[ad_1]
Engeland en Griekenland kunnen het niet eens worden over de 2500 jaar oude sculpturen, waarvan sommige te zien zijn in het British Museum in Londen en andere in Athene. De beelden sierden ooit de Akropolis op het Parthenon in de Griekse stad, maar werden begin negentiende eeuw door de Britse ambassadeur in het Ottomaanse Rijk, Thomas Bruce, de graaf van Elgin, naar Londen verscheept.
De beelden werden in 1816 aangekocht door de Britse regering, die ze tentoonstelde in het British Museum. Velen zien ze daar als ‘s werelds bekendste voorbeeld van geroofde kunst.
Mitsotakis zei dit weekend tegen de BBC dat de beelden teruggestuurd moeten worden naar Griekenland. De huidige situatie, zo zei hij tegen de omroep, is vergelijkbaar met ‘het doormidden snijden van de Mona Lisa’. Die uitspraak zou Sunak hebben geïrriteerd, die daarom de bijeenkomst van dinsdag afzegde.
De Griekse premier zei in een reactie ‘teleurgesteld’ te zijn. Hij weigerde een ontmoeting met de vice-premier, die hem als alternatief werd aangeboden. Bronnen dicht bij Sunak vertelden de BBC dat het ‘onmogelijk werd om de bijeenkomst door te laten gaan na de opmerkingen van Mitsotakis’.
De geplande ontmoeting tussen Sunak en Mitsotakis had moeten gaan “over de situatie in het Midden-Oosten, Oekraïne, klimaatverandering, migratie en natuurlijk de sculpturen van het Parthenon”, zei de Griekse premier in een verklaring.
[ad_2]