[ad_1]
De bouw van nieuwe woningen aan de rand van gemeenten wordt vaak gefrustreerd door allerlei overheidsregels. Minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) wil daarom de regels voor kleinschalige bouwprojecten versoepelen.
Om het woningtekort op te lossen zet het kabinet in op een aantal grote nieuwe woongebieden en veel extra woningen binnen de bestaande stads- en dorpsgrenzen. Maar dat is niet genoeg de groeiende vraag om aan de vraag naar betaalbare woningen te voldoen. Vooral kleinere gemeenten hebben behoefte aan extra woningen net buiten de bebouwde kom. In veel gevallen blijkt de aanleg van zo’n ‘extra straat’ onmogelijk. Regels van gemeenten, provincies en de rijksoverheid zelf werken dit bijvoorbeeld vaak tegen, zo blijkt uit onderzoek van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB).
De EIB heeft onderzoek gedaan naar de situatie in de provincie Noord-Holland. Veel kleinschalige projecten komen daar niet van de grond vanwege provinciale regels die de natuur en het landschap moeten beschermen. Bij het plannen van nieuwe woningen moet ook juridisch worden aangetoond dat dit binnen de stad echt niet mogelijk is. In de praktijk wordt dit in sommige regio’s geïnterpreteerd als een totaalverbod op bouwen buiten de bebouwde kom.
Minister De Jonge wil daarom de regels wat versoepelen voor projecten van maximaal vijftig woningen die aan de rand van een gemeente gepland zijn. Hij wil daar de komende maanden afspraken over maken met alle provincies.
Leefbaarheid
“Provincies moeten kleinschalige bouwprojecten niet zomaar aan de kant schuiven”, zegt hij. “Daar is vooral in kleine gemeenten grote behoefte aan. Geef dorpen de optie van een extra straat. Als ze niet kunnen bouwen voor de eigen bevolking, gaat alles dicht. Dan verandert een dorp in een museum. Dat is slecht voor de kwaliteit van leven. Of jongeren daar een huis kunnen vinden, bepaalt of de school open kan blijven, of de bus kan blijven rijden en of zij mantelzorg kunnen bieden aan hun ouders.”
Als ze niet kunnen bouwen voor de eigen bevolking, gaat alles dicht. Dan verandert een dorp in een museum.
De Nederlanders de bevolking groeit de komende decennia naar een verwachte 20,6 miljoen in 2050, volgens een van de scenario’s van het CBS. Om iedereen te huisvesten moeten er in ieder geval in 2030 981.000 woningen bijkomen. Het merendeel komt binnen of op bestaande gemeentegrenzen grote nieuwbouwlocaties die de afgelopen jaren door het hele land zijn aangewezen. Daarnaast kunnen er in de provincies tienduizenden woningen bijkomen via kleinschalige projecten net op de grens van de gemeente, verwacht de EIB.
Schaarse ruimte
Volgens De Jonge moet de overheid niet alle regels schrappen. Ruimte is schaars in Nederland en de bouwregels zorgen ervoor dat er rekening wordt gehouden met bijvoorbeeld de natuur, ruimte voor recreatie en schoon water. “We moeten niet zomaar in het groen gaan bouwen, maar het kan ook met wat minder bureaucratie. Het gaat hier en daar over de schreef. Er moet meer ruimte komen voor kleine projecten net buiten de bebouwde kom. Niet elk stukje gras kan worden beschermd.”
In een brief aan de Tweede Kamer benadrukt De Jonge dat het met de huidige woningnood urgent is om meer plekken in kaart te brengen waar gebouwd kan worden. Nu veel projecten vertraging oplopen omdat ontwikkelaars kampen met stijgende kosten, moet gekeken worden waar sneller gebouwd kan worden. “We kunnen het ons niet permitteren om te zeggen: alles moet noodzakelijkerwijs binnen de bebouwde kom. Om ons land leefbaar te houden moeten we zoveel mogelijk proberen, maar het aantal woningen dat erbij moet is te groot.”
Luister ook naar onze podcast Politiek Dichtbij. Je kunt al onze podcasts vinden op ad.nl/podcasts.
Bekijk hier al onze video’s over politiek:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Welke kan!
Log in of maak een account aan en mis nooit meer iets van de sterren.
[ad_2]