Legio overeenkomsten bij twee naastgelegen huizen die te koop staan in Lemmer

[ad_1]

Aan de Brekense Wiel in Lemmer staan ​​tegelijkertijd twee woningen naast elkaar te koop voor precies hetzelfde bedrag. Kans?

Precies tegelijkertijd op de markt, dezelfde makelaar en een woonruimte die vrijwel hetzelfde is. En ook een identieke vraagprijs van 359.000 euro. Duidelijk is dat de nummers 208 en 209 van de Brekense Wiel op elkaar lijken als een eeneiige tweeling. “De verschillen zijn inderdaad minimaal”, erkent makelaar Robert Walinga van Kingma & Walinga Makelaars.

Het Brokense Wiel kenmerkt zich door een opvallende bouwstijl. De in totaal 230 woningen, die van bovenaf gezien op een stuk pizza lijken, zijn verdeeld over 20 verschillende rijen die op een halve maan lijken. Gemene deler en trekpleister: alle woningen liggen aan het water. Dat water scheidt alle stukken van de straat van elkaar en zorgt ervoor dat elke rij een net iets ander uiterlijk heeft.

Bovendien is het vooral de monotonie die het probleem vormt. Alle huizen lijken op elkaar en kunnen ongemerkt verwisseld worden. Deze herkenbaarheid is een bewuste keuze geweest tijdens de bouw begin jaren negentig. De woonwijk is gebouwd met als doel het aanbieden van rijwoningen dichtbij het IJsselmeer die zowel voor permanente bewoning als voor verhuur gebruikt kunnen worden.

En dat laatste is wat er aan de hand is op nummer 208 en 209. De twee panden zijn de afgelopen jaren eigendom geweest van een Duitse eigenaar, die ze gebruikte voor verhuur aan toeristen. Het verklaart ook het Center Parcs-achtige interieur van beide gebouwen. Betekenisloze foto’s aan de muur, knalgroene stroken kunstgras in de tuin en sfeervolle meubelstukken die vooral geselecteerd lijken omdat ze vandaal bestendig Zijn.

Kans

“Toen de eigenaar ze kocht, was hij op zoek naar twee woningen. Het was eigenlijk puur toeval dat ze naast elkaar bleken te staan”, vertelt makelaar Walinga. “De eigenaar verhuurde de woningen altijd en vindt het nu tijd voor iets anders.” Naast de nummers 208 en 209 zijn er Momenteel staan ​​nog vijf andere woningen aan de Brekense Wiel te koop.

‘Dat lijkt veel, maar noem maar eens een woonwijk in Nederland met in principe 230 identieke woningen. Die woonwijk bestaat niet en als er zeven te koop staan, is er niet veel aan de hand.’ Het gebeurde regelmatig dat er twintig tegelijk werden aangeboden. “Het aanbod was de afgelopen jaren erg laag. Eigenlijk stond er nooit één te koop. Als er eentje te koop stond, was die meteen weg.”

Dat er nu steeds meer verkopen plaatsvinden, komt mede door aangepaste belastingregels. Sinds begin dit jaar moet iedereen die een huis koopt voor verhuur 10,4 procent overdrachtsbelasting betalen. Bij permanente bewoning bedraagt ​​dit slechts 2 procent van de koopsom. Een aanzienlijk verschil dat voelbaar is in de portemonnee voor huizen tussen de 3 en 4 ton.

Het zorgt voor verschuivingen bij de Brekense Wiel. Voorheen was de verhouding tussen permanente en recreatieve woningen ongeveer gelijk, aldus makelaar Walinga, maar dat is aan het veranderen. “Ze worden vaker verkocht door verhuurders en gekocht door mensen die er heel graag willen wonen.”

Bezichtigingen

Dat merkt hij ook bij de twee huizen van de Duitse eigenaar. “Nummer 208 is bijna verkocht aan mensen die er willen wonen”, zegt de makelaar. “Ook voor nummer 209 is er veel belangstelling, allemaal van mensen die een permanente verblijfsvergunning willen.” Walinga heeft nog enkele bezichtigingen in zijn agenda voor nummer 209. Hij kan nu dromen van de route van het makelaarskantoor naar de Brekense Wiel. Zijn makelaarskantoor heeft een soort monopoliepositie als het om huizen in de buurt gaat. “Ik denk dat we al zo’n vijftig tot zestig woningen hebben verkocht.”

Door de woonoppervlakte van zo’n 90 vierkante meter gebeurt dit bij gezinnen met kinderen vaak niet. Bovendien zijn de geïnteresseerden heel verschillend, met altijd één overeenkomst: de liefde voor water. “Als je deze huizen ergens anders in Lemmer zou neerzetten, zouden het er honderdduizend of twee zijn”, zegt Walinga. “Maar wonen aan het water en je boot aanleggen bij je huis is veel waard.”

Brassense Wiel 208 en 209 (Lemmer)

Vraagprijs : 359.000 euro

Bouwjaar : 1992

Totale woonoppervlakte : respectievelijk 94 en 96 m²

Kamers : 4 kamers (3 slaapkamers)

Energielabel : B

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *