Handbalsters plaatsen zich voor hoofdronde WK dankzij eenvoudige zege op Congo | Andere sporten

[ad_1]

De Nederlandse handbalsters wonnen ook de tweede groepswedstrijd op de wereldkampioenschappen in Denemarken, Zweden en Noorwegen. Oranje versloeg Congo met 40-20 en is daardoor verzekerd van een plek in de hoofdronde van het WK.

Nederland was het WK met één begonnen 41-26 overwinning op Argentinië. Oranje speelt maandag de derde groepswedstrijd tegen Tsjechië, dat eveneens tweemaal heeft gewonnen. De beste drie van de groep plaatsen zich voor de hoofdronde.

Het Nederlandse team veroverde in 2019 de wereldtitel in Japan. Op het vorige WK in 2021 in Spanje eindigde de ploeg teleurstellend als negende.

Nikita van der Vliet opende in de eerste minuut de score voor Nederland. Dankzij Angela Malestein (2) en Bo van Wetering kwam Oranje op 4-0 voordat Congo voor het eerst scoorde. De handbalsters waren daarna veel sterker en liepen uit tot 12-1, voordat Congo vaker het doel vond.

Met doelpunten van onder meer Kelly Vollebregt, Laura van der Heijden en Zoë Sprengers hielden de handbalsters tot aan de ruststand van 20-9 afstand van Congo. Ook in de tweede helft scoorde de ploeg twintig keer en kwam op 40-20.

Tamara Haggerty.
Tamara Haggerty. © ANP/EPA

Van Wetering was de topscorer van het Nederlandse team met acht doelpunten uit acht schoten. Malestein scoorde zeven doelpunten en Van der Vliet zes. Met vier doelpunten van Vollebregt en Lois Abbingh en drie van Estavana Polman waren veel spelers betrokken bij de productie van het Nederlands elftal.

Johansson had in de tweede groepswedstrijd Tess Lieder en Rinka Duijndam als doelmannen gekozen. Yara ten Holte, die in de eerste wedstrijd was gestart, en Loïs van Vliet zaten op de tribune. Lieder begon in de eerste helft en Duijndam bleef in de tweede helft.