Jewish schools in Amsterdam closed today after Hamas protest call

[ad_1]

Joodse scholen in Amsterdam gaan vrijdag niet open. Dat bevestigt de scholenorganisatie Stichting Joodse Kindergemeenschap Cheider na berichtgeving van Het Parool en AT5. De drie in Amsterdam gevestigde Joodse scholen, Rosh Pina, Maimonides en Cheider, “gaan ervan uit” dat ze maandag weer “normaal open gaan”, meldt het Centraal Joods Overleg (CJO).

Het besluit om de scholen vrijdag gesloten te houden werd genomen in overleg met het CJO naar aanleiding van de oproep van de militante Palestijnse beweging Hamas aan moslims om vrijdag te demonstreren ter ondersteuning van de Palestijnen in de bezette gebieden en de Gazastrook.

De oproep heeft ‘grote onrust veroorzaakt onder kinderen, ouders en leraren’, aldus het CJO. “Er heeft intensief overleg plaatsgevonden tussen de scholen, de gemeente en de betrokken overheidsinstellingen. Hoewel onze zorgen werden gedeeld, was het onmogelijk om tijdig duidelijkheid te krijgen over het opschalen van de beveiliging. Er was daarom geen andere keuze dan deze betreurenswaardige beslissing te nemen”, aldus CJO-voorzitter Chanan Hertzberger.

Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam laat via haar woordvoerder weten dat zij nauw contact onderhoudt met de Joodse gemeenschap en met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid. Sinds het begin van de oorlog in Israël zijn zij extra alert. Hamas lanceerde ongeveer een week geleden een grote aanval op Israël vanuit de Gazastrook. Het Israëlische leger voert vergeldingsacties uit. Aan beide kanten zijn duizenden mensen vermoord.

“Waar nodig nemen we extra veiligheidsmaatregelen, zichtbaar en onzichtbaar. Dat geldt ook voor Joodse instellingen in het hele land. Vrijdag is ook een dag om extra alert te zijn”, aldus de woordvoerder van Halsema. “Dat neemt niet weg dat er grote gevoelens van onrust en angst bestaan ​​in de Joodse gemeenschap. Daar zijn wij ons zeer van bewust.”

De Nationaal Coördinator voor de Bestrijding van Antisemitisme, Eddo Verdoner, noemde de oproep van de Hamas-beweging tot protest vrijdag “intimiderend”. Volgens hem versterkt het de angst voor antisemitisme die sinds de aanval op Israël afgelopen zaterdag in de joodse gemeenschap in Nederland leeft. “Uitingen van jodenhaat worden herhaald op forums, in chatgroepen en in de klas”, aldus Verdoner. “Maar ook in een programma als Today Inside, waarin wordt gezegd dat joden het zelf hebben veroorzaakt. Een dergelijke oproep wakkert het antisemitisme nog meer aan.”

Joodse mensen zijn ook bang voor protesten na de oproep van Hamas. “Ik heb gehoord dat meerdere ouders twijfelen of ze hun kind (vandaag) naar de Joodse school zullen brengen”, aldus Verdoner. Ook hoorde hij dat sommigen twijfelen om vrijdag naar de synagoge te gaan. “Ze zijn bang dat protesten uit de hand lopen of dat er een aanslag wordt gepleegd. In die zin heeft de oproep zijn doel al bereikt: angst zaaien.”

Het Centrum voor Informatie en Documentatie over Israël, CIDI, zei ook dat de oproep tot protesten ‘absolute angst’ veroorzaakte voor incidenten binnen de Nederlandse Joodse gemeenschap. “We weten uit het verleden dat iedere keer dat er een conflict was in Gaza, dit impact had op de Joodse gemeenschap in Nederland”, aldus directeur Naomi Mestrum. CIDI heeft de afgelopen dagen “behoorlijk veel” incidentmeldingen ontvangen. “Het gaat vooral om kinderen die bang zijn. We hebben telefoontjes gehad van ouders wier Israëlische of Joodse kinderen niet meer naar school durven te gaan. Zo kreeg een meisje uit de klas te horen dat het een goede zaak was dat Hamas het werk van Hitler afmaakte.”

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *