[ad_1]
Voor filmmakers is het werk van Roald Dahl (1916-1990) een onuitputtelijke bron van inspiratie. Dit is wat Steven Spielberg heeft gefilmd De BFG (Grote Vriendelijke Reus), werd Sjakie en de chocoladefabriek meerdere malen gemonteerd (de derde filmversie met Timothée Chalamet verschijnt in december) en kreeg de muzikale status Matilda vorig jaar ook een verfilming.
Regisseur Wes Anderson had ook zijn oog laten vallen op de nalatenschap van Dahl. Hij maakte het in 2009 Fantastische meneer Fox, een prachtige stop-animatiefilm die mij deed verlangen naar meer. Toen Netflix hem benaderde om vier korte verhalen van Dahl te filmen, aarzelde hij geen moment.
Het resultaat is opmerkelijk. Anderson vond een manier om de tekst van Dahl volledig te eren door een van de personages rechtstreeks tot de kijker te laten spreken terwijl hij Dahls verhaal bijna woord voor woord reciteerde.
Het is een vervreemdend en grappig effect dat perfect werkt, vooral door de originele decors waarin Anderson de gebeurtenissen plaatst. Ze zijn bovendien zo fantasierijk uitgevoerd dat de verleiding om er nog eens naar te kijken bijna oncontroleerbaar is.
Hoewel de verhalen gescheiden zijn, kun je je beter concentreren op de langste, Het prachtige verhaal van Henry Sugar (41 minuten), beginnend. Ook omdat Dahl zelf, gespeeld door Ralph Fiennes, schrijvend en sprekend wordt afgebeeld. In de overige films, die elk zeventien minuten duren, is zijn rol bescheiden.
Zoals de fans van Dahl – die in 1979 eerder zestien korte verhalen schreven als tv-serie Verhalen over het onverwachte er is een film van gemaakt – deze uitvindingen zijn verre van alledaags. Dat is hoe het gaat Hendrik Suiker (een rol gespeeld door Benedict Cumberbatch die in een andere aflevering verschijnt) over een rijke nietsnut die hoort van een man (Ben Kingsley) die door meditatie de gave heeft om alles te doorzien. Een uitstekende manier om vals te spelen bij kaartspellen. Sugar eigent zich deze truc toe, maar wat hij vervolgens met het geld doet is verrassend.
De andere drie korte films – De Zwaan (een wreed pestverhaal), Vergif (over een slang in bed) en De rattenvanger (met Ralph Fiennes als menselijke rat) – kan in willekeurige volgorde worden bekeken.
De taart is nog niet klaar. Netflix heeft de rechten op Dahls volledige oeuvre gekocht voor 650 miljoen dollar. Dat belooft veel goeds.
Meer van onze recensies lezen? Zoek hieronder een serie of blader door de artikelen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Welke kan!
Log in of maak een account aan en mis nooit meer iets van de sterren.
[ad_2]