LIVE | VS meldt minstens 22 doden in Israël als gevolg van aanval Hamas | Buitenland


03:04

De landen van de Arabische Liga willen dat Israël de aanvallen op de Gazastrook onmiddellijk stopzet. Na een spoedvergadering in Caïro waarschuwen de ministers van Buitenlandse Zaken van de 22 lidstaten woensdag voor de ‘catastrofale’ gevolgen die een het opvoeren van het conflict zouden hebben op humanitair en veiligheidsvlak.

De Arabische landen, waaronder Jemen, Irak en Marokko, stellen in hun slotverklaring dat het noodzakelijk is om het vredesproces nieuw leven in te blazen middels onderhandelingen tussen de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO), ‘als de enige en legitieme vertegenwoordiger van de Palestijnen, en Israël’. Ook wordt benadrukt dat humanitaire hulp, voeding en brandstof de Gazastrook moet kunnen bereiken.

02:40

De Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman sprak woensdag met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan over het aanhoudende geweld tussen Israël en Hamas, meldt staatspersbureau SPA. Tijdens het telefoongesprek had Bin Salman het onder meer over de dringende behoefte aan noodhulp in de Gazastrook, waar Israël maandag een totale blokkade voor aankondigde.

Zo verzekerde de 38-jarige kroonprins Erdogan op zowel nationaal als internationaal niveau er alles aan te doen om verdere escalatie te voorkomen. Bin Salman had het met de Turkse president ook onder meer over de noodzaak om de aanvallen op de Gazastrook te beëindigen. De feitelijk heerser van Saoedi-Arabië zei dat zijn land standvastig blijft als het gaat om hun steun aan het Palestijnse volk, ‘tot aan het moment dat zij toegang hebben tot hun legitieme rechten‘.

00:04

Het aantal Amerikaanse burgers dat is gedood bij aanvallen van de Palestijnse islamitische Hamas-beweging in Israël is gestegen tot ten minste 22, meldt het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Eerder had Washington veertien doden gemeld.

Er worden nog steeds zeventien Amerikaanse burgers vermist, zei een Witte Huis-woordvoerder. President Joe Biden gaf eerder al aan dat er Amerikaanse burgers onder de gijzelaars van Hamas zijn, zonder een exact aantal te noemen of andere details te geven.

00:00

Het militaire vliegtuig dat woensdag 199 Nederlanders moest repatriëren vanaf vliegveld Ben-Gurion in Tel Aviv, kon er niet direct landen. Bij nadering stuurde de luchtverkeersleiding het vliegtuig weg, omdat het vliegveld onder vuur lag. Passagiers vertelden hoe ze op dat moment op en bij het vliegveld met zijn allen op de grond moesten gaan liggen. Het gevaar werd afgewend door de Israëlische luchtafweer.

Copiloot Cris van Dijk vertelde na landing in Eindhoven, dat het toestel een veiliger en hogere luchtruim op moest gaan zoeken ‘wegens military events’, tot de situatie veilig was. Uiteindelijk konden de piloten het toestel veilig aan de grond zetten. Maar het duurde nog bijna 2,5 uur voor alle passagiers aan boord waren. Zo lang duurde het voordat alle mensen aan boord waren die waren geselecteerd door Buitenlandse Zaken en de ambassade, aldus Van Dijk.

De passagiers waren volgens hem gespannen en getraumatiseerd. Bij vertrek was het heel stil aan boord. De spanning bleef zolang het toestel in Israëlisch luchtruim vloog. Pas toen koers was gezet richting Griekenland ontspanden de passagiers zich. ,,Er werd gezongen, mensen waren blij”, aldus Van Dijk. “Het is achter ons.”

Hij hoorde pas dinsdagavond dat hij naar Tel Aviv moest vliegen, werd woensdagochtend pas gebriefd. ,,Het was een spannende missie, maar uiteindelijk is het allemaal vrij vloeiend gegaan.”

23:16
Gisteren

De islamitische Hamasbeweging zegt een gijzelaar met haar twee kinderen te hebben vrijgelaten. De vrijlating wordt gemeld in een verklaring van de gewapende tak van Hamas, de al-Qassam-brigades. 

Het zou gaan om een Israëlische vrouw en haar kinderen. Zij zou gevangen zijn genomen tijdens gevechten en Hamas zou haar hebben vastgehouden in de Palestijnse Gazastrook. Hamas ontvoerde ongeveer 150 personen tijdens zijn aanval op Israël vanuit de Gazastrook.

De vrijlating is te zien op videobeelden, waarvan de echtheid nog niet is vastgesteld. Ook heeft Israël de vrijlating nog niet bevestigd.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zei eerder op de avond in zijn eerste korte verklaring op tv na de vorming van een oorlogsregering met de oppositie dat elk lid van Hamas is ten dode opgeschreven. 

,,Hamas is Islamitische Staat (IS) en we gaan ze verpletteren en vernietigen zoals de wereld IS heeft vernietigd“, zei hij verder over het Israëlische offensief tegen de islamitische Hamasbeweging die zaterdag vanuit de Palestijnse Gazastrook een verrassingsaanval uitvoerde op Israël. ,,We hebben een nationale noodregering gevormd. Het volk van Israël is verenigd. We hebben onze meningsverschillen terzijde geschoven.”

22:40
Gisteren

Op de militaire vliegbasis in Eindhoven is om 22.10 uur een vliegtuig van Defensie geland met daarin de eerste groep gerepatrieerde Nederlanders. Aan boord waren 199 mensen die uit Israël zijn gerepatrieerd. Het gaat om mannen, vrouwen en kinderen, onder wie 28 leerlingen van 4VWO en hun vier docenten uit Rotterdam en Gouda.

Voorzitter Richard Toes van de Raad van Bestuur van scholengroep Driestar-Wartburg in Rotterdam en Gouda zei eerder dat het spannende dagen waren voor de leerlingen van 4 VWO. Donderdagavond kwamen de scholieren, de meesten zestien of zeventien jaar, aan in Israël. Veertien leerlingen zaten de afgelopen dagen in Jeruzalem, veertien anderen in het noorden van Israël. ,,De kinderen in het noorden hebben niet veel meegekregen, maar in Jeruzalem wel”, aldus Toes. “Als leerlingen raketten zien, maakt dat een diepe indruk op hen.”

Ook de ruim twintig studenten en drie docenten van de Christelijke Hogeschool Ede die in Israël vastzaten, keerden met het militaire vliegtuig terug. De universiteit Leiden meldt dat vijf van haar studenten die in Israël waren ook naar huis zijn gekeerd. De universiteit heeft omwille van de privacy niet bekendgemaakt of de studenten in het vliegtuig van Defensie zaten.

Voor de militaire vlucht werd een Airbus A330 ingezet van de Multinational Multirole Tanker Transport (MRTT) Unit, die gestationeerd is op vliegbasis Eindhoven. Het vliegtuig biedt plaats aan 267 passagiers en 45 ton vracht. Het toestel vertrok ruim vier uur eerder van vliegveld Ben-Gurion bij Tel Aviv. Donderdag vliegt opnieuw een toestel van Defensie naar Tel Aviv om er een tweede groep Nederlanders op te halen.

21:39
Gisteren

Egypte heeft met onder meer de Verenigde Staten gesproken over humanitaire hulp voor de Gazastrook via de Egyptische grens, nu Israël oorlog voert met de Hamasbeweging in het Palestijnse gebied. De regering in Caïro verwerpt echter elke stap om Palestijnse vluchtelingen toe te laten, is van Egyptische veiligheidsbronnen vernomen.

Caïro, dat vaak bemiddelt tussen Israël en de Palestijnen, dringt er altijd op aan dat de twee partijen de conflicten binnen hun grenzen oplossen. Volgens Egypte is dat de enige manier waarop de Palestijnen hun recht op een eigen staat veilig kunnen stellen. Egypte beperkt dan ook al jaren de toestroom van Palestijnen uit de Gazastrook, zelfs tijdens de hevigste conflicten.

In de kleine kuststrook, ingeklemd tussen Israël in het noorden en oosten en Egypte in het zuidwesten, wonen ongeveer 2,3 miljoen mensen. Zij leven onder een blokkade sinds de Hamas er in 2007 de macht overnam.

De VN-vluchtelingenorganisatie in Palestijns gebied (UNRWA) zegt dringend ruim honderd miljoen dollar nodig te hebben voor ‘levensreddende’ noodhulp de komende negentig dagen voor ongeveer een half miljoen Palestijnen.

21:15
Gisteren

KLM vliegt donderdag toch niet naar Israël om Nederlanders op te halenDe repatriëringsvlucht wordt donderdag uitgevoerd met een toestel van Defensie. Dat meldt demissionair minister Hanke Bruins Slot op X. Het vliegtuig vertrekt op dezelfde tijd als de geannuleerde KLM-vlucht.

‘We hebben gehoor willen geven aan het verzoek van het ministerie van Buitenlandse Zaken voor repatriëring van Nederlanders uit Tel Aviv, mits een veilige vluchtuitvoering mogelijk was’, schrijft KLM in een persverklaring. ‘Echter, op basis van de ervaringen van de militaire vlucht van vandaag en de meest recente informatie over de situatie in Israël, is het voor de burgerluchtvaart op dit moment onvoldoende mogelijk om een veilige vlucht voor passagiers en bemanning uit te voeren.’

De luchtvaartmaatschappij laat weten het besluit ‘met een zwaar gemoed’ te hebben genomen, ‘omdat we ons realiseerden dat veel mensen uitkeken naar een vlucht terug naar Nederland’. 

20:53
Gisteren

Ozz, de 19-jarige kleinzoon van zangeres Lenny Kuhr, is zwaargewond geraakt in de strijd in Israël. Dat schrijft ze op Instagram. De tiener vecht als soldaat in het Israëlische leger en is in zijn buik geschoten. Hij is met spoed naar Tel Aviv gebracht, waar hij in het ziekenhuis is geopereerd.

De schietpartij vond plaats in een kibboets in het zuiden van het land, waar Ozz met zijn unit naartoe werd gestuurd. De militairen werden onder vuur genomen door strijders van Hamas. Een aantal unitgenoten van Ozz heeft het niet overleefd.

Lees hier het hele verhaal.

20:34
Gisteren

 In de Tweede Kamer leven grote zorgen over de volledige blokkade van de Gazastrook die Israël heeft afgekondigd in de strijd met de radicale Palestijnse groepering Hamas. Demissionair minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) zei in een debat dat de zorgen aan Israël zijn overgebracht. 

Dat is niet voor alle partijen afdoende. Het niet toelaten van voedsel, water en andere basisbehoeften tot Gaza is in strijd met het oorlogsrecht, zei Sjoerd Sjoerdsma (D66). SP’er Peter Kwint vroeg de bewindsvrouw om Israël te vragen de blokkade op te heffen. Ook CDA, GroenLinks, PvdA en Forum voor Democratie uitten hun zorgen.Het meest uitgesproken was Stephan van Baarle (Denk). Hij ziet veel ‘onverschilligheid’ als het gaat om de blokkade. 

Israël heeft het recht om zich te verdedigen, vinden alle partijen. Maar daarbij moet wel het humanitair oorlogsrecht worden gehandhaafd. ,,Respect voor internationaal recht betekent dat de reactie van Israël proportioneel moet zijn”, verklaarde Kati Piri (GroenLinks-PvdA). ,,Collectief straffen is niet een proportionele reactie.”

,,Nederland draagt uit dat Israël moet reageren in lijn met het internationaal recht”, zei minister Bruins Slot. Ze zei ‘echt bezorgd’ te zijn over de blokkade. Ze pleit voor een humanitaire corridor met de grens met Egypte. 

De bewindsvrouw maakt zich vooral zorgen dat het conflict verder escaleert en dat de Libanese beweging Hezbollah zich in de strijd gaat mengen. Er zijn sinds de aanval van Hamas zaterdag begon al verscheidene raketten uit Libanon op Israël afgevuurd. Ze noemt het ‘cruciaal’ dat niet meer landen of groepen betrokken raken.

20:31
Gisteren

De Britse minister van Buitenlandse Zaken James Cleverly is op bezoek in het zuiden van Israël geschrokken van het luchtalarm. Op beelden die het Israëlische buitenlandministerie verspreidde, rent hij een pand in tijdens zijn bezoek aan Ofakim, ruim 20 kilometer ten oosten van de Gazastrook.

De minister is woensdag naar Israël gegaan om solidariteit te betuigen met dat land. Hij brengt volgens zijn ministerie de boodschap dat Groot-Brittannië ‘onverminderd solidair is met het Israëlische volk na de terroristische aanvallen’ van de beweging Hamas vanuit de Gazastrook. Cleverly spreekt met overlevenden van de aanvallen en met politieke leiders. Donderdag wordt de Amerikaanse collega van Cleverly, Antony Blinken, in Israël verwacht.

British Airways heeft het voorbeeld van tal van andere luchtvaartmaatschappijen gevolgd en staakt voorlopig de vluchten naar Israël om veiligheidsredenen. De voorlopig laatste vlucht naar Tel Aviv van de maatschappij maakte woensdag vlak voor de landing in Israël rechtsomkeert en begon de terugweg naar Londen. Het vliegveld Ben Gurion is volgens waarnemers ook mogelijk doelwit van raketten van Hamasstrijders.

Maar de Israëlische luchtvaartautoriteit heeft ontkend dat er woensdag projectielen op het vliegveld zijn afgeschoten. De beslissing van de Britse piloot was de zijne, maar er was geen veiligheidsrisico, aldus de autoriteit.


19:50
Gisteren

VN-chef António Guterres heeft van de Palestijnse beweging Hamas de vrijlating geëist van de naar schatting 150 gijzelaars die uit Israël werden ontvoerd. Hij riep ook Israël op zich aan het internationale recht te houden bij de aanvallen op de Gazastrook. 

Hij bevestigde dat zeker elf medewerkers van de hulporganisatie van de VN voor Palestijnse vluchtelingen, Unwra, zijn gedood bij de Israëlische aanvallen op de dichtbevolkte strook. Hij zei dat ziekenhuizen, centra van de VN en scholen nooit zouden mogen worden aangevallen.

Een Israëlische luchtmachtgeneraal heeft gezegd dat Israël hele wijken bombardeert. De Palestijnse Rode Halvemaan heeft gemeld dat ambulances doelgericht worden aangevallen en dat de ziekenhuizen in de regio nog voor hooguit drie dagen voorraden hebben. Israël heeft de Gazastrook volkomen afgegrendeld en blokkeert ook de levering van voedsel, stroom, brandstof en medicijnen.

In de Gazastrook zijn sinds zaterdag volgens de Palestijnse gezondheidsautoriteiten al 1100 doden en circa 5400 gewonden gevallen. Guterres zei dat 220.000 mensen hulp hebben gezocht in de 92 centra van de VN in de Gazastrook.

Over het lot van de gijzelaars is weinig bekend maar een aantal zou in ziekenhuizen in de Gazastrook zijn opgenomen. In Arabische media is gemeld dat Egypte de verzekering heeft gehad van Hamas dat de gijzelaars goed behandeld worden, voor zover mogelijk in het bestookte gebied.

19:21
Gisteren

Het Israëlische leger heeft naar eigen zeggen toch geen infiltratie van het luchtruim geïdentificeerd. Er is volgens een woordvoerder van het leger geen sprake van een veiligheidsincident in het noorden van Israël. ,,Infiltratie is uitgesloten”, meldt het leger volgens The Times of Israel.

In het noorden van Israël, inclusief op de Golan-hoogvlakte en Galilea, waren woensdag massaal sirenes van het luchtalarm te horen. Volgens het Israëlische leger was dat het gevolg van ‘verdachte infiltratie in de lucht vanuit Libanon’. 

Nadat de regio tijdelijk in staat van paraatheid was gebracht, blijkt volgens het leger alles veilig te zijn. Er zijn geen directe bedreigingen voor Israëlisch grondgebied vastgesteld, kondigde het Israëlische leger woensdagavond aan. De luchtalarmen zouden een storing kunnen zijn. Het leger onderzoekt waarom het dronealarm afging.

Woensdag kregen alle inwoners van Israël op hun Home Front Command-app de melding om te gaan schuilen. Ook hier was volgens legerwoordvoerder Daniel Hagari sprake van een vals alarm, dat het gevolg was van een menselijke fout.

19:18
Gisteren

De Europese Commissie heeft Meta, het moederbedrijf van Facebook en Instagram, gewaarschuwd dat nepnieuws en illegale posts zo snel mogelijk van zijn socialemediaplatforms moeten verdwijnen. In Brussel leven veel zorgen over de toename van online nepnieuws over de opleving van het geweld tussen Hamas en Israël. Een dag eerder droeg het dagelijks EU-bestuur de berichtendienst X op om snel illegale berichten te verwijderen.

Eurocommissaris Thierry Breton, verantwoordelijk voor digitale zaken, schrijft in een brief aan Meta-topman Mark Zuckerberg over ‘een sterke toename van illegale content en desinformatie die in de EU worden verspreid via bepaalde platforms’. Hij roept Zuckerberg op om zich strikt te houden aan nieuwe Europese regelgeving die het verspreiden van nepnieuws verbiedt.

Breton maakt zich ook zorgen over geavanceerde manieren om nepnieuws te verspreiden in de aanloop naar verkiezingen in een aantal lidstaten, waaronder Nederland. Zo heeft de voor digitale zaken verantwoordelijke Eurocommissaris aanwijzingen dat er ‘een aanzienlijke aantal deepfakes’ verscheen op sociale media rond de verkiezingen in Slowakije. Breton wil van Zuckerberg weten welke maatregelen Meta neemt om die deepfakes te bestrijden.

Dinsdag riep Breton de miljardair Elon Musk, die vorig jaar Twitter kocht en onlangs omdoopte tot X, op om meer te doen tegen berichten die illegaal zijn. Naast nepnieuws gaat het ook om berichten, video’s of foto’s die geweld verheerlijken.

Een probleem bij X is dat Musk na de overname een groot deel van het personeel ontsloeg, onder wie veel medewerkers die erop moeten toezien dat verboden berichten het platform niet bereiken. Musk stelde in een reactie op Bretons waarschuwing dat alles op X open en transparant is. Hij vroeg de Eurocommissaris ook om concrete voorbeelden te noemen van illegale berichten. ,,Meldingen van gebruikers – en autoriteiten – over nepnieuws en de verheerlijking van geweld zijn u welbekend. Het is nu aan u om te laten zien dat u doet wat u zegt”, reageerde Breton daarop.

18:38
Gisteren

Elf medewerkers van de Verenigde Naties zijn omgekomen sinds de start van de luchtaanvallen van het Israëlische leger op de Gazastrook afgelopen zaterdag. Dat maakte het VN-agentschap Unrwa woensdag bekend. ‘Het spijt ons te moeten bevestigen dat elf Unrwa-collega’s zijn gedood sinds 7 oktober op de Gazastrook’, zei de organisatie in een statement. Onder de slachtoffers waren vijf docenten, een gynaecoloog, een psycholoog en drie ondersteunende personeelsleden

Het personeel werd volgens de organisatie gedood in hun huizen, verspreid over de Gazastrook. Daarnaast zijn er een drietal leraren gewond geraakt en dertig leerlingen gedood. Ook raakte het hoofdkwartier van de Unrwa en schoolinfrastructuur beschadigd.

Bij de luchtaanvallen van het Israëlische leger op de Gazastrook vielen al meer dan 1050 doden. Op de website van Al-Jazeera zijn er berichten over bombardementen op huizen in Khan Younis, waarbij tot acht familieleden tegelijk omkwamen.

18:04
Gisteren

Het transportvliegtuig van Defensie is met gestrande Nederlandse reizigers uit Tel Aviv vertrokken. Dat laat een woordvoerder van het ministerie weten. Aan boord van de Airbus A330 zijn ongeveer tweehonderd Nederlanders, onder wie vakantiegangers en scholieren.

Het vliegtuig landt in de loop van de avond op vliegbasis Eindhoven. Aanvankelijk zou daar demissionair minister Hanke Bruins Slot van Buitenlandse Zaken bij zijn, maar later meldde haar ministerie dat ze toch niet aanwezig kan zijn. Met de tweehonderd terugkeerders van woensdag zou dan aan de vraag van reizigers die willen terugkeren zijn voldaan, zei Bruins Slot eerder op de dag.

Buitenlandse Zaken heeft met het defensietoestel medewerkers van het Snel Consulair Ondersteuningsteam naar Israël gestuurd. Zij gaan op de ambassade in Tel Aviv en de Nederlandse vertegenwoordiging in Ramallah op de Westelijke Jordaanoever helpen met de repatriëring.

Donderdag gaat een vliegtuig van KLM naar Tel Aviv om Nederlanders op te halen. Dat kan ongeveer driehonderd mensen meenemen.

Het demissionaire kabinet sluit niet uit dat er meer vluchten komen. ‘De ministeries van Buitenlandse Zaken en Defensie sluiten niet uit dat er een dezer dagen nogmaals een militair toestel naar Israël vliegt om gestrande reizigers op te halen’, meldt Defensie. Bruins Slot zei ook dat er aan scenario’s wordt gewerkt voor het geval het luchtruim van Israël wordt afgesloten en nog gestrande reizigers moeten worden opgehaald.

17:55
Gisteren

In het noorden van Israël, inclusief op de Golan-hoogvlakte en Galilea, zijn woensdag massaal sirenes van het luchtalarm te horen. Dat berichten Israëlische media zoals Times of Israël en Haaretz.

Volgens het Israëlische leger is dat het gevolg van ‘verdachte infiltratie in de lucht vanuit Libanon‘, aldus Haaretz. Mogelijk gaat het om drones, maar bevestiging is er nog niet. Het leger beklemtoont dat de bewoners in het noorden moeten schuilenEr zou sprake zijn van een ‘grootschalige’ aanval in de regio’s Tiberias en Beit Shean.

Volgens sommige meldingen gaat het om een ‘vijandelijk toestel’. Volgens onbevestigde berichten uit de regio zouden er paragliders over de grens zijn gevlogen. De bloedige aanval van Hamasstrijders vanuit de Gazastrook begon zaterdag ook met behulp van paragliders.

Volgens de Israëlische nieuwszender KAN zijn er weer projectielen ingeslagen in het noorden van het land. Volgens Libanese bronnen zouden Palestijnse groepen raketten op Israël afvuren. De Libanese sjiitische beweging Hezbollah zou zich terughoudend opstellen.

Uit angst voor een mogelijke militaire escalatie tussen de sjiitische militie Hezbollah en het Israëlische leger zijn veel Libanezen in het zuiden van het land al op de vlucht geslagen. Volgens ooggetuigen waren verschillende dorpen woensdag verlaten.

VN-secretaris-generaal Antonio Guterres zei dat voorkomen moet worden dat het conflict in Israël overslaat, en dat hij bezorgd is over de vermeende aanvallen vanuit het zuiden van Libanon die gemeld worden. 


17:39
Gisteren

De voorraden zijn op, overal wordt hard gestikt. Vlaggenfabrikanten produceren extra om aan de toenemende vraag te kunnen voldoen. Want waar normaal een paar Israëlische of Palestijnse vlaggen per maand verkocht worden, vliegen ze sinds dit weekend de deur uit.

Lees hier het hele verhaal.

17:25
Gisteren

Een woordvoerster van de ANVR laat weten dat er in totaal nog ongeveer honderd reizigers zijn in Israël, volgens een nieuwe inventarisatie bij leden van de reisbranchevereniging. ,,Onze leden hebben in het begin van de week al via allerlei andere vluchten een groot deel van de gasten terug laten komen”, zegt ze. Het ministerie van Buitenlandse Zaken inventariseert volgens haar hoeveel mensen er verder nog in Israël zijn. De aangesloten organisaties hebben naar haar weten geen reizigers in Palestijns gebied.

Er is met de twee vliegtuigen genoeg capaciteit om alle mensen terug te halen naar Nederland die daarom hebben gevraagd, zei demissionair minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) woensdag. In de toestellen kunnen volgens de bewindsvrouw in totaal vijfhonderd mensen mee.

Reisorganisatie Djoser meldt dat twee groepen uit Israël woensdag zijn teruggekomen en dat de organisatie geen reizigers meer heeft in het land. Eerder meldden onder meer D-reizen en Middenoostenreizen dat zij nu geen Nederlanders in Israël hebben. Directeur Jan van den Bosch van Beter Uit Reizen zegt dat de ‘kleine zestig mensen’ die er vorige week nog zaten, die week zijn teruggevlogen.

17:20
Gisteren

De Franse premier Élisabeth Borne.
De Franse premier Élisabeth Borne. © ANP / AFP

De Franse premier Élisabeth Borne heeft in het parlement gezegd dat waarschijnlijk meerdere Franse kinderen zijn ontvoerd naar de Gazastrook door de Palestijnse Hamas tijdens de terreur die strijders er zaterdag rond de strook zaaiden. Dinsdag werd in Parijs bekendgemaakt dat er acht mensen met een Frans paspoort zijn omgekomen en er twintig Fransen worden vermist.

President Emmanuel Macron heeft leiders van de politieke partijen uitgenodigd donderdag op het middaguur te komen overleggen over de situatie. Twee grote partijen hebben meteen toegezegd dat ze aanwezig zullen zijn, de centrumrechtse Les Républicains en de nationalistisch Rassemblement National (Nationale Samenkomst).

In de Franse politiek is beroering ontstaan door de bloedige aanvallen nadat de links-radicale partij LFI had geweigerd de beweging Hamas als terroristisch te bestempelen. Toen LFI-parmentariër Mathilde Panot in het parlement het woord voerde over de aanvallen in Israël, liepen afgevaardigden van een aantal partijen boos de zaal uit.Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *