[ad_1]
De politieke leiders in Den Haag maken ruzie over de asielopvang na de laatste verkiezingen, maar besteden onvoldoende aandacht aan de situatie in Ter Apel.
Dat zegt burgemeester Jaap Velema van de gemeente Westerwolde.
Stroom vanuit asielcentrum
Hij heeft de leiders opgeroepen hun verantwoordelijkheid te nemen en provincies en gemeenten aan te moedigen tijdelijke ruimte beschikbaar te stellen voor de opvang van statushouders die nog in asielzoekerscentra verblijven. Hierdoor komen er plaatsen vrij in deze asielzoekerscentra, waardoor de doorstroom vanuit het asielcentrum in Ter Apel verbetert.
En dat laatste moet dringend gebeuren, zegt Velema. Het asielzoekerscentrum in Ter Apel is de opvanglocatie waar nieuw aangekomen vluchtelingen zich melden. Het is al weken erg druk. Nieuwkomers moeten regelmatig in een wachtkamer slapen, niet op een bed maar op een stoel of op de grond.
Geschokt door de situatie
Velema bezocht afgelopen weekend met de GGD het asielzoekerscentrum. “En ik ben geschokt door de situatie daar”, zegt hij. Volgens hem staat een menselijk onderkomen op het spel.
De burgemeester benadrukt dat er elders in het land ruimte is voor de tijdelijke opvang van statushouders. Dit betreft bijvoorbeeld hotels. “Maar gemeenten geven geen toestemming om ze te gebruiken en provincies gebruiken hun gezag niet om dit te bereiken. De politieke leiders in Den Haag kunnen hen aanmoedigen, maar na de verkiezingen spreken ze over een asielstop, zo’n 5.000, 15.000, 50.000 asielzoekers Maar ze vergeten dat de toestroom van vluchtelingen gewoon doorgaat en dat we dat in Ter Apel horen. Daarom moeten ze in Den Haag niet alleen onderling strijden, maar ook hun verantwoordelijkheid nemen richting Ter Apel.”
Hulp uit Stadskanaal
Burgemeester en wethouders van Stadskanaal, een buurgemeente van Westerwolde, hebben nu besloten een helpende hand toe te steken. Op een veld aan de Manegelaan in Stadskanaal worden tenten opgezet waar 200 asielzoekers kunnen slapen. Ze komen ‘s avonds aan, krijgen een warme maaltijd en een slaapplaats en keren de volgende ochtend terug naar Ter Apel. De druk op de nachtopvang in Ter Apel wordt daarmee verlicht. De crisisnachtopvang in Stadskanaal blijft tot eind januari staan.
Ook de gemeente Groningen wil 100 extra opvangplekken mogelijk maken en maakt later deze week bekend waar precies. Alle Groningse gemeenten en de provincie hebben laten weten ‘Ter Apel’ te steunen. Ook roepen zij gemeenten elders in het land op om te helpen.
[ad_2]