Als Friesland zich verzet en Groningen ‘ontvankelijk’ is, dan weet minister wel waar hij huizen wil bouwen: niet bij ons dus | LC commentaar

[ad_1]

Eén miljoen huizen meer was jarenlang het motto in Den Haag. Wat blijkt nu? Mogelijk hebben we 2 miljoen of meer nodig, aldus minister Hugo de Jonge. In Drenthe en Groningen voelt hij enthousiasme, in Fryslân ziet hij weerstand.

Dit beeld komt voort uit de reflecties op de nieuwe Opmerking spatie : een belangrijk document over toekomstige ruimtelijke planning. Er komt een nationale ‘wederopbouw’ met een betere verdeling van woningen, bedrijven en infrastructuur over het land.

Groningers ‘ontvankelijker’

De bevolking groeit onverwacht snel, vandaar de druk op de bouw. Veel provincies willen die woningen, maar vooral in Fryslân moet minister De Jonge zich verweren tegen kritiek, zei hij zaterdag in NRC . Hier probeert hij vaak het verhaal te nuanceren.

Vervolgens benadrukt hij ‘dat niet alle dorpen op het hele Friese platteland in omvang moeten verdubbelen’. Vervolgens wijst hij op de stad Leeuwarden: ‘daar is veel groei mogelijk, als je maar zorgt voor voldoende mobiliteit’. Ook enkele andere grote Friese plaatsen hebben ‘groeipotentieel’.

Inwoners van Groningen staan ​​’ontvankelijker’ voor de woningbouwplannen: ‘Omdat mensen daar begrijpen dat meer mensen de leefbaarheid en de economie ten goede komen’. De Jonge kiest er in zijn nieuwe nota daarom voor om de woningbouw tussen Assen en Groningen en van hieruit ook richting Emmen te intensiveren.

Bouwen rondom Fryslân

Het lijkt bijna alsof hij rondom Fryslân wil bouwen. Tussen de regels door lees je zijn verbazing over het verzet, want bebouwing in de buitenprovincies is ook bedoeld om ‘de kloof tussen regio en Den Haag te dichten’.

In 2021 is een deltaplan met 10.000 extra Friese woningen gereed steun van de provinciale overheid. De FNP was hier fel op tegen en ook de BBB is niet enthousiast. Hun toon domineert nu het Provinsjehûs. We kunnen dan ook weinig steun verwachten voor grootschalige woningbouw.

Veel Friezen vinden dat prima: ieder stukje land is al een slagveld. Lees bijvoorbeeld de recente bezwaarbrieven van Stiens . Bewoners van de nieuwe wijk Steenslân II vinden het onaanvaardbaar dat de provincie woningbouw op dit stukje weiland toestaat.

Populair als politicus

Ook wordt het steeds moeilijker om bouwlocaties in de stad te identificeren. Leeuwarden was voorheen best enthousiast over meer grootstedelijke bebouwing, maar de provincie moet zoiets ondersteunen.

Wie in onze tijd als Friese politicus populair wil zijn, bouwt liever minder huizen dan meer. Vooral tegenstanders spreken het gemeentebestuur aan, waar slachtoffers van het woningtekort zelden te zien zijn. Het is geen toeval dat Fryslân al één van de provincies is laagste nieuwbouwcijfers in Nederland .

Uitgestrektheid en natuur

Of dit een mooier en aangenamer Fryslân oplevert, weten we pas over twintig jaar. Misschien zullen we ons verheugen omdat we de enige regio zijn die nog uitgestrektheid en uitgestrekte natuur kent.

Tegelijkertijd blijft het meeste overheidsgeld naar andere provincies stromen, waar de wens om te bouwen groter is. Nieuwe wijken zorgen immers ook voor subsidies voor wegen, stations, scholen en andere voorzieningen. Onthoud: het is waarvoor, wat het waard is.

Het commentaar is een dagelijkse column waarin de Leeuwarder Courant reageert op actuele ontwikkelingen. Opmerking? Mail naar reactie@lc.nl

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *