Net te warm voor natuurijs, maar dat deert niet in Assen en Emmen. Jong en oud maken eerste meters van het jaar op kunstijsbanen

[ad_1]

Het kwik zakte afgelopen zaterdag niet ver genoeg onder nul voor schaatsplezier op natuurijs, maar in Assen en Emmen werd er nog steeds genoten van het schaatsen op de aangelegde ijsbanen in de stadscentra.

In Emmen schaatst men zaterdag met de klok mee. Het is al opvallend druk voor de eerste dag van ‘Emmen op ijs’. De knalblauwe schaatsen, die bij de prijs van 10 euro zijn inbegrepen, zoeven massaal voorbij. Terwijl de één geconcentreerd moet blijven kijken om niet te vallen, vliegen anderen nonchalant met hoge snelheid over de baan op het Raadhuisplein.

Bambi op ijs

Ook op de kleinere kinderbaan wordt veel geoefend. Zo ook bij Koen Koops, 6 jaar, uit Emmen. Zijn manier van schaatsen doet nog enigszins denken aan Bambi op ijs, maar hij beweegt zich rond op de Emmense ijsbaan met een grote houten ijsbeer als steun voor hem. Zoals moeder Ellis zegt: “Elk begin is moeilijk.”

Ze komen al jaren terug op de ijsvloer in het centrum van Emmen. Zowel Koen als oudere zus Emma (8) maakten hier hun eerste ijsmeters. Ze vinden Emmen op ijs veel leuker dan schaatsen op natuurijs. Het maakt ze niet zoveel uit dat het deze week niet is gebeurd vanwege de gewoon te hoge temperaturen.

IJsgarantie

Wim Beekman van de organisatie bevestigt het belang van de tijdelijke ijsbaan in Emmen. “Ik heb het gevoel dat er vroeger altijd ijs lag. Dat is natuurlijk niet zo, maar er was veel meer het gevoel dat schaatsen er toen bij hoorde. Hoe heerlijk is het dat hier ieder jaar ijsgarantie is in Emmen, aan het Raadhuisplein.”

De komende weken komen zo’n duizend scholieren uit Emmen en omgeving naar het centrum voor schoolschaatsen. Daarnaast krijgen Oekraïense kinderen ook de kans om zich te vermaken op de gladde vloer. “En via de website van de gemeente kunnen mensen die het financieel lastiger hebben toch een kaartje krijgen om te komen schaatsen. Iedereen moet hiervan kunnen genieten”, vindt Beekman.

Curling toernooi

En als er niet geschaatst wordt, is de ijsbaan allesbehalve verlaten. Ook het curlingtoernooi om de ‘slakkenbeker’ begint flink te groeien met 192 deelnemende teams. “Vriendschapsteams, sportclubs, bedrijven, iedereen doet graag mee”, zegt medeorganisator Ina Wupkes. “Er zijn al aanvragen voor twintig andere teams voor volgend jaar. Zij kunnen pas meedoen als anderen zich terugtrekken.”

Groter, beter, luxer

In Assen trekt Steve Ellis een tie-wrap aan, stapt van zijn ladder af en kijkt goedkeurend naar het lange snoer kerstverlichting aan de gevel van de ijsbaan. Zaterdag wordt er ook op het Koopmansplein geschaatst, zij het niet zo enthousiast als in Emmen. Dat past goed bij de initiatiefnemer van de klus. “We zijn de details nog aan het afronden.”

Het is de vijfde keer dat de baan op het Koopmansplein staat. Dat jubileum wordt gevierd met taarten, het logo van organisator Winters Assen op de marsepeinen bekers. Dit jaar is alles aan de ijsbaan net iets groter, luxer en beter, vertelt Ellis. “Nu we hebben bewezen dat we here to stay zijn, durven grote bedrijven in ons te investeren.”

3000 studenten

Dit heeft onder meer geleid tot gloednieuwe schaatsen, die verhuurd worden bij Fietsen en Koffie in Assen. “Deze zijn voor ons aangeschaft, we weten nu dat we de komende jaren over goed materiaal beschikken.” Dat is nodig omdat de bezoekersaantallen stijgen. “Dit jaar komen ruim 3.000 leerlingen met hun klas schaatsen, tegenover 2.700 vorig jaar. Er zit nog steeds groei in.”

Ook binnen in het schaatscafé is het een en ander veranderd, vertelt vrijwilligster Erna Forbes. Zes weken lang staat ze vrijwel dagelijks achter de bar om de gasten te voorzien van koffie en gebak, maar dit jaar ook van een biertje van de tap. “We hebben ons best gedaan om het hier zo aangenaam mogelijk te maken”, zegt Forbes. “Dit jaar koken we ook voor het eerst en hebben we warmtelampen. Je wilt mensen blij maken, anders gaan ze naar de Hema.”

Veertig meter kunst

Aan de buitenkant van de baan ziet alles er wat prettiger uit, zegt Ellis. “We hebben een kunstenaar gevraagd een schilderij te maken van veertig meter lang, dat het hele traject beslaat. De isolatie van het spoor gebeurde dit jaar met timmerwerk, in plaats van met zeil.”

Het is de eerste editie dat de organisatie geen grote veranderingen heeft hoeven doorvoeren. “De herinrichting van het plein is klaar, de ondernemers zijn blij. Wij zorgen ervoor dat de baan er elk jaar een beetje beter uitziet.” Een man stapt de tent uit, ziet Ellis en geeft hem een ​​klap op zijn schouder. ‘Goed gedaan jongen, leuk dat hij er weer is.’

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *