Wilders heeft kabinet in de tang. Nieuwe krachtsverhouding in Tweede Kamer in week van bloemen en tranen | Oh, oh, den Haag

[ad_1]

De nieuwe verhoudingen in de Tweede Kamer laten zich direct voelen. Ministers als Hugo de Jonge en Ernst Kuipers zijn ineens vogelvrij, ziet parlementair verslaggever Arend van Wijngaarden.

De nieuwe Kamerleden zitten met hun boeketten bloemen voor zich op tafel, nog steeds aan het bijkomen van de ontvangstfestiviteiten. Maar PVV’er Fleur Agema lanceert tijdens deze eerste vergadering van de nieuwe Tweede Kamer meteen een aanval op het huidige kabinet. Ze vraagt ​​om debatten over de mondkapjesdeal, wachtlijsten in de zorg en het eigen risico.

In de vorige Tweede Kamer botste de nummer twee achter Geert Wilders herhaaldelijk op een muur van coalitiepartijen die het kabinet steunden. Maar nu heeft ze ineens een meerderheid samen met andere radicaalrechtse partijen en de linkse oppositie.

Het begint allemaal zo mooi deze week. De week van tranen, felicitaties en lieve woorden.

Tachtig toespraken

Tachtig parlementariërs nemen dinsdag afscheid, een recordaantal. Met maar liefst tachtig toespraken van voorzitter Vera Bergkamp en langdurig applaus voor alom gerespecteerde Kamerleden als Kees van der Staaij van de SGP en Henk Nijboer van de PvdA. Sommigen van hen ontvangen zelfs een koninklijke onderscheiding. Groningers Anne Kuik en Nijboer en het Drentse VVD’er Mark Strolenberg pronken trots met hun ridderschap.

Dan is het tijd voor een hapje en drankje met vrienden en familie in de Statenpassage. En de borrel gaat de volgende dag door. Alle nieuwe Kamerleden mogen op hun eerste echte werkdag wat vrienden en familie meenemen.

Het is zien en gezien worden, handen schudden, schouderklopjes, knuffels en kusjes. En dwaal door de lange gangen en maak kennis met de toegangspoorten met gezichtsherkenning.

Roelien Kamminga

Onder de stevige leiding van de Groningse VVD’er Roelien Kamminga moeten woensdag eerst alle 150 Kamerleden hun eed of gelofte afleggen. Even wennen aan de nieuwe gezichten en je ziet meteen wie de eed op de Bijbel aflegt en wie niet.

Na al die formaliteiten moet er een korte vergadering gehouden worden. Een arrangement van activiteiten, zoals dat heet; een debat om af te spreken welke onderwerpen op de agenda komen. Altijd leuk omdat het een mooi inzicht geeft in hoe de verhoudingen zijn.

Fleur Agema ziet dus haar kans schoon. De zorgwoordvoerder van de PVV en trouwe aanhanger van Wilders klaagt al jaren luidkeels over misstanden in de zorg. Je moet het haar nageven, ze is een doorzetter, vooral omdat ze al die jaren steevast met de nek wordt aangekeken. De coalitiepartijen steunen altijd de minister van Volksgezondheid, nu Ernst Kuipers. Zij hebben er geen belang bij om het hele gezondheidszorgsysteem op zijn kop te zetten of simpelweg vele miljarden euro’s extra vrij te maken.

“Maar nu heb ik 37 zetels”, zegt Agema triomfantelijk. En de coalitie VVD, CDA, D66 en ChristenUnie samen hebben er nauwelijks meer, een schamele 41. Zelfs met de hulp van Omtzigts NSC, 20 zetels, en loyale partijen als SGP en Volt kan het vertrekkende kabinet geen meerderheid behalen.

Balling

Agema denkt het oude kabinet nu aan te kunnen spreken op zijn coronabeleid: ministers als Ernst Kuipers en Hugo de Jonge zijn vogelvrij. “En we hebben nu de mogelijkheid om het eigen risico in de zorg te verlagen of af te schaffen”, juicht Lilian Marijnissen van de SP.

Op een ander gebied is er een conservatieve meerderheid. Donderdag is er een debat over landbouw en visserij. De SGP neemt eenvoudigweg een motie aan over het verlagen van de vangstquota voor tong. Nu staan ​​de linkse milieupartijen met lege handen tegenover de PVV, VVD, NSC en enkele centrumrechtse partijen.

Verderop in het gebouw gaan de gesprekken met scout Ronald Plasterk rustig verder. Het is beter om niet te stil te zijn, zullen veel ministers denken. De nieuwe machtsverhoudingen in de Tweede Kamer zullen het het vertrekkende kabinet niet gemakkelijk maken. Wilders heeft ze onder controle.

Arend van Wijngaarden is parlementair verslaggever voor Dagblad van het Noorden

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *