Militaire JWF-kapel uit Assen krijgt na 20 jaar met eigen mars weer kleur op de wangen

[ad_1]

De Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso uit Assen krijgt na twintig jaar een eigen mars. Componist Hendrik de Boer uit Drachten maakt de compositie.

De Vereniging Vrienden van de Johan Willem Frisokapel staat achter de opdracht. De Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Frisokapel, zoals de officiële naam luidt, viert in 2025 haar 20-jarig jubileum. De kapel met 53 professionele musici heeft de Johan Willem Frisokazerne in Assen als thuisbasis. De kapel in haar huidige vorm werd in 2005 opgericht, maar kent geen eigen mars. De voorgangers, de JWF Kapel en de Koninklijke Militaire Kapel, hadden er wel één. “Hoog tijd voor een eigen mars, die de kapel een identiteit geeft. Net een grote hit van een popband”, zegt Tjeert Poelman, secretaris van de Vrienden.

Tuba

Hendrik de Boer speelt tenortuba in de kapel en studeerde aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen. De laatste jaren is De Boer steeds meer gaan componeren en arrangeren. Zijn nieuwe mars gaat op 26 april 2024 in première tijdens het Koningsconcert van de Militaire Kapel in De Nieuwe Kolk in Assen. Een mars bepaalt traditioneel het tempo tijdens het marcheren en wordt gespeeld tijdens (militaire) ceremonies.

Protest

Met de dreigende sluiting van de kazerne in Assen in 2022 werd de Drentse hoofdstad onzeker als locatie van de kapel. Ruim 45 muzikanten uit het Noorden hielden een protest in De Nieuwe Kolk en droegen bij aan het behoud van de kapel. “Dat we het 20-jarig jubileum in Assen kunnen vieren is een extra reden voor een feestje. De nieuwe mars hoort daar bij. Hierdoor krijgt de kapel meer kleur op de wangen”, zegt Poelman.

De Vriendenvereniging onderzoekt of de nieuwe mars op cd kan worden opgenomen en via streamingdiensten voor het publiek beschikbaar kan worden gesteld. De Vriendenvereniging bestaat uit ruim driehonderd leden. Het bestuur organiseert diverse activiteiten, zoals vorige week een bezoek met ruim vijftig leden aan de Nationale Taptoe Ahoy in Rotterdam.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *