[ad_1]
De officiële molens in de gemeente Weststellingwerf kunnen heel langzaam draaien. Melvin en Carolien Huitema kwamen daar achter toen ze vijf jaar geleden de gemeente benaderden met een plan om hun droomhuis in Wolvega te bouwen.
“We hebben al 20.000 bouwstenen in de achtertuin staan, maar na vijf jaar hebben we nog steeds geen bouwvergunning. En terwijl we twee aanvragen hebben ingediend en de plannen voortdurend bijstellen om die erdoor te krijgen”, zei Melvin Huitema deze week tijdens een rechtszaak bij de Raad van State.
Het echtpaar hoopt dat de hoogste bestuursrechter van Den Haag de gemeente zal berispen en zal aanzetten tot actie. Omdat ze nu willen starten met de bouw van hun droomhuis aan de Leeuwerikstraat in Wolvega. Het moet komen op de plek waar grootvader Huitema, de fietsenmaker, in de jaren vijftig voor het eerst de gezinswoning betrok. Toen was het net klaar en was het gloednieuw.
Duurzaam
Kleinzoon Melvin wil het sterk verouderde en tochtige huis vervangen door een duurzame moderne woning. Hiervoor hebben ze al talloze oude stenen verzameld van soortgelijke (en reeds gesloopte) huizen in de omgeving. De Huitema’s hakten ze af en stapelden ze op in afwachting van een bouwvergunning.
Het vreemde is dat alle tot nu toe ingediende woningbouwplannen in principe binnen het bestemmingsplan passen, zo bleek uit de rechtszaak. Het bestemmingsplan staat een vrijstaande woning aan de Leeuwerikstraat toe van maximaal tien meter hoog met een goot op zes meter. Staatsraad Jan-Joost van Gastel wilde van de gemeentejuristen weten waarom Weststellingwerf geen bouw(omgevings)vergunning wil verlenen terwijl het bouwplan van Huitema past.
Volgens de advocaat zijn er twee negatieve welzijnsadviezen. “Huitema diende eerst een plan in met een lessenaarsdak en daarna met een zadeldak. Beide plannen passen niet bij de woningen in de straat. Ze zijn allemaal wat lager. Dit huis is te hoog en te massief vergeleken met wat er al staat”, aldus een van de advocaten. “Als Huitema achter het huidige huis een iets hogere uitbouw bouwt, is dat wellicht acceptabel.”
Anders behandeld
Staatsraadslid Van Gastel vond dit opmerkelijk. “Dit zijn stedenbouwkundige overwegingen die in het bestemmingsplan thuishoren, en niet in een bouwontwerpcommissie, vind ik.” Ook vinden de Huitema’s dat de gemeente hen als particulieren anders behandelt dan bijvoorbeeld de woningbouwvereniging.
“De gemeente vindt niet dat ons bouwplan met twee verdiepingen en een dak geschikt is voor de buurt met laagbouwwoningen. Maar de woningbouwvereniging bouwt in de omgeving veel hogere huizen met twee verdiepingen en een dak. Ik niet vind dat eerlijk”, aldus Carolien Huitema. De gemeenteadvocaat vond dat appels met peren vergelijken. “Die huizen staan in andere straten en het zijn gebouwen met meerdere woningen.”
Grote procedurefout
Tijdens de zitting bleek dat Weststellingwerf een enorme procedurefout heeft gemaakt, die mogelijk in het voordeel van de Huitema’s zou kunnen werken. Omdat de gemeente de tweede bouwaanvraag voor een woning met zadeldak zo lang heeft uitgesteld dat deze nu automatisch lijkt te zijn toegekend. Maar B en W moeten hier nog een beslissing over nemen.
Als de Raad van State de bouwaanvraag voor de woning met lessenaarsdak goedkeurt, zijn de Huitema’s helemaal blij. Want dat verkiezen ze boven een huis met een zadeldak. En met een beetje geluk is hun huis binnen een jaar klaar.
De uitspraak volgt binnen enkele weken.
[ad_2]