[ad_1]
Spaghetti met kabeljauwsaus
Het boek van Maud Moody en Leonardo Pacenti, de managers van het Amsterdamse restaurant Toscanini, bevat 130 recepten voor pastasoorten en hun sauzen. Van hele snelle varianten tot varianten waarbij je de vleessaus heel lang moet laten stomen. Toevallig zat ik onlangs twee keer in hun winkel met wit gelakte tafels. En beide keren bestelde ik een pasta met vis in een boterachtige wijnsaus.
Ingrediënten voor 4 personen
• 50 ml extra vergine olijfolie
• 1 teentje knoflook, geperst
• 1-2 gedroogde chilipepers, verkruimeld
• 400 g kerstomaatjes, gehalveerd
• 80 ml witte wijn
• 40 g gezouten kappertjes (of in azijn), afgespoeld
• 250 g kabeljauw in blokjes van 2 cm
• ½ bosje platte peterselie (alleen de blaadjes), fijngehakt
• 400 g spaghetti, gedroogd of vers
Voorbereiding
Verhit de olijfolie in een grote, lage pan en bak de knoflook zachtjes goudbruin. Voeg de verkruimelde chilipepers toe en bak kort mee.
Zet het vuur hoog en voeg de tomaten toe. Bak tot het zacht is, ongeveer vijf minuten. Blus af met de wijn. Voeg de kappertjes toe en breng op smaak met peper en zout.
Voeg de kabeljauwstukjes toe. Stoof ze 2 minuten aan één kant, draai ze dan om en kook nog eens 1 minuut. Voeg iets meer dan de helft van de peterselie toe.
Kook een pan met vier liter water. Voeg als het water kookt 2 afgestreken eetlepels zout toe (dit is ongeveer 8 gram zout per liter water). Doe de pasta in de pan en roer met een houten lepel. Kook het 1 minuut korter dan aangegeven op de verpakking.
Haal de pasta met een tang uit het water en voeg deze toe aan de saus. Voeg een pollepel kookwater toe. Zet de pan op hoog vuur en roer alles goed door elkaar. Voeg eventueel nog wat kookwater toe. De vis valt uiteen in latten, maar zo hoort het ook.
Serveer met de overgebleven peterselie.
Tip: het is erg lekker om een blikje uitgelekte kikkererwten toe te voegen voor wat meer eiwitten.
Pasta met broccoli en amandel
Naast alle klassiekers is pasta ook ideaal om restjes op te maken. Deze versie heb ik onlangs samengesteld met gebakken broccoli, gestoofde tomaten, knoflook, ansjovis en krokant amandelschaafsel.
Ingrediënten voor 4 personen
• 1 grote broccoli
• 4 eetlepels olijfolie
• 2 teentjes knoflook, in plakjes gesneden
• 2 ansjovisfilets (optioneel)
• handvol kerstomaatjes, gehalveerd
• 50 gram amandelschaafsel
• 350-400 gram korte pasta zoals penne
Voorbereiding
Snijd de broccoli in roosjes en halveer ze in de lengte. Snijd de stengel in gelijke stukken. Verhit 2 eetlepels olijfolie in een grote koekenpan en leg de broccoli in één laag op de bodem. Bak het al dente, totdat het bruin begint te worden. Ik begin meestal zonder deksel gedurende 5 minuten voor de mooie randen, en voeg dan een druppel water toe en zet nog eens 5 tot 10 minuten de deksel erop.
Verhit ondertussen de rest van de olijfolie in een kleinere koekenpan en fruit het teentje knoflook zachtjes totdat het begint te kleuren. Voeg de ansjovis toe en bak tot deze uit elkaar valt. Doe de tomaten in de pan en plet ze. Laat het 5 minuten zachtjes koken onder deksel. Voeg de inhoud van de pan toe aan de broccoli en veeg de pan schoon met een stukje keukenpapier.
Rooster het amandelschaafsel in dezelfde kleine pan tot ze goudbruin zijn. Opzij zetten.
Kook de pasta in ruim water met zout al dente. Giet af, maar bewaar een kopje kookwater. Meng de pasta met de saus op laag vuur en voeg een druppel kookwater toe om het glad te maken. Serveer met het amandelschaafsel erbovenop.
Pasta met wortel, kikkererwten en feta
Het blikje heeft een revolutie teweeggebracht in de manier waarop we met ons eten en drinken omgaan. Je kunt bonen, vlees, vis en fruit jarenlang bewaren, meenemen, opbergen en naar de andere kant van de wereld vervoeren zonder dat er iets mee gebeurt.
Ingrediënten voor 4 personen
• 2 eetlepels olijfolie
• 2 teentjes knoflook
• 2 wortels, in blokjes gesneden
• 3 verse tomaten, in blokjes gesneden
• 1 blik kikkererwten van 400 gram, uitgelekt
• 400 gram korte pasta zoals penne
• 50 gram feta, verkruimeld
• 15 gram basilicumblaadjes
Voorbereiding
Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de knoflook en wortel tot de wortel beetgaar is, op middelhoog vuur. Voeg de tomaten toe en laat 10 minuten zachtjes koken tot de saus saus wordt. Meng de kikkererwten erdoor en verwarm. Breng op smaak met zout.
Breng ondertussen een grote pan gezouten water aan de kook. Kook de pasta al dente. Giet af, maar bewaar een kopje kookwater. Voeg de pasta toe aan de saus en doe ook de feta en basilicum in de pan. Voeg een scheutje kookwater toe en verwarm op laag vuur tot de feta iets is gesmolten en de basilicum is geslonken.
[ad_2]