Onderzoek KPMG: Jeugdhulp Friesland verkeert in financiële problemen

[ad_1]

Jeugdhulp Fryslân leed vorig jaar een verlies van circa 2,5 miljoen euro op een omzet van ruim 50 miljoen euro. En ook dit jaar schrijft de organisatie, zoals de afgelopen jaren gebruikelijk was, rode cijfers. Dat blijkt uit een onderzoek naar de bedrijfsvoering van Jeugdhulp Fryslân door KPMG en de jaarrekening over 2022.

‘Jeugdhulp Fryslân verkeert in grote financiële problemen’. Dat is te lezen in het KPMG-rapport dat dinsdag openbaar is gemaakt door de gemeente Leeuwarden. Jeugdhulp Fryslân is de grootste aanbieder van hulpverlening aan jongeren, waaronder Woodbrookers in Kortehemmen.

Het onderzoek naar de bedrijfsvoering is uitgevoerd in opdracht van Sociaal Domein Fryslân, de organisatie die namens de achttien Friese gemeenten de jeugdzorg inkoopt. “De basisbedrijfsvoering is niet op orde”, constateert wethouder Nathalie Kramers van de gemeente Leeuwarden. “Jeugdhulp Fryslân heeft het niet in de hand. Er is onvoldoende ondernemerschap in de zorg. Ze waren al bezig met een verbeterprogramma, maar de indruk is dat dat nog niet veel heeft opgeleverd.”

KPMG geeft aan dat er een aantal oorzaken zijn voor de tekorten. Er is bijvoorbeeld onvoldoende sprake van zorgmanagement in relatie tot de beschikking – of de vergoeding die de organisatie ontvangt voor de geleverde zorg. En er wordt meer zorg verleend dan op grond van het besluit mag worden verwacht.

Daarnaast is er sprake van een hoog ziekteverzuim en wordt er veel geld uitgegeven aan het inhuren van extern personeel.

Zo bleek uit de jaarrekening 2022 dat er dat jaar vier miljoen euro aan externe inhuur was uitgegeven. Een verdubbeling ten opzichte van het jaar ervoor.

Directeur Hans du Prie wil dat bedrag flink verlagen. “Ik streef naar meer vaste medewerkers en daarnaast hoop ik medewerkers meer te binden aan de Jeugdzorg door een betere sfeer te creëren en te zorgen voor meer plezier in het werk.”

Du Prie is iets optimistischer over de financiën dan het KPMG-rapport. Volgens hem zijn de verbeteringen en besparingen die zijn doorgevoerd zodanig dat we, als alles goed gaat, volgend jaar weer op de zwarte cijfers staan.

Uitdagingen

Eén van de uitdagingen waar Jeugdhulp Fryslân voor staat, en die ook beschreven staat in het KPMG-rapport, is de oplevering van de locatie Woodbrookers. Na diverse incidenten en negatieve publiciteit is vorig jaar besloten het open gedeelte van de instelling te sluiten. De gesloten jeugdzorg moet per 1 juli sluiten. Woodbrookers had plek voor 64 jongeren, nu zijn dat er maximaal acht. “Dit leidt tot een explosieve stijging van de kostprijs per locatie”, concluderen de onderzoekers.

Maar de afbouw en ombouw van de (gesloten) jeugdzorg legt ook druk op de begroting. Er komen vijf kleinschalige locaties in Leeuwarden, Heerenveen en Drachten. Kleinschalige groepen betekenen hogere kosten per opvang. Voor de jongeren op de gesloten afdeling is er nog geen alternatief.

“Het kabinet gaat een bijdrage leveren aan de transformatie”, zegt wethouder Nathalie Kramers. Maar zolang onduidelijk is wat het alternatief voor de gesloten jeugdzorg zal zijn, blijft er veel onduidelijk. Wat KPMG wel aangeeft is dat Sociaal Domein Fryslân en Jeugdhulp Fryslân in gesprek moeten gaan over tijdelijke en structurele steun en de voorwaarden waaronder deze door de Friese gemeenten moet worden verleend.

“Ik kan nog niet zeggen dat alles goed komt”, besluit Kramers. “Het negatieve patroon bij Jeugdhulp om meer moeite te doen dan contractueel vergoed werd, had eerder doorbroken moeten worden. En dat is niet gebeurd.”

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *