[ad_1]
Gökmen Tanis (42), de tot levenslang veroordeelde tramschutter, is opnieuw veroordeeld. De rechter acht onder meer een poging tot moord op een gevangenisbewaarder bewezen.
Tanis werd vervolgd wegens poging tot moord, poging tot mishandeling en vandalisme. In totaal heeft de Rotterdamse gevangenis De Schie, waar Tanis op de terreurafdeling verblijft, de afgelopen jaren vier keer aangifte gedaan van de tramschutter. De vierde verklaring moet nog behandeld worden.
Twee weken geleden eiste het Openbaar Ministerie tien jaar gevangenisstraf. De rechtbank acht Tanis schuldig aan alle feiten, maar vindt dat een extra gevangenisstraf geen toegevoegde waarde heeft. Het zou slechts een symbolische waarde hebben.
Steekwapen uit koelpijp
De moordaanslag vond plaats op 17 februari 2021. Tanis viel die dag een bewaker aan terwijl ze naar het luchtterrein liepen. De tramschutter sloeg het slachtoffer in de wang en het oor. Hij gebruikte een steekwapen dat hij had gemaakt van koperen koelpijp.
De officier merkte tijdens de hoorzitting op dat Tanis goed had nagedacht over waar hij zou toeslaan. “In het trappenhuis, waar het slachtoffer nergens heen kon. Dit getuigt van gedrevenheid en vastberadenheid. Het sluit ook aan bij wat de verdachte na het incident zou hebben gezegd: dat ze niet met hem moesten neuken.”
‘Waar zijn mijn rechten?’
Tanis gaf twee weken geleden zijn wangedrag toe, maar zei dat hij handelde uit frustratie. Zo ergert hij zich aan het strenge boeienregime: de man die op de terreurafdeling wordt vastgehouden, moet buiten zijn cel te allen tijde geboeid worden.
Het personeel zou hem lastig vallen, zegt hij. Bijvoorbeeld door berichten achter te houden, brieven weg te gooien en hem ‘s nachts wakker te houden. “Je praat altijd over rechten”, zei Tanis eind vorige maand in de rechtszaal. “Waar zijn mijn rechten?”
Tanis zei dat hij graag terug zou willen naar de gevangenis in Vught, waar hij vóór zijn verblijf in De Schie vastzat. De veertigjarige zou hier nauwelijks bij incidenten betrokken zijn geweest.
Tanis schoot in maart 2019 vier mensen dood in een Utrechtse tram. Drie andere slachtoffers raakten ernstig gewond. De Utrechtse gemeenschap was in de periode vóór de aanslag geradicaliseerd.
Elegantie
Justitie vervolgt Tanis, die tot levenslang is veroordeeld, om allerlei redenen. Vanwege de slachtoffers, maar ook om een signaal af te geven aan de samenleving dat ‘dergelijk gedrag niet wordt geaccepteerd’.
Maar genade speelt ook een rol. Gevangenen die tot levenslang zijn veroordeeld, komen immers na 25 jaar in aanmerking voor gratie. Als blijkt dat iemand opnieuw is veroordeeld, wordt hiermee bij de beoordeling van een gratieverzoek rekening gehouden.
In de podcast De Zaak Luister hieronder naar de nieuwste afleveringen! Geen aflevering missen? Schrijf je dan in via Spotify of Apple Podcast!
volgen AD Rotterdams Dagblad nu ook via WhatsApp! Tip: zet rechtsboven de notificaties aan voor het laatste nieuws. Meer weten? Lees hier alles over WhatsApp-kanalen en hoe u ze kunt gebruiken.
Opmerking? Brieven kunt u sturen naar de redactie van onze lezers (met voor-, achternaam en adres, deze laatste niet voor publicatie). Een lezersbrief bedraagt maximaal 150 woorden en kan worden ingekort. Wij plaatsen geen anonieme brieven.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Welke kan!
Log in of maak een account aan en mis nooit meer iets van de sterren.
[ad_2]