Wateroverlast brengt voetballers Langezwaag in grote problemen: ‘Ik bin bang dat wy dit jier thús net mear fuotbalje’

[ad_1]

Het sportpark in Langezwaag draagt ​​de mooie naam ‘t Paradyske. Voor de lokale voetballers is hun thuisbasis echter al enige tijd geen paradijs meer. Door de hevige regen traint of speelt voetbalclub Langezwaag al zes weken niet op de eigen velden. “Dit is echt gaaf.”

Henk de Vries, bestuurslid voetbal van SV Langezwaag en trainer Michiel Hornstra kijken niet blij als ze woensdagochtend het sportcomplex inspecteren. Geen wonder, het hoofdveld is makkelijk te vergelijken met moerasgrond en het tweede veld, dat tevens dienst doet als oefenveld, staat deels onder water. De twee velden van de voetbalclub zijn al anderhalve maand verzadigd en onbespeelbaar.

Aanvankelijk tastte men in Langezwaag in het ongewisse over de oorzaak van het hardnekkige probleem. Totdat Gertjan Hilarius zich meldde. Hilarius, veldmanager bij SC Heerenveen en onlangs uitgeroepen tot Veldmanager van het Jaar 2023, gelezen in de regionale krant Za! over de situatie op Langezwaag. Hij bood aan om eens een kijkje te nemen bij de amateurclub waarmee zijn werkgever nauwe banden onderhoudt.

Onderhoud te laat

Het probleem was gemakkelijk te vinden. De toplaag van de akkers in Langezwaag is zo verdicht dat het water niet ver genoeg reikt om door de drainage te worden opgenomen en afgevoerd. Doorboren, verticale drainage en schuren was het advies, maar dit kan alleen met groot materieel. “Laat de vogels niet binnenkomen, je ziet nog steeds de fans achter je”, zegt De Vries.

De eigenaar van het sportcomplex, de gemeente Opsterland, had in oktober onderhoudswerkzaamheden gepland, maar kon vanwege de grote hoeveelheden regen niet aan de velden werken. Terugkijkend is de conclusie eenvoudig. De Vries: “De gemeente ligt te ver westelijk. Gewoon bewust, maar je moet voorzichtig zijn met de planning.”

Het bestuurslid wil niemand de schuld geven, maar de voetballers blijven met het ergste achter. In de toekomst moet het anders, zegt De Vries. Hij pleit voor een jaarplan met inzicht en participatie voor de vereniging. “We zouden graag wat plezier willen hebben met het ûnderhâldsplan, zodat we niet zouden kunnen overleven. Drainearje en prikke moat neffens ús sawysa in september.”

Perfecte grasmat

Bijzonder dat de velden van Langezwaag al zo lang onbespeelbaar zijn. De vereniging staat bekend om haar perfecte grasmat. Niet voor niets streken de professionals van SC Heerenveen jarenlang neer in Langezwaag om zich voor te bereiden op de competitie. En in 2007 koos Foppe de Haan ‘t Paradyske als trainingscomplex voor Jong Oranje in aanloop naar het EK. Een juiste keuze, zo bleek, want het Nederlandse team pakte de titel.

Het is inmiddels tien weken geleden dat Langezwaag de eerste en enige (!) thuiswedstrijd van het seizoen speelde. Onvoorstelbaar, zegt coach Michiel Hornstra. “Doe het waar je maar wilt en draag de minnows in hun broek langs de lijn, het is niet nodig om hun moffen te dragen en een dikke jas aan te trekken.” Als het weer slecht blijft, speelt zijn ploeg dit jaar niet meer op het eigen veld, vreest Hornstra.

Niet alleen het eerste elftal, maar alle dertien teams van de amateurvereniging zijn slachtoffer van de situatie. “We hebben nog nooit wedstrijden gespeeld en het is maar één ding waard”, zegt Hornstra. Voor het trainen maakt Langezwaag gebruik van de eigen sportschool, de kunstgrasvelden van THOR en Aengwirden en de sportschool. “Gewoon ideaal, maar er moet iets gebeurd zijn.”

‘Het hoofd derfoar’

Hornstra voelt zich soms meer een veredelde evenementencoördinator dan een voetbalcoach. Zondag werd de uitwedstrijd tegen Kraggenburg op het laatste moment afgelast. De trainer moest snel op zoek naar een oefenpartner. Het werd Wilper Boys. Hoofdschuddend: “En dan moesten we nog even op de fans van Mearum letten.” Na de oefenwedstrijd begon de puzzel opnieuw. “Om te praten over het gebruik van trainingsaas voor dit doel.”

Dinsdagavond trainde Langezwaag bij THOR in Lippenhuizen. “Er waren 25 mensen aan de ene kant van het eiland in de Fijild.” Langezwaag kon Aengwiren alleen op woensdag bezoeken. “Het is gewoon je verjaardag, maar beter als gewoon trainen.” Hornstra verbaast zich over de veerkracht van zijn spelersgroep die zonder klagen de omzwervingen doorstaat. “De jongens hebben hun hoofd eraf gehaald.”

Er is zeker reden tot klagen. Twee reguliere trainingen en een goede wedstrijdvoorbereiding komen al weken niet van de grond. Automatismen inbouwen, tactisch trainen? “Het meest trots”, zei Hornstra. Hoewel Langezwaag halverwege de week oefenwedstrijden speelde, gaat zijn toestand achteruit. ,,Tsjin De Wylp, voor de rest spelen we prima. De stand is overigens 5-1, maar we kunnen de tank nog uitrekken en rijden.”

De binding gaat verloren

De omstandigheden maken de terugkeer van Langezwaag na 33 jaar er niet makkelijker op. De ploeg van Hornstra heeft het lastig, is na vijf wedstrijden nog steeds puntloos en staat stevig onderaan in 4A. “De Chinezen zijn steeds beter dan de vijfde klasse. Als je nog fatsoenlijk kunt trainen, heb je geen last van dit hogere niveau”, zegt de trainer.

De kantine van Langezwaag blijft door de situatie verstoken van inkomsten, terwijl de vereniging juist meer geld uitgeeft aan de verhuur van trainingsvelden. Over de extra kosten maakt De Vries zich geen zorgen. Dat zal Langezwaag ophoesten. “Maar dat we thuis niet voetballen en geen lol hebben in competities of in een bierkantine is slim. De voetbalclub zit in sosjaal dor, de bining pour sa ferlern.”

Zondag staat op eigen veld de derby tegen Wispolia op het programma. Hornstra kijkt neerslachtig naar de drassige grasmat. De trainer maakt zich grote zorgen over het doorgaan van de wedstrijd. Weer geen thuiswedstrijd en weer geen voetbal, wat mij wanhopig maakt. Hij denkt met weemoed terug aan het kunstgras van vv Gorredijk, waar hij de afgelopen twee jaar hoofdtrainer was. “Altijd trainen en voetballen, dus ik kijk er altijd naar uit.”

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *