Number of kids without a swimming diploma doubled since 2018

[ad_1]

Steeds meer kinderen in Nederland gaan niet naar zwemles. Het aantal kinderen van 6 tot en met 16 jaar dat geen zwemdiploma heeft, is gestegen van 6 procent in 2018 naar 9 procent in 2020 en 13 procent vorig jaar, blijkt uit cijfers van het Mulier Instituut.

De onderzoekers ontdekten dat het inkomen van een gezin een belangrijke rol speelt bij het behalen van een zwemdiploma. Een kwart van de kinderen in de gezinnen met de laagste inkomens heeft geen zwemdiploma, tegenover slechts 2 procent van de kinderen in de rijkste gezinnen.

Achtergrond speelt ook een rol. Kinderen met een migratieachtergrond halen vaker geen zwemdiploma (28 procent) dan kinderen zonder migratieachtergrond (5 procent).

Volgens de onderzoekers laten de cijfers zien dat taalbarrières en kosten veel kinderen ervan weerhouden om te leren zwemmen. Het behalen van een zwemdiploma kan honderden euro’s kosten, al hebben veel gemeenten daar subsidieregelingen voor.

De onderzoekers merkten ook op dat 35 procent van de kinderen in Nederland ‘veilig zwemt’, omdat ze alle drie de zwemdiploma’s hebben behaald – niveau A, B en C. En 21 procent volgde actief zwemles in 2022.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *