[ad_1]
Buschauffeurs van vervoersbedrijven Pouw en Syntus zoeken steun bij elkaar om het overlijden van hun 64-jarige collega Edgar te verwerken. De man overleed woensdag nadat hij op het Centraal Station van Amersfoort door een tiener werd omver geduwd en met zijn hoofd op de stoep terechtkwam. “We vinden het allemaal verschrikkelijk wat er is gebeurd.”
Het is vrijdagmiddag 17 november, iets na twee uur, als het vreselijk misgaat op station Amersfoort Centraal. Twee jongens rijden op één fiets over het trottoir, vlak langs buschauffeur Edgar. Hij zegt er iets over, waarna er ruzie ontstaat tussen de 64-jarige man en een van de jongens. Edgar wordt geduwd en slaat vervolgens met zijn hoofd op het trottoir. Hij is ernstig gewond. Hij overleed woensdag aan de gevolgen van de mishandeling.
De dood van Edgar is een zware klap voor zijn dierbaren, maar ook voor zijn collega’s bij de busmaatschappij. De teammanager in Amersfoort houdt de pers buiten de vergaderruimte voor chauffeurs in het stationsgebouw. “We vinden het allemaal verschrikkelijk wat er is gebeurd.”
Om de Hilverszomer te herdenken, stopten een aantal chauffeurs van Pouw en Syntus deze week op verschillende plekken in de regio de bus een minuutje. “Het komt hard aan dat het Edgar moest overkomen. Hij stond bekend als een fijne, betrokken collega”, zegt woordvoerder Martijn van der Kroef van busbedrijf Pouw.
Voortdurende aandacht
Pouw is onderaannemer van Syntus en levert veertig procent van de chauffeurs in de regio Amersfoort. “Zowel onze chauffeurs als chauffeurs van Syntus hebben meegewerkt aan het aanhouden van de bussen ter herdenking van Edgar”, vertelt Van der Kroef.
“Ons management heeft dit van harte gesteund en geeft ook voortdurend aandacht aan de chauffeurs via de teammanagers om erover te praten. Ook de Syntus-directie had er geen probleem mee dat de bussen werden tegengehouden. Veel mensen kenden Edgar en het is nu heel vreemd dat iedereen alleen maar spreek over hem in de verleden tijd.
Iedere chauffeur ervaart wel iets als er iets gebeurt op de busstations, maar het komt zelden voor dat er een collega bij betrokken is
De busbedrijven hebben besloten de chauffeurs na de ‘herdenking’ af te schermen van de pers om hen alle gelegenheid te geven de tragische dood van hun collega te verwerken. “In tegenstelling tot wat mensen misschien denken dat chauffeurs komen en gaan, vormen onze buschauffeurs een hechte groep. Mensen kennen elkaar al jaren.”
Een aantal chauffeurs is vanwege dienstregelingen niet in de gelegenheid de uitvaart bij te wonen. Daarom vindt de Pouw-directie het belangrijk dat er de komende tijd gelegenheid is voor de coureurs om met elkaar en met teamleiders in gesprek te gaan over Edgar en wat er met hem is gebeurd. “Elke chauffeur ervaart wel iets als er iets gebeurt op de busstations, maar het komt niet vaak voor dat er een collega bij betrokken is.”
Risico’s van het beroep
De chauffeurs zijn zich goed bewust van de risico’s die het beroep met zich meebrengt. “Ook in Amersfoort komen een aantal nachtlijnen samen en in de nieuwe dienstregeling komen er alleen maar meer nachtlijnen bij. De chauffeurs beseffen dat ze op die late uren alleen zijn.”
De politie heeft dinsdag een 17-jarige jongen uit Amersfoort aangehouden op verdenking van mishandeling met de dood tot gevolg.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Welke kan!
Log in of maak een account aan en mis nooit meer iets van de sterren.
[ad_2]