[ad_1]
Kamerlid Margreet Jonker blijft zich verzetten tegen de besluiten om haar uit de Statenfractie van de ChristenUnie te zetten. Zij heeft Commissaris van de Koning Arno Brok verzocht haar vervanging wegens ziekte eind deze maand met nog eens zestien weken te verlengen.
Margreet Jonker heeft via haar advocaat tegen drie besluiten bezwaar aangetekend bij de geschillencommissie van de ChristenUnie. De eerste betreft het besluit van het landelijk bestuur van de ChristenUnie medio juli om haar te schorsen in verband met een integriteitsonderzoek. Dit onderzoek werd gestart vanwege “een particuliere klacht en de wijze waarop Jonker die heeft afgehandeld” bij het Provinciaal Bestuur van de partij.
De tweede betreft het besluit van dit provinciebestuur om het advies van het integriteitsonderzoek op te volgen om Jonker uit de Statenfractie te zetten. Het derde is het besluit van de Kamerfractie begin september om dit advies op te volgen.
Geen toegang tot onderzoek
Jonker blijft zich tegen de hele gang van zaken verzetten. Zij is van mening dat de CU niet had moeten ingrijpen zoals de partij deed. Bovendien is zij niet op de hoogte van de uitkomsten van het integriteitsonderzoek. Dit werd uitgevoerd door bureau Necker van Naem uit Maarsbergen. “Ik mocht de uitkomst van het onderzoek niet lezen en kan dus niet beoordelen of de CU op basis daarvan de juiste beslissing heeft genomen. Daarom is het goed dat onafhankelijke ogen hier nog eens naar kijken.”
De CU-geschillencommissie heeft de Jonker-zaak nog niet in behandeling genomen. Omdat nog niet duidelijk is hoe lang deze behandeling gaat duren, heeft Jonker vrijdag aan commissaris van de Koning Arno Brok gevraagd haar vervangings- en ziekteverlof met nog eens zestien weken te verlengen. Het eerste verlof dateert van de schorsing medio juli.
Vertrekken, onafhankelijk of weer lid van CU-Staten
Volgens Jonker kan de uitkomst van de procedure verschillende gevolgen hebben. “De eerste is dat deze commissie concludeert dat alle procedures goed zijn verlopen en dat het advies juist was. Als dat het geval is, geef ik mijn zetel terug en verlaat ik de politiek. Als de commissie vaststelt dat de CU haar besluiten ten onrechte heeft genomen, maar dat ik er verstandig aan zou doen mijn zetel op te geven vanwege de verstoorde verhoudingen, dan ga ik verder als onafhankelijk Kamerlid.”
Waar ze op hoopt is dat de CU zelf inziet dat er iets mis is gegaan en dat zij recht heeft op teruggave. “Als dat zo is, dan ga ik er weer voor. Ik wil alles doen wat ik kan, via of op een andere manier bemiddeling om dan weer een volwaardig lid te zijn van de CU-staatsfractie.”
Lange staat van dienst
Margreet Jonker, griffier bij de gemeente Dantumadiel, heeft een lange staat van dienst bij de ChristenUnie in Fryslân. Ze was fractie-assistente van de ChristenUnie in de Friese Staten, raadslid in Kollumerland en raadslid voor de partij in Achtkarspelen. In maart werd ze verkozen tot Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie en onderhandelde ze samen met partijgenoot Matthijs de Vries (nu gedeputeerde) over een nieuw regeerakkoord voor de provincie Fryslân.
[ad_2]