. De ziekenhuizen sloten vorig jaar een ‘dure’ cao, waar de zorgverzekeraars tot nu toe niet aan hebben bijgedragen. Eversdijk wijst verder op andere broodnodige investeringen, zoals in gebouwen en duurzaamheid. “Er is sprake van een duivels dilemma”, aldus het BDO-lid.

Essentiële vragen vermijden

Ziekenhuizen hebben bijvoorbeeld veel geld nodig voor IT en automatisering, ook om de personeelskosten te verlagen. Tegelijkertijd moeten ziekenhuizen slimmere zorg leveren – en ook zorg leveren als die bijvoorbeeld goedkoper en beter door de huisarts geleverd kan worden. Ziekenhuizen lopen daardoor omzet mis en als ze daar niet tijdig op reageren kan dit tot faillissementen leiden, somber Eversdijk. “Ziekenhuizen hebben financiële stabiliteit nodig.”

Hij vindt dat de overheid hen hiervan meer moet bieden, terwijl ziekenhuizen samen met banken en zorgverzekeraars plannen moeten maken voor de toekomst. Eversdijk staat kritisch tegenover de politieke partijen, wier verkiezingsprogramma’s essentiële vragen over de gezondheidszorg uit de weg gaan, bijvoorbeeld hoe deze betaalbaar blijft. Of over de vraag of alle ziekenhuizen indien nodig over een spoedeisende hulp moeten beschikken of over de concentratie van zorg, waarbij zeer ingewikkelde medische handelingen slechts in een beperkt aantal ziekenhuizen worden uitgevoerd.

Een financiële pas

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen omarmt het BDO-rapport. Deze week debatteert de Tweede Kamer over de IZA, wat volgens NVZ-voorzitter Ad Melkert een uitgelezen kans is om extra geld beschikbaar te stellen voor de zorg. “Ga met elkaar in gesprek over de maatschappelijke prioriteit om een ​​passend antwoord te bieden op de snel toenemende zorgbehoefte.”

Uit het BDO-onderzoek blijkt verder dat 55 van de 61 onderzochte ziekenhuizen vorig jaar financieel voldoende scoorden. Hieronder vallen nu ook de Tjongerschans (Heerenveen), Ziekenhuis Rivierenland (Tiel). St. Jans Gasthuis (Weert) en Ikazia Ziekenhuis (Rotterdam), ziekenhuizen die vorig jaar onvoldoende scoorden. Maar het IJsselland Ziekenhuis (Capelle aan den IJssel), het Zaans Medisch Centrum (Zaanstad), de Saxenburgh Groep (Hardenberg). Rivas Zorggroep (Gorinchem), Ziekenhuis Amstelland (Amstelveen) en Bernhoven (Oss) scoorden onvoldoende. Twee ziekenhuizen scoorden een 10, het Elisabeth-Tweesteden Ziekenhuis (Tilburg/Waalwijk) en het Catharina Ziekenhuis (Eindhoven).

Lees ook:

Energieprijzen en inflatie kosten ziekenhuizen de dood, financiële problemen dreigen

De ziekenhuiszorg schiet tekort. Ziekenhuizen kunnen de toegenomen zorgvraag en hogere kosten niet meer aan. Vooral de kleinere komen in de problemen.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *