[ad_1]
VVD’er Roelien Kamminga uit Zuidbroek wordt woensdag geïnstalleerd als tijdelijk voorzitter van de Tweede Kamer, waardoor de Tweede Kamer een voorzitter krijgt met een licht Gronings accent.
Ze lijkt alleen af te haken voor het vaste voorzitterschap omdat Martin Bosma van de PVV daarvoor getipt wordt.
De nieuwe Tweede Kamer, gekozen op 22 november, wordt op woensdag 6 december geïnstalleerd. De nieuwe Kamer wordt tijdelijk voorgezeten door de 45-jarige Kamminga. Volgens het reglement van orde wordt de oude voorzitter van de Tweede Kamer tijdelijk ook voorzitter van de nieuwe Kamer. Maar die oude voorzitter was Vera Bergkamp van D66, die niet op de D66-lijst stond.
De eerste vicevoorzitter wordt dus automatisch de nieuwe voorzitter. Dat is Roelien Kamminga van de VVD. Ze zit sinds 2021 in de Kamer en werd al snel namens de VVD lid van het zogenaamde presidium en heeft al talloze vergaderingen voorgezeten. Afgelopen zaterdag zat zij de geplande Kamervergadering voor, waarin de hertelling in verschillende Tilburgse stembureaus enkele minuten werd besproken.
Voorgekookte verkiezing
Kamminga wordt woensdag dan ook geïnstalleerd als eerste Kamerlid, waarna de overige 149 leden volgen. Het eerste agendapunt dat de nieuwe Kamer vervolgens zal bespreken is het profiel van de nieuwe voorzitter.
Traditioneel zijn dat redelijk voorbereide verkiezingen. Uiteraard kunnen alle Kamerleden zichzelf nomineren, maar in de praktijk maken de grotere fracties onderling afspraken over wie in aanmerking komt. De namen die daarbij het vaakst genoemd worden zijn nu Martin Bosma van de PVV en Tom van der Lee van GroenLinks-PvdA.
Niet dat er klachten zijn over Kamminga. Het gaat prima met haar, je hoort het in de kamer. Maar de VVD lijkt op dit moment simpelweg niet de meest logische partij om een voorzitter te kiezen.
Bosma van de PVV kijkt al jaren naar het presidentschap en denkt nu eindelijk zijn kans te hebben. Ook in zijn rol als voorzitter wordt hij door veel Kamerleden gewaardeerd. Weet de orde te bewaren, er zijn weinig klachten over zijn partijdigheid en hij staat vooral bekend om zijn humor.
Bosma’s controversiële standpunten
Maar uiteraard is hij Kamerlid namens de partij van Wilders en dat maakt hem controversieel. Een deel van de Kamer zou het niet jammer vinden dat hij als Kamervoorzitter minder tijd heeft om aan debatten deel te nemen, omdat hij nogal uitgesproken ideeën heeft over kunst en media, in zijn ogen linkse hobby’s.
Bosma had door zijn ervaring al lang geleden moeten opklimmen tot eerste vice-voorzitter, net als Kamminga, maar er was vaak sprake van een blokkade van een aantal fracties die tegen de PVV zijn.
Daar kan nu verandering in komen omdat de PVV bij deze verkiezingen de grootste is geworden. Veel zal afhangen van het verloop van de formatie. Als Geert Wilders niet toetreedt tot het kabinet, en die kans lijkt op dit moment vrij groot, zou het voorzitterschap een soort redding zijn voor Martin Bosma. Het zou passen in het nieuwe machtsevenwicht in het Huis van Afgevaardigden.
Maar als de PVV in de regering zou komen, zou het zinvoller zijn om een grote oppositiepartij de voorzittershamer te geven. Tom van der Lee van GroenLinks-PvdA wordt dan als veelbelovend genoemd. Hij is ook al enige tijd voorzitter en staat bekend als een rustig en gedegen Kamerlid. Ook als voorzitter van de parlementaire enquête naar de gaswinning in Groningen kreeg hij veel lof.
Een nadeel is dat het allebei mannen zijn. In die zin zou Kamminga weer een betere kans kunnen krijgen. Maar de Kamervoorzitter is al jaren op rij een vrouw, van Jeltje van Nieuwenhoven en Gerdi Verbeet tot Kadija Arib en Vera Bergkamp. Dan kan het geen kwaad om weer een man als voorzitter te hebben.
[ad_2]