Provincie past subsidieregeling wolfwerende maatregelen aan; ook geld voor houders koeien, paarden en pony’s

[ad_1]

De provincie Fryslân hoopt met enkele versoepelingen de subsidieregeling voor wolfbestendige maatregelen aantrekkelijker te maken.

De begin vorig jaar geïntroduceerde regeling is alles behalve een succes. De provincie stelde 200.000 euro beschikbaar, maar tot nu toe zijn slechts negen aanvragen gehonoreerd met een totaalbedrag van 23.000 euro.

Gedeputeerde staten (GS) hebben dinsdag besloten de subsidieregeling op twee punten aan te passen. Het is vanaf nu mogelijk om subsidie ​​aan te vragen nog voordat de (hobby)veehouder de wolfwerende maatregelen heeft aangeschaft. Vaak betreft het een afrastering met elektrische stroomdraad. Tot nu toe kon de subsidie ​​alleen worden aangevraagd als de materialen al waren aangekocht.

Ook subsidie ​​voor houders van koeien en paarden

Een andere aanpassing is dat houders van runderen, paarden en pony’s nu ook de subsidie ​​kunnen aanvragen. Voorheen hadden alleen schapen- en geitenhouders deze mogelijkheid. De regeling houdt in dat alle kosten vergoed worden tot een maximum van 20.000 euro. “Wij hopen dat meer veehouders ervoor zullen kiezen maatregelen te nemen om de wolf op afstand te houden”, aldus gedeputeerde Matthijs de Vries (CU).

Regeling veel populairder in Drenthe

De versoepelingen zijn doorgevoerd op advies van de commissie Wolf Gebiets onder voorzitterschap van Harry Oosterman, voormalig burgemeester van Ooststellingwerf. Veehouders lieten deze commissie weten dat de Friese regeling gebruiksonvriendelijk is. In tegenstelling tot de Drentse regeling. De provincie Drenthe heeft de afgelopen 2,5 jaar al bijna 1,4 miljoen euro uitgekeerd aan wolfwerende maatregelen.

Ezels

FNP-Statenlid Tjitte Hemstra concludeerde onlangs ook dat de subsidieregeling op de schop moet. Naast enkele versoepelingen vroeg hij ook aandacht voor het gebruik van honden en ezels. Een ezel beschermt zijn territorium en de dieren daarin. Hij probeert er alles aan te doen om de wolf te verjagen. GS zegt dat ze hier geen zin in hebben. “Er bestaat geen twijfel over de oplossing.” Ook Hemstra vond dat veehouders vaker gebruik zouden moeten maken van het advies van de wolvenconsulent, omdat veel hekken niet goed staan ​​opgesteld. GS gaat ervan uit dat de adviseur vaker benaderd zal worden als meer veehouders een hekwerk aanschaffen.

Schieten

Volgens Jehan Bouma van Wolvenhek Fryslân, de stichting die pleit voor een wolfbestendig hekwerk tussen Fryslân en Drenthe, komt de lage belangstelling voor de subsidieregeling vooral voort uit het feit dat veehouders geen vertrouwen hebben in de werking ervan. Bovendien is het plaatsen en verplaatsen van de schrikdraad arbeidsintensief. Bouma ziet meer heil in het afschieten van wolven en hij is ervan overtuigd dat Europa daarvoor meer mogelijkheden biedt dan Nederlandse overheden beweren.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *