In klap foar it knallen. In oade oan de ûnferwachte krêften yn wraaksuchtige minsken | resinsje ★★★★☆

[ad_1]

Wraak is nooit het meest opvallende thema van de nieuwe ferhalenbondelfan Sipke de Schiffart. De meeste mensen binnen werden wat donkerder en gingen gewoon in de wei zitten.

Alles wat mij ‘s nachts overkwam, werd voorkomen dat ik met luide muziek sliep of, in mijn geval, altijd blafte. ‘Gjaltema, hier is de naam Jack, die om het minste of geringste hun slungel is. Degene die de hele tijd tegen hem blafte, maar het ergste van allemaal was degene die ‘s nachts voortdurend blafte. (…) Het was voor jullie beiden een grote ergernis.’ Hun geblaf wordt obsessief: ‘Deze keer houd ik mij aan het adagium dat je het beste kunt slapen, dat het in ieder geval goed is, op de dea nei.’

Minsken werd zich al snel bewust van wat er vanzelf gebeurde. Dan komt de drukte van het vasthouden en dragen. De wraak die nooit zal worden genomen zal een goede zaak zijn, zodat er een einde zal komen aan de pijn van de volgende. Men moet dan stappen ondernemen om ook goed te kijken naar de onontdekte wezens die niet van elkaar los kunnen komen. Elke keer dat je wraak zoekt in je land. ‘Mag ik hier een explosie hebben, het vuurwerk zal mijn naam krijgen terwijl het rookt. Die knal en Ljouwert is het in één klap waard om te knallen.’

Trijentritich ferhalen

Sipke de Schiffart giet gewoon zonneschijn met syn talinten. Neem de band binnen trijentritich ferhalen op, zoals een goede skreaun. Men mist wolris subtilens of djipgong, de skriuwer is bytiden ek enigszins tefolle in skokeeffect. Hij vindt het misschien leuk om situaties te bespreken die steeds slimmer worden.

Het is herhaalbaar Schaatslessen Trouwens, oer in de mens die er niet om vraagt. ‘On thei fan de skaakles libbe I nei dy les ta as gong it to it ûndergean fan in libbensbedriigjende operaasje.’ Drink om de zenuwen te overwinnen thuis een hele liter kruidenlikeur en drink een hele liter Sonnema voor de lessen in de club. Wat volgt is een complete slap-stick Mark in een oerportret van een waaier in een noodlijdende man. Subtiel kun je nu al fan zijn van De Schiffart, de kans is groot dat er op een gegeven moment serieuze plotselinge veranderingen zullen plaatsvinden.

Mooglik met het beste verhaal is ‘In bysundere must’, een supermerk in het verhaal van elke andere man. Kom vaker naar de winkel en vraag of er een man of een vrouw is, en dan of er ‘heterofyl of homofyl’ is. En sa gean se mar troch. Het is werkelijk verbazingwekkend hoe de schrijver rustig de fout onderzoekt en deze vervolgens tot een treurig einde brengt.

Titel Salang zoals het libben duoret (ferhalen)

Skruwer Sipke de Schiffart

Utjouwer Hispel

Prijs 20 euro (237 zijden)

★★★

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *