Kortsluiting in je hoofd: filmavond over psychose in Filmhuis Slieker

[ad_1]

Filmhuis Slieker in Leeuwarden organiseert in samenwerking met hulporganisatie Stjoer een thema-avond over psychose. Filmmaker Roman Hageman zag van dichtbij hoe een psychose ontstaat en maakte er een korte film over.

Het was op een feestje, geen probleem, toen een goede vriend van Roman Hageman, oud-student aan de Academie voor Popcultuur en momenteel filmmaker in Groningen, in paniek raakte. De jongen werd plotseling, schijnbaar van het ene op het andere moment, achterdochtig en dacht dat mensen achter zijn rug om over hem praatten, dat mensen in het geheim plannen maakten. “Niemand wist wat er gebeurde. We renden achter hem aan toen hij wegrende, maar we konden hem niet vangen.”

Later kwam de diagnose: de vriend had een psychose ontwikkeld, een milde, maar toch. Het gaat inmiddels weer goed met hem, mits hij op tijd wat langzamer gaat als hij veel prikkels te verwerken heeft gekregen, maar het voorval maakte grote indruk op Hageman. “Ik was misschien wel het meest geschokt door het feit dat hij er met niemand over kon praten.”

Maak het open voor discussie

Zo ontstond het idee om dit emotioneel beladen onderwerp via film bespreekbaar te maken. “Film is een goede manier om de bril van iemand anders op te zetten”, zegt Hageman. Hij vond een producent en begon onderzoek te doen en te praten met experts en psychiaters.

In de korte film Koorts kwijlen m, die deze zomer in Forum Groningen in première ging, laat hij de kijker ervaren hoe het is om in een psychose terecht te komen, hoe het voelt als de grens tussen realiteit en waanzin steeds dunner wordt en uiteindelijk helemaal verdwijnt. Er is veel aandacht besteed aan de kakofonie van geluiden die de ervaring van extreem overprikkeld zijn overbrengen. ,, Koorts droom is bovendien een heel auditieve ervaring”, belooft Hageman.

Verantwoordelijkheid

“Het voelde als een enorme verantwoordelijkheid om deze film te maken”, zegt de 22-jarige Hageman. “We willen het stigma op deze veel voorkomende aandoening wegnemen en bespreekbaar maken.” Hij ziet zijn film als ‘een soort ijsbreker’ om het gesprek erover te openen. Dit gebeurt direct na de filmvertoning, in een vervolggesprek, onder begeleiding van deskundigen.

Filmhuis Slieker, 6 december, 19.30 uur: thema-avond ‘Kortsluiting in je hoofd – de aanloop naar een psychose’. Volgende Koorts droom wordt ook Golf (2021) van regisseur Aneil Karia over een jonge man (Ben Whishaw) die zijn eigen geest niet meer in de hand heeft en door Londen dwaalt.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *