Planetarium naar 100.000 bezoekers: ‘Franeker heeft een goudpot onder z’n kont zitten’

[ad_1]

Door de aanwijzing als Werelderfgoed zal het aantal bezoekers aan het Planetarium in Franeker volgend jaar stijgen naar 100.000, verwacht directeur Adrie Warmenhoven.

Direct nadat de attractie in september de UNESCO-status kreeg, nam het aantal bezoekers toe. En die stijging is twee maanden later nog steeds zichtbaar, zei Warmenhoven maandagavond tijdens de najaarsbijeenkomst van Stichting Noardwest Destination. Als deze trend zich doorzet, voorspelt hij dat het Planetarium zal toenemen van 65.000 naar 100.000 bezoekers per jaar.

“Franeker heeft een pot met goud in zijn kont”, zei Roelof Lousma tegen het publiek van recreatieve ondernemers in de plaatselijke Martinikerk. De uit de stad afkomstige journalist zet zich al een half jaar als drijvende kracht in om ervoor te zorgen dat Franeker optimaal profiteert van de groeiende bezoekersstroom. In opdracht van de gemeente Waadhoeke bedenkt hij samen met ondernemers hoe toeristen zo lang mogelijk in Franeker kunnen worden gehouden.

Knop ter plaatse

Ondanks dat het werk van Eise Eisinga jaarlijks tienduizenden bezoekers trok, bleken er volgens Lousma nog geen regelingen voor het Planetarium te bestaan. Veel bezoekers brengen ruim een ​​uur door bij de astronomische attractie, eten er een hapje en gaan dan weer weg. Samen met ondernemers heeft de initiatiefnemer nu arrangementen bedacht die toeristen ook andere ervaringen in de Elfstedenstad bieden.

Zo is er een bakkerij waar bezoekers op vertoon van een planetariumticket een rondleiding door de winkel kunnen krijgen, waarna ze ook zelf koekjes kunnen bakken. Het pakket is te vinden via een button op de website van Planetarium. Daarnaast zal deze knop ook op de tickets verschijnen, meldt Warmenhoven. “Je bent nog nooit zo dicht bij de 100.000 mensen geweest”, zei Lousma tegen de ondernemers. “Dat vind ik geweldig.”

Gezinnen met kinderen

Wat de aanbieders van de arrangementen in de kaart speelt, is dat bezoekers nu tickets met een ‘timeslot’ moeten boeken. Hierdoor is bekend hoe laat zij in het Planetarium zullen zijn. “Je kunt mensen die bijvoorbeeld om 10.00 uur komen een lunch aanbieden”, zegt Lousma. De pakketten zijn niet bedoeld voor ‘kortingen van een paar euro’, maar voor ‘ervaringen met kwaliteit’.

Er worden ook middelen ontwikkeld om gezinnen met kinderen langer in de stad te houden, aldus Lousma. Zo zijn er plannen voor escape room-activiteiten en voor de plaatsing van tien installaties met wetenschappelijke experimenten die kinderen op straat in de voormalige universiteitsstad kunnen doen.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *