[ad_1]
De populariteit van dashcams neemt toe. Ze verschenen zelfs bij Aldi, Lidl en recentelijk bij Blokker. Maar wat kun je ermee, gelden de opnames als bewijsmateriaal en in welke landen zijn ze verboden?
Een dashhcam kan handig zijn als er een ongeluk gebeurt en er geen getuigen in de buurt zijn. Verzekeraars zijn er dan ook blij mee. In Engeland is het vrij gebruikelijk dat verzekeraars zelfs kortingen geven als je een dashcam gebruikt. U kunt een korting krijgen van tien procent of meer. Dit komt mede door de hoge kosten als gevolg van ongevallen waarbij helemaal geen getuigen aanwezig waren. Vaak zullen beide verzekeraars de schade van hun eigen klant moeten vergoeden. Dus kosten aan beide kanten.
Dashcam is slechts ‘bevestigend’ bewijs
In ons land is onherstelbare parkeerschade vaak een probleem. Bij schade vluchtte de dader vaak. Dan is het handig om te weten dat sommige dashcams automatisch beginnen te filmen als de auto beweegt. Maar zijn dergelijke dashcambeelden in de praktijk wel te gebruiken? Is het geldig bewijs? Volgens de Stafdirectie van de Politie is deze vraag nog niet zo eenvoudig met ja of nee te beantwoorden: “De beelden van dashcams kunnen gebruikt worden, maar maken dan deel uit van het totale bewijsmateriaal”, zegt een woordvoerder. “De beelden zelf vormen doorgaans niet voldoende bewijsmateriaal en zijn dus ondersteunend.”
Hulp bij veiligheid
Helaas zijn dashcams in een aantal landen om privacyredenen verboden. Denk aan landen als Duitsland, Luxemburg, Oostenrijk, Zwitserland, Portugal en Spanje. Hiervoor bestaat eigenlijk geen Europese wetgeving. In Oostenrijk, Luxemburg en Portugal zijn ze in ieder geval verboden en er zijn ook landen waar beperkingen gelden, zoals Frankrijk, Duitsland en Zwitserland. In veel landen ben je ook de lul als je het toestel bedient terwijl je rijdt: daar gelden dezelfde regels als bij het gebruik van smartphones in het verkeer.
Dashcam en privacy
Wat mag je wel en niet met dashcambeelden? We vroegen het aan specialist Arnoud Engelfriet van ICTRecht: “Filmen op de openbare weg mag op deze manier. Dat geldt net zo goed voor een kleine camera op je dashboard als voor een televisieploeg op een reportage. Ook als er mensen in beeld komen en ook als ze zeggen dat ze dat niet willen. Maar het kan zijn dat je te maken krijgt met de privacywetgeving als je zo’n afbeelding publiceert, bijvoorbeeld op internet.”
Discussie mogelijk
Je wint niet zomaar als er problemen ontstaan bij alledaagse opnames. Daarom is het raadzaam om na te denken over wat je doet en plaatst. Maar is het materiaal bruikbaar als bewijsmateriaal? “Ja, en je kunt er altijd mee naar de politie gaan om bijvoorbeeld aangifte te doen”, zegt Engelfriet. “De discussie kan er dan over gaan of je de hele situatie laat zien. Als je eerst zelf iemand afknipt en dan gaat filmen hoe hij je terugneemt bijvoorbeeld. Dat blijft een discussie en daardoor gaan veel dingen stuk denk ik.” ”
Voor het hele verhaal over webcams Kijk hier eens op Autoweek
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Welke kan!
Log in of maak een account aan en mis nooit meer iets van de sterren.
[ad_2]