[ad_1]
vijf vragenAchter de geraniums zitten is iets waar sommige 67-plussers in Nederland niet aan willen denken. Het aantal mensen dat na de pensioengerechtigde leeftijd blijft werken, is in tien jaar tijd zelfs verdubbeld. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Als u na pensionering blijft werken, zijn er een aantal financiële zaken waar u rekening mee moet houden. Vijf vragen en antwoorden.
Waarom blijven mensen werken? “Het pensioen is niet altijd voldoende genoeg”, zegt Jurriën Beerda, woordvoerder van de Algemene Nederlandse Vereniging voor Ouderen (Anbo). Maar dat is niet de enige reden: ‘De samenleving vergrijst, waardoor er een grotere groep ouderen is die kan blijven werken. Daarnaast worden we, afhankelijk van het opleidingsniveau, gezonder ouder. Een laatste groep wil waardevol blijven voor de samenleving en werken graag vanwege de sociale contacten, vooral als ze single zijn.”
In 2023 werkten er in het derde kwartaal 236.000 mensen van 67 tot 75 jaar en ouder, zo blijkt uit de gegevens. cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In 2013 waren dit in dezelfde periode nog 117.000 mensen.
Wat betekent het voor uw AOW en uw pensioen als u langer doorwerkt? We vragen het aan Mark van der Stok, directeur bij KlusHeeren, een onderhouds- en klusbedrijf dat werkt met gepensioneerde professionals, en Alex van Scherpenzeel, adviseur inkomensbeleid bij de ANBO.
1. Hoeveel uur moet ik werken?
Doorwerken na pensionering is geen recht van de werknemer en de werkgever is niet verplicht de werknemer te laten blijven werken of hem opnieuw in dienst te nemen. Van der Stok: “Je kunt vaak aangeven hoeveel uur je kunt en wilt werken. De ervaring leert dat mensen met de AOW-leeftijd gemiddeld zo’n 18 uur werken, verspreid over twee tot drie dagen.”
Ik zie om mij heen dat collega’s die recht hebben op een AOW-uitkering vaak zo’n 18 uur werken
Van Scherpenzeel beaamt: “Ik ben zelf ook een van de werkenden. Ik zie om mij heen dat collega’s die recht hebben op een AOW vaak zo’n 18 uur werken. Dat is iets meer dan twee dagen. Weinig gepensioneerden kiezen ervoor om fulltime te gaan werken, -werknemers hebben meer kans om dit te doen.”
Let op! In uw arbeidsovereenkomst of cao staat meestal dat uw contract automatisch wordt beëindigd zodra u met pensioen gaat. Als u na uw pensionering wilt blijven werken, kan het zijn dat u een nieuwe arbeidsovereenkomst moet afsluiten. Als in uw cao staat dat doorwerken na de AOW-leeftijd is toegestaan, loopt het bestaande contract gewoon door.
2. Heeft doorgaan met werken invloed op mijn AOW?
Volgens Van der Stok hoeft u zich geen zorgen te maken over extra inkomsten die gevolgen hebben voor uw AOW. “Ook op uw pensioen wordt niet gekort.” U krijgt dus maandelijks het AOW-bedrag op uw rekening gestort. De netto AOW-uitkering voor mensen met een partner bedraagt vanaf 1 juli 2023 1.843,60 per maand. Alleenstaanden krijgen in ieder geval maandelijks het AOW-bedrag van 1.357,66 euro op hun rekening.
3. Betaal ik loonbelasting?
Helaas kunt u na pensionering niet belastingvrij bijverdienen, maar betaalt u waarschijnlijk wel minder belasting. “Je betaalt een lager belastingtarief omdat alle sociale premies zijn afgeschaft”, legt Van der Stok uit. Dit zijn bijdragen aan het zorgstelsel, zoals de AOW. Als u in loondienst werkt, worden deze door de werkgever op uw loon ingehouden.
“In 2024 betaal je als AOW-ontvanger ongeveer 19 procent belasting over een inkomen tot 38.000 euro. Dat is de eerste schijf. Over alles daarboven betaal je 37 procent belasting. Als je 40.000 euro verdient, geldt de 2.000 euro daarboven dat valt in de tweede schijf met een hoger belastingtarief.”
4. Ben ik verzekerd voor werkloosheid en arbeidsongeschiktheid?
Nee, na de AOW-leeftijd bent u niet meer verzekerd voor werkloosheid en arbeidsongeschiktheid. Maar als u ziek wordt, heeft u maximaal zes weken recht op loondoorbetaling. Tot 1 juli waren dit dertien weken. De eerste zes weken van ziekte kan uw werkgever u niet ontslaan.
Van Der Stok: “De meeste mensen die ervoor kiezen om na hun AOW-leeftijd door te werken, zullen zich niet snel ziek melden. Simpelweg omdat ze het werken te leuk vinden. Voor alleenstaande senioren is het ook een heel zinvolle dagbesteding.”
Let op: op uw bijinkomsten wordt de loonheffingskorting niet toegepast
5. Heb ik nog recht op een uitkering?
De hoogte van de huurtoeslag en zorgtoeslag (en of u daar recht op heeft) is afhankelijk van uw inkomen. Als u tijdens uw pensionering blijft werken, heeft dit gevolgen voor uw inkomen. Omdat uw inkomen stijgt, krijgt u mogelijk minder toeslagen. Of dit voor u geldt, kunt u zelf berekenen met de Proefberekening van de Belastingdienst. Bereken dit zelf via Proefberekening van toeslagen van de Belastingdienst.
Van der Stok heeft nog een tip: ‘Zorg ervoor dat u de loonheffingskorting niet laat toepassen op uw bijverdienste. Op de AOW of het pensioen wordt de loonheffingskorting al toegepast, als u deze opnieuw laat toepassen, moet u opnieuw betalen het terug en dat loopt al snel op tot zo’n 2.000 euro.” Van Scherpenzeel onderschrijft dit: “Pas uw heffingskorting niet toe op uw salaris en uw AOW en uw pensioen. Hierdoor wordt er te weinig belasting ingehouden.”
Wilt u op de hoogte blijven van handige tips voor het beheren van uw geld en geïnspireerd worden door hoe anderen hun financiën beheren? Volg ons dan Facebook En X!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Welke kan!
Log in of maak een account aan en mis nooit meer iets van de sterren.
[ad_2]