[ad_1]
Er zijn al meerdere scooters in beslag genomen bij de 21-jarige jongen uit Drachten die afgelopen zomer tijdens een bijeenkomst een andere scooterrijder frontaal aanreed. Eerdere boetes en taakstraffen wegens verkeersovertredingen weerhielden hem er niet van om opnieuw zonder rijbewijs te rijden.
Het was zondagmiddag iets na half drie toen er iets vreselijk misging bij een scooterbijeenkomst aan de Aalborgweg in Groningen. Een groep automobilisten snelt vervolgens over het industrieterrein in de stad, terwijl een man uit Drachten blijkbaar niet snel genoeg gaat. Rechts dwars door de groep en links haalt hij voorgangers in.
Als een 16-jarige jongen richting de bijeenkomst rijdt, applaudisseren ze voor elkaar.
Beelden van de crash gingen snel viraal op Dumpert. Wat de beelden niet laten zien, is wat er direct na de botsing gebeurt. Terwijl de minderjarige jongen met een ernstig gebroken been aan de kant van de weg ligt, raapt De Fries (toen 19 jaar) het puin van zijn eigen rode scooter van de straat. Vrienden tillen het wrak op een kar en verstoppen het onder een kleed.
Kenteken met ‘Bel mij dan’
Als agenten ter plaatse komen, worden zij gewezen op de auto die net wegrijdt. Als hij wordt aangehouden, wordt al snel duidelijk dat de bestuurder van de Drachtster het ongeval moet hebben veroorzaakt. Hij reed in een zwaar opgevoerde tweewieler (150cc), zonder rijbewijs en zonder verzekering. De politie leest op het kenteken: ‘Pak mij dan.’
Donderdagochtend lieten de Groningse rechters het lijken alsof de schellen van hun ogen vielen toen ze het strafdossier lazen. Want voor iemand van 21 jaar had hij al een zorgelijk strafblad. Voorafgaand aan het ongeval zijn twee voertuigen in beslag genomen. Ook kreeg hij boetes en een taakstraf voor het rijden zonder rijbewijs. Na het incident in 2022 hielden agenten hem aan met een scooter, maar hij had nog steeds geen papieren.
‘Je bent tientallen keren gewaarschuwd’
“Je bent al meerdere keren gewaarschuwd door de politie en de rechter dat het absoluut niet kan”, zegt de voorzitter van de rechtbank. ‘Waarom naar zo’n bijeenkomst gaan en zo rijden?’ De man uit Drachten kan daar geen goed antwoord op geven. “Domdom, denk ik.”
Zelf ontkent hij dat de groep jongeren die middag meedeed aan een wedstrijd op de Aalborgweg. Toch zijn er betrokkenen die stellen dat ze ‘een sprintje’ aan het doen waren voordat het ongeval gebeurde. Ook De Fries vindt dat de 16-jarige Groninger zich niet helemaal netjes heeft gedragen, want zoals uit de beelden blijkt, kwam hij met zijn voorwiel weer op het asfalt terecht, vlak voordat de twee scooters tegen elkaar botsten.
“Maar hij reed niet te snel”, countert de voorzitter. ‘Hij had geen opgevoerde scooter. Heb niet in een groep gereden. Recht gehouden. Niet ingehaald en verzekerd. Is hij schuldig, denk je?” Nee, zegt de verdachte. ‘Misschien de anderen van die bijeenkomst.’ Hij betuigt zijn spijt aan de jongen, die donderdag achter hem in de rechtszaal zit.
Bijeenkomsten zijn een doorn in het oog van politie en gemeente
De scooterbijeenkomsten in Noord-Nederland zijn een doorn in het oog van politie en gemeenten, maar het vooraf verbieden en tegenhouden ervan blijkt lastig. De betreffende dag afgelopen juni was de derde keer in een jaar dat de politie moest optreden bij een illegale scooterbijeenkomst. Na het incident liep in Emmen een bijeenkomst uit de hand, waarbij een agent werd aangevallen. Een politiehond moest jongeren op de Aalderweg onder controle houden nadat agenten scooters in beslag hadden genomen.
Volgens het Openbaar Ministerie heeft de Fries ‘ernstig schuld’ aan het ongeval. “En in plaats van hulp te bieden aan het slachtoffer, waagde hij de sprong. Dat neem ik hem echt kwalijk. Hij blijkt een man te zijn die geen respect heeft voor regels en geen respect toont voor de uitspraken van de rechter. In de toekomst wil hij een masterlicentie behalen voor de binnenvaart waarin hij werkt. Dan is het ook belangrijk dat hij zich aan de regels houdt. Dat heeft hij nog niet laten zien.”
Ze eist een gevangenisstraf van 5 maanden, een rijverbod van 3 jaar – dat pas ingaat als hij daadwerkelijk zijn rijbewijs haalt – en een boete van 500 euro.
‘Hij is iemand die hulp nodig heeft’
Advocaat Jessica Versluis wijst erop dat er veel in het leven van de Drachtenaar ‘niet goed is gegaan’. Na de dood van beide ouders woont hij bij zijn oudere broers. ‘Ik zie aan zijn strafblad hoe impulsief hij kan handelen en dat hij iemand is die hulp nodig heeft. Een gevangenisstraf zou hem zijn baan kosten.’ Ze vraagt de rechtbank hem te veroordelen via het jeugdstrafrecht, waar de straf doorgaans hoog is. lager.
Uitspraak van 21 december.
[ad_2]