[ad_1]
Voormalig vluchteling Bashir Alabdulrahim (34) uit Syrië woont al tien jaar in Leeuwarden. Hij is in zijn thuisland opgeleid tot kapper, nu heeft hij een eigen bedrijf en knipt hij ambtenaren. Hij is het deels eens met de standpunten van de PVV, die bij de recente verkiezingen de grootste is geworden. “Nieuwkomers moeten de taal gewoon serieus nemen en de kansen grijpen.”
Bashir Alabdulrahim begon zijn carrière in Leeuwarden met een stage bij een kapper in de stad. Dit werd geregeld door de taalschool van het toenmalige Fryslân College. Vier jaar geleden begon Alabdulrahim zijn eigen salon, tegenover het provinciehuis.
“Mijn salon wordt regelmatig bezocht door ambtenaren”, vertelt hij. “In sommige gevallen zijn er zelfs vriendschappen ontstaan en hebben we telefoonnummers uitgewisseld. Wij bezoeken elkaar zo nu en dan. Ik ben er trots op dat ik kapper voor ambtenaren mag zijn.”
Wat hem nog trotser maakt, is dat hij onlangs voor zijn werk een onderscheiding van de gemeente Leeuwarden heeft gewonnen.
De kunst van het ‘nee’ zeggen
Alabdulrahim adviseert nieuwkomers om te participeren in de samenleving. “Participatie helpt enorm bij de integratie. Van Nederlanders heb ik geleerd dat het soms belangrijk is om ‘nee’ te durven zeggen. Dat past niet echt bij onze cultuur, maar het heeft mij enorm geholpen bij het nemen van belangrijke beslissingen in mijn leven.”
Wat betreft de uitslag van de afgelopen verkiezingen is Alabdulrahim het op een aantal punten met de PVV eens. “Ik denk dat Nederland een van de beste landen ter wereld is. Ook wij, de nieuwkomers, dragen een deel van de verantwoordelijkheid voor het behoud van alle goede eigenschappen van Nederland.”
Daarom moeten de nieuwkomers volgens hem actief zijn. “Dit geeft ons kansen om onszelf te ontwikkelen en we dragen ook bij aan de ontwikkeling van het land.”
Nieuwe werkgevers
De kapper stopt even en slaakt een diepe zucht: “Begrijp me niet verkeerd. Ik zeg niet dat de grenzen gesloten moeten worden voor vluchtelingen, maar ik ben voorstander van het aanscherpen van de regels voor asielzoekers en het terughalen van criminelen, dieven en mensen die de integratie niet serieus nemen.”
“Ik ken vluchtelingen die de taal goed leerden, kansen kregen, grote successen boekten en eigenaar werden van succesvolle bedrijven in verschillende sectoren. Maar ik ken ook andere vluchtelingen die de taal, school en werk niet serieus namen, waardoor ze bijvoorbeeld verslaafd raakten aan gokken of depressieve klachten ontwikkelden. Sommigen van hen werden bedelaars op straat. Dit maakt mij erg verdrietig.”
Taalprogramma helpt
Volgens Bashir Alabdulrahim is het voor nieuwkomers wat lastig om de arbeidsmarkt te betreden vanwege het taalgebruik en gebrek aan kennis van de regels. “Aarzel niet om de school of gemeente om hulp te vragen bij het vinden van een stage of opleiding.”
Momenteel werken er twee medewerkers en twee stagiaires in kapsalon Alabdulrahim. “Uiteindelijk heb ik via de taalschool werk gevonden en nu wil ik nieuwkomers de kans geven de arbeidsmarkt te betreden.”
Daarom doet hij mee aan het programma ‘Taalstage binnen bedrijven’ van de gemeente Leeuwarden. “Mijn broer heeft ook een eigen bedrijf. Hij werkt met glasvezel. Ook wil hij nieuwkomers helpen die hun taal willen verbeteren en een vak willen leren.”
Alabdulrahim, die vier jaar geleden is genaturaliseerd, spreekt de nieuwkomers opnieuw toe: “De mensen hier zijn erg aardig. Als je eerlijk bent, geeft dat ook vertrouwen.”
Zo wil hij zijn Nederlandse buurvrouw bedanken omdat zij hem zonder voorwaarden een geldbedrag heeft geleend voor zijn project. “Vertrouwen is de basis van alles. Ik heb nu het gevoel dat ik bij dit land hoor en voel me echt thuis.”
[ad_2]