LIVE | Netanyahu en VS vergelijken Hamas met IS: ‘Kinderen geëxecuteerd voor ogen van ouders’ | Israël en Hamas in oorlog

[ad_1]

14:40

De Duitse luchtvaartmaatschappij Condor plant twee speciale vluchten om zondag Duitse burgers uit Israël te evacueren. De operatie verloopt in nauw overleg met het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken.

De twee Airbus-vliegtuigen, met een capaciteit van iets minder dan vijfhonderd passagiers in totaal, zullen vertrekken vanuit de Jordaanse stad Akaba in de buurt van de Israëlische grens. Volgens Berlijn zijn er ruim 100.000 Duitsers in Israël. Dat is ‘meer dan andere landen, aldus buitenlandminister Annalena Baerbock.

Ondertussen is Lufthansa begonnen met het overbrengen van Duitse burgers uit Israël naar Duitsland als onderdeel van de repatriëringsoperatie door het Duitse buitenlandministerie. Een eerste vlucht met 372 Duitse staatsburgers aan boord vertrok donderdag van Tel Aviv naar Frankfurt.

De vlucht werd georganiseerd nadat sommige luchtvaartmaatschappijen hun diensten van en naar Israël hadden opgeschort en de beschikbare stoelen bezet begonnen te raken. Het ministerie van Buitenlandse Zaken draagt bijna de helft van de kosten.

In totaal zijn er vier speciale vluchten van Lufthansa gepland om Duitse burgers en hun familieleden van Israël naar München en Frankfurt te vliegen.

14:32

Het Openbaar Ministerie is bij de demonstraties in Amsterdam extra alert op eventuele uitingen of handelingen die in strijd zijn met de wet vanwege de situatie in Israël. Dat meldde de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema donderdag tijdens de raadsvergadering. Onder anderen een zaakofficier en een tolk zullen ‘nauwlettend kijken’, ook vanwege eventuele leuzen in het Arabisch of een andere taal, aldus de burgemeester.

,,Iedereen moet in volle vrijheid kunnen demonstreren en we dulden dan ook geen intimidatie van demonstranten of zogeheten tegendemonstranten”, aldus Halsema. Ze benadrukt dat dit zowel geldt voor de pro-Israël-manifestatie donderdagmiddag op de Dam als de pro-Palestina-mars die zondag door het centrum van de hoofdstad gaat.

,,Mij bereiken veel geluiden uit de Joodse gemeenschap van mensen die bang zijn, ook om vanmiddag te demonstreren”, aldus Halsema, die daaraan toevoegt dat de gemeente ‘alert is’. Datzelfde geldt voor islamitische instellingen. ,,Wij staan samen voor alle Amsterdammers, discriminatie en intimidatie horen hier niet thuis.”

14:19

De luchthavens van de Syrische hoofdstad Damascus en de noordelijke stad Aleppo zijn volgens de Syrische staatstelevisie door Israël aangevallen. ,,Een Israëlische agressie heeft de luchthavens van Damascus en Aleppo gepakt”, aldus de Syrische staatstelevisie. Het staatspersbureau SANA citeerde een naamloze militaire functionaris die zei dat niemand gewond was geraakt bij de aanvallen. Wel zijn de landingsbanen beschadigd en zijn ze nu buiten gebruik.

Het zou om de eerste Israëlische luchtaanvallen op Syrië gaan sinds het begin van de oorlog, die door de Palestijnse extremistische beweging Hamas is veroorzaakt met een aanval op Israël afgelopen zaterdag.

Israël voerde wel al honderden luchtaanvallen uit op Syrisch grondgebied sinds het begin van de oorlog in dat land in 2011. De Israëlische luchtmacht mikt dan vooral op de troepen die steun krijgen van Iran en de Libanese Hezbollah – bondgenoten van Syrië, gezworen vijanden van Israël – en op het Syrische leger.

14:13

De Amerikaanse minister van Buitenlandse zaken, Blinken, verwees op een persconferentie in Israël vandaag bij herhaling naar zijn eigen Joodse achtergrond, waaronder familieleden die slachtoffer zijn geworden van de holocaust. Ook wees Blinken op staatsburgers uit andere landen die slachtoffer zijn omgekomen in het geweld. Hij zei dat voor zover bekend 25 Amerikanen zijn gedood.

Blinken waarschuwde niet nader gespecificeerde landen en organisaties die volgens hem misbruik willen maken van de oorlog die is uitgebroken. ,,Niet doen. De Verenigde Staten staan achter Israël.” Hij verwees daarbij naar ‘het grootste vliegdekschip ter wereld’ en de gevechtsvliegtuigen die Amerika heeft ingezet om te helpen.

Israël kan op de VS bouwen, benadrukte Blinken. ,,U bent misschien sterk genoeg uzelf te verdedigen, maar zolang Amerika bestaat, zal dat nooit en te nimmer hoeven.”

14:02

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft sinds zaterdag 51 aanvallen op de gezondheidszorg in de Gazastrook gedocumenteerd. Bij die aanvallen zijn elf zorgmedewerkers om het leven gekomen, aldus de organisatie op X (voorheen Twitter).

De WHO roept op tot een onmiddellijk einde van het geweld en tot respect en bescherming van burgers en de gezondheidszorg volgens het internationaal recht. Meerdere hulporganisaties berichten al sinds afgelopen weekend over aanvallen op de zorg in het geïsoleerde Palestijnse gebied.

De Palestijnse Rode Halve Maan zegt dat zijn teams woensdag opzettelijk zijn aangevallen door Israëlische troepen, met vier dode medewerkers tot gevolg. De hulporganisatie spreekt van een oorlogsmisdaad en roept op tot onderzoek en rechtvaardigheid voor de slachtoffers.

14:00

Het geweld van Hamas is vergelijkbaar met dat van terreurbeweging Islamitische Staat. Dat hebben de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken gezegd op een gezamenlijke persconferentie in Israël. Daar moet een einde aan gemaakt worden, benadrukten ze beiden.

,,Hamas is IS. En net zoals IS verpletterd is, zal ook Hamas verpletterd worden”, zei Netanyahu. ,,En Hamas moet precies behandeld worden zoals IS ook behandeld is. Ze moeten uitgespuugd worden door de internationale gemeenschap. Geen leider moet met ze praten, geen land moet ze huisvesten. En wie dat toch doet, moet sancties opgelegd krijgen.”

Blinken was het eens met de vergelijking, zei hij. Hij sprak van een ‘litanie van wreedheden en onmenselijkheden’ gepleegd door Hamas. ,,Baby’s vermoord, lijken geschonden. Jonge mensen levend verbrand, vrouwen verkracht. Ouders geëxecuteerd voor de ogen van hun kinderen, kinderen voor hun ouders.” Hij beloofde dat de Verenigde Staten met Israël “en iedereen in deze regio die toegewijd blijven aan een vreedzamer, verder geïntegreerd, veiliger en welvarender Midden-Oosten” Hamas overbodig wil maken.

Antony Blinken en Benjamin Netanyahu
Antony Blinken en Benjamin Netanyahu © via REUTERS

13:41

Landen en organisaties die hulp willen sturen naar de Gazastrook, kunnen hun voorraden naar de luchthaven van al-Arish in Egypte brengen. Dit vliegveld ligt in de buurt van de Palestijnse enclave, die door Israël wordt belegerd na een aanval van de islamitische beweging Hamas op Israël.

Caïro heeft al-Arish aangewezen als bestemming voor de ontvangst van alle hulp van landen en organisaties wereldwijd voor de bevolking in de Gazastrook, melden Egyptische media. De noodhulp moet het lijden verlichten van het Palestijnse volk in de Gazastrook door de gewelddadige en voortdurende Israëlische bombardementen, aldus het Egyptische ministerie van Buitenlandse Zaken.

Egypte wil verder dat Israël stopt met zijn aanvallen op de grensovergang Rafah tussen Egypte en de Gazastrook, zodat deze gebruikt kan worden voor het leveren van hulp aan de enclave. Caïro ontkent berichten dat Egypte de grensovergang zou hebben gesloten.

,,Egypte eist dat Israël geen aanvallen uitvoert op de Palestijnse kant van de grensovergang, zodat deze kan dienen als grensovergang en levensader“, zegt het buitenlandministerie.

13:22

De Israëlische luchtvaartmaatschappij El Al vliegt zaterdag, op de joodse rustdag sabbat, met vliegtuigen uit New York en uit Bangkok om reservisten op te halen. El Al vliegt op basis van joodse religieuze voorschriften sinds 1982 niet op de sabbat. Maar vanwege de oorlog met Palestijnse militanten in de Gazastrook en in de bezette gebieden hebben religieuze leiders een uitzondering gemaakt en toestemming gegeven voor de extra vluchten.

Israël heeft meer dan 360.000 reservisten opgeroepen nadat strijders van vooral de beweging Hamas zaterdag uit de afgerasterde Gazastrook waren gebroken en bloedbaden aanrichtten in de omgeving. Ze hebben ook duizenden raketten op Israël afgevuurd. Israël blokkeert en bombardeert de dichtbevolkte Gazastrook en bereidt zich voor op een aanval over land.

El Al
El Al © REUTERS

13:15

Een tweede vliegtuig van Defensie is rond 12.45 uur vanuit het Duitse Keulen vertrokken naar Israël om gestrande Nederlanders op te halen, laat een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken weten. De verwachting is dat het toestel in de loop van donderdagavond in Eindhoven landt. Hoeveel Nederlanders met de tweede repatriëringsvlucht meegaan, is nog niet bekendgemaakt.

Woensdag hadden zich ongeveer vijfhonderd gestrande reizigers gemeld die terug naar Nederland wilden. Die zouden met twee vluchten opgehaald kunnen worden, is de verwachting van demissionair minister Hanke Bruins Slot van Buitenlandse Zaken. Het aantal aanmeldingen om gerepatrieerd te worden is toegenomen, daarom zijn meer dan twee vluchten nodig.

Nederland heeft toegezegd dit soort repatriëringsvluchten vanuit Israël te blijven uitvoeren ‘zolang als nodig is en zolang de veiligheidssituatie in Israël dit toestaat’. Voor Nederlanders die het land willen verlaten is het advies zich te melden bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Verder wordt geadviseerd niet te wachten op een repatriëringsvlucht als mensen op een andere manier het land kunnen verlaten.

Een militair vliegtuig vertrekt vanaf vliegbasis Eindhoven naar Tel Aviv om Nederlanders op te halen die weg willen uit Israel
Een militair vliegtuig vertrekt vanaf vliegbasis Eindhoven naar Tel Aviv om Nederlanders op te halen die weg willen uit Israel © ANP

12:26

Alle Nederlanders die via een reisorganisatie in Israël waren, zijn weer terug in Nederland, meldden de reisbranchevereniging ANVR en Israël Idoed Reizen donderdag. Israël Idoed Reizen had woensdag nog ongeveer honderd mensen in Israël zitten. Zij zijn allemaal teruggevlogen vanuit Tel Aviv met het militaire vliegtuig, zegt directeur Jo le Poole.

Woensdagavond landde de eerste repatriëringsvlucht met een toestel van defensie op het vliegveld in Eindhoven. In het toestel zaten 199 passagiers terwijl er plaats was voor 267. Er konden minder mensen mee omdat in Tel Aviv niet kon worden getankt en het vliegtuig daarom minder gewicht kon vervoeren, meldde een woordvoerder van Buitenlandse Zaken. Le Poole zegt dat het lagere passagiersaantal hem tegenviel. ,,Er hadden nog zo’n zeventig mensen in gekund.”

Eerder kwamen Nederlanders die via andere reisorganisaties hadden geboekt al terug in Nederland. Zo meldde Djoser woensdag dat de laatste twee groepen weer in Nederland waren. Middenoostenreizen haalde zelf mensen weg uit Israël.

12:21

De humanitaire situatie in de Gazastrook dreigt snel onbeheersbaar te worden, waarschuwt het Internationaal Comité van het Rode Kruis (ICRC). Volgens de hulporganisatie is er nog brandstof voor de generatoren van bijvoorbeeld ziekenhuizen, maar kan de voorraad binnen een paar uur opraken.

Gaza worstelt met groeiende tekorten nu Israël de toevoer van brandstof, elektriciteit, voedsel en water blokkeert. Daarmee reageert het land op de aanval van Hamas vanuit de Gazastrook. Het Palestijnse gebied verkeert volgens Fabrizio Carboni, de regionale ICRC-directeur voor het Midden-Oosten, in een “nijpende situatie”.

Hij zegt dat het Rode Kruis in Gaza nog onder meer brandstof en voedsel heeft, maar niet aan het werk kan door het aanhoudende geweld. Ook is er personeel ter plaatse dat water kan uitdelen en ervoor kan zorgen dat de watervoorziening blijft werken. Carboni roept de strijdende partijen op de veiligheid van humanitair personeel te garanderen zodat brandstof naar ziekenhuizen kan worden gebracht en gewonden kunnen worden geëvacueerd.

,,We hebben leveringen van buiten nodig”, benadrukt de regionale directeur. ,,Wat we hebben, kan een bevolking niet onderhouden.” Het ICRC waarschuwt dat ziekenhuizen zonder stroom het risico lopen in mortuaria te veranderen. Een deel zit volgens Carboni al zonder elektriciteit omdat hun brandstofvoorraden zijn uitgeput. De hulporganisatie staat in contact met zowel Israël als Hamas.

Gaza City
Gaza City © AFP

11:59

Het Israëlische leger heeft bevestigd dat van 97 mensen is vastgesteld dat ze in gijzeling zijn genomen door de Palestijnse beweging Hamas. Een legerwoordvoerder zei dat hun identiteiten bekend zijn. Hun familie is op de hoogte gebracht.

Volgens de regering zouden meer dan 150 mensen door Hamas zijn ontvoerd na de aanvallen vanuit de Gazastrook van zaterdag. De woordvoerder zei ook dat 222 militairen zijn omgekomen.

Het leger heeft nu de aanval ingezet op de geïsoleerde Gazastrook om het Hamas onmogelijk te maken de strook te besturen, aldus de woordvoerder. ,,We bereiden ons nu voor op de volgende fase van de oorlog“, zei hij.

Getty Images
© Getty Images

11:37

De Britse regering heeft donderdag gezinnen van Britse diplomaten in Israël bevolen het land te verlaten als ‘voorzorgsmaatregel’.

Britse diplomaten die in actieve dienst zijn, blijven wel. ,,Uit voorzorg trekken we tijdelijk de families van personeelsleden van onze ambassade in Tel Aviv en ons consulaat in Jeruzalem terug”, aldus de verklaring. ,,Onze ambassade en consulaat blijven volledig bemand en we blijven consulaire diensten verlenen aan degenen die hulp nodig hebben.”

11:27

In de geblokkeerde Gazastrook is er nog steeds brandstof om generatoren te laten werken, in bijvoorbeeld ziekenhuizen, maar dat zal binnen een paar uur op kunnen zijn. dat zegt het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC).

,,We hebben begrepen dat er nog brandstof is – maar waarschijnlijk slechts voor een paar uur – om generatoren te laten werken, ook in ziekenhuizen”, zegt Fabrizio Carboni, regionaal directeur van het ICRC voor het Nabije en Midden-Oosten, tegen verslaggevers van Reuters.

Met de voorraden die het ICRC heeft in Gaza kunnen hulpverleners ‘niet erg lang meer’ de burgers in het gebied ondersteunen.

11:02

Ook de interland van de voetballers van Israël bij Kosovo gaat niet door. Eerder ging al een streep door het thuisduel met Zwitserland in de EK-kwalificatie, nu schrapt de Europese voetbalbond UEFA ook de tweede wedstrijd van de Israëliërs deze interlandperiode. Een nieuwe datum voor de wedstrijd in poule I, die zondag zou worden gespeeld, is nog niet bekend.

Na het uitbreken van de oorlog met Hamas zette de UEFA afgelopen weekend al een streep door de wedstrijd tegen Zwitserland. Die wordt op 15 november ingehaald. Ook verschillende jeugdinterlands in Israël gaan de komende dagen niet door.

10:45

Er zijn meer dan twee vluchten nodig om Nederlanders uit Israël en de Palestijnse gebieden te halen, zegt demissionair minister Hanke Bruins Slot van Buitenlandse Zaken. Het aantal aanmeldingen om gerepatrieerd te worden is toegenomen, zegt ze.

,,Dat betekent dat we nieuwe vluchten aan het organiseren zijn en dat zullen we doen zolang dat mogelijk is”, aldus Bruins Slot. ,,We zijn bezig met het organiseren van een volgende vlucht. Daar komt op korte termijn duidelijkheid over.”

Woensdag hadden zich ongeveer vijfhonderd gestrande reizigers gemeld die terug naar Nederland wilden. Die zouden met twee vluchten opgehaald kunnen worden. ,,Het loopt nu op. (…) Het zit er nu iets boven”, zegt de minister.

Bijna tweehonderd Nederlanders werden woensdag met een vlucht van Defensie uit Tel Aviv opgehaald. Vanuit Keulen vertrekt donderdag opnieuw een vliegtuig van Defensie om Nederlanders in Israël op te halen. Die zal in de avond landen op Eindhoven.

Aanvankelijk zou de KLM deze tweede vlucht uitvoeren. De maatschappij zag hier vanaf om veiligheidsredenen.

Hanke Bruins Slot
Hanke Bruins Slot © ANP

10:35

Israël zal geen voedsel, water, elektriciteit of brandstof naar de Gazastrook laten gaan zolang Hamas haar gijzelaars niet heeft vrijgelaten. Dat zei de Israëlische energieminister Israel Katz op X, voorheen Twitter. ,,Geen kraan wordt opengedraaid, geen brandstoftankwagen wordt doorgelaten en de strook blijft droog tot de Israëlische gijzelaars terug zijn”, meldt onder meer The Jerusalem Post.

Strijders van de radicale beweging zijn zaterdagochtend uit de afgerasterde Gazastrook gebroken en hebben bloedbaden in de omgeving aangericht. Daarbij zijn ook naar schatting 150 gijzelaars gemaakt die momenteel in de Gazastrook zouden zijn. Het gebied wordt volgens een Israëlische generaal nu ‘dag en nacht met duizenden bommen gebombardeerd’, meldde The Jerusalem Post.

Hamas heeft eerder gezegd niet te willen onderhandelen over gevangengenomen Israëliërs, zolang de Gazastrook door Israël onder vuur wordt genomen. Het gebied is met bijna 6500 inwoners per vierkante kilometer een van de dichtstbevolkte plekken ter wereld en volgens de hulporganisatie Save The Children zijn bijna de helft van de 2,3 miljoen inwoners kinderen.

Gevonden lichamen in Gaza Stad.
Gevonden lichamen in Gaza Stad. © AFP

10:29

Hamas is verantwoordelijk voor de Israëlische aanvallen op Gaza, beweert de Britse minister van Volksgezondheid Steve Barclay. ,,Israël heeft het recht zichzelf te verdedigen, maar ook om toekomstige aanvallen vanuit Gaza af te schrikken. Hamas is dus verantwoordelijk voor wat we in Gaza zien“, zegt de minister tegen Sky News.

Barclay vervolgt: ,,Wij zijn het erover eens dat het internationaal recht en de internationale oorlogsregels moeten worden nageleefd. En dat zijn het soort gesprekken waarvan ik zeker weet dat onze minister van Buitenlandse Zaken ze gisteren in Israël voerde. Maar we moeten ook heel duidelijk zijn: het is Israël dat hier is aangevallen.”

Steve Barclay
Steve Barclay © AFP

10:15

Nederland blijft repatriëringsvluchten vanuit Israël uitvoeren ‘zolang als nodig is en zolang de veiligheidssituatie in Israël dit toestaat’. Dat hebben de ministeries van Defensie en Buitenlandse Zaken bekendgemaakt.

De aangekondigde tweede Nederlandse repatriëringsvlucht vanuit Israël vertrekt donderdag in de loop van de dag van Keulen in Duitsland naar Israël om gestrande Nederlanders op te halen. De verwachting is dat die in de loop van de donderdagavond in Eindhoven landt. Woensdagavond kwam daar al een eerste vlucht aan met Nederlanders uit Israël.

Een militair vliegtuig vertrekt vanaf vliegbasis Eindhoven naar Tel Aviv om Nederlanders op te halen die weg willen uit Israel
Een militair vliegtuig vertrekt vanaf vliegbasis Eindhoven naar Tel Aviv om Nederlanders op te halen die weg willen uit Israel © ANP

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *