[ad_1]
Veel Groningers lopen jaarlijks vele honderden euro’s mis omdat ze geen gebruik maken van financiële regelingen in de gemeente. Dit betekent dat mensen niet krijgen waar ze recht op hebben.
Volgens wethouder Eelco Eikenaar (SP) van de gemeente Groningen zijn er drie redenen: onbekendheid, wantrouwen jegens de overheid en de complexiteit van regelgeving en subsidies. “Er zijn nogal wat mensen die denken: laat maar, ik moet het geld later wel terugbetalen. Wij gaan de wijken in om te vertellen dat dit niet het geval is.”
Mensen kunnen advies krijgen van het WIJ-team of thuis achter de computer de Facilitaire Gids doornemen. Vaak gaat het om kwijtscheldingen voor mensen met een Stadjerspas, gemeentelijke voorzieningen, zoals Stichting Leergeld, de aanvullende kostenregeling gehandicapten en landelijke regelingen zoals huur- en zorgtoeslag.
Gegevens worden verwijderd
Na het online invullen van de Faciliteitenwijzer worden de gegevens verwijderd. Ook kunt u terecht voor advies over zorgverzekeringen en energiecontracten. Eikenaar: ‘Veel gemeentelijke regelingen hoef je niet terug te betalen. Dan zeggen wij: jij krijgt het en dan is het klaar. Indien nodig helpen we mensen met de aanvraag.’’ In de gemeente Groningen wonen veel mensen met lage geletterdheid en mensen die niet goed thuis zijn in digitaal: “Ze hebben wat ondersteuning nodig.”
Vorig jaar voerde de gemeente 140 adviezen en 200 online gesprekken, waaruit bleek dat ook de mogelijkheid om huur- en zorgtoeslag te ontvangen niet werd benut. “Mensen maken gebruik van een regeling, maar laten tegelijkertijd andere subsidies lopen. Hierdoor houden we geld over dat bedoeld is om de armoede te bestrijden. Dat kan niet de bedoeling zijn.”
‘Geen commerciële belangen’
Het komt ook voor dat mensen een zorgverzekering hebben die niet bij hen past, zegt Eikenaar. “Wij maken gebruik van adviseurs zonder commerciële belangen. Ze werken niet op basis van provisies en voorzieningen.” De wethouder noemt overheidsregelgeving vaak onnodig ingewikkeld. “Dat is een barrière om het te gebruiken, dus ook dat moet veranderen. Uit de gesprekken die wij hebben gevoerd blijkt dat mensen met een laag inkomen jaarlijks 680 tot 835 euro mislopen. In 2022 ontvingen 8.984 huishoudens een uitkering. In juni 2017 waren dat er 10.423.
Eikenaar wijst op de energiecompensatie. Hij merkt op dat een flink aantal van de laagstbetaalden dit niet heeft ontvangen, maar er wel recht op heeft. Inwoners met een inkomen tot 120 procent van de bijstandsnorm ontvangen 800 euro. Mensen met een inkomen tussen de 120 en 140 procent van de bijstandsnorm ontvangen 400 euro.
[ad_2]