[ad_1]
Het wetsvoorstel tegen dierenleed in de veehouderij dat al is goedgekeurd door de Tweede Kamer en de Eerste Kamer zal niet op 1 januari 2024 in werking treden. Demissionair minister Piet Adema (Landbouw, ChristenUnie) is er nog niet in geslaagd tot overeenstemming te komen in gesprekken met de grootste veehouderijsectoren (varkens, pluimvee, melkvee en kalveren), marktpartijen en maatschappelijke organisaties, wat een soort praktische bijlage bij de wet is. dieren zouden moeten zijn. Dat blijkt uit een maandag van Adema brief gestuurd naar de Tweede Kamer.
Den Haag nam het wetsvoorstel al in 2021 aan. De Partij voor de Dieren zag dit amendement Vestering, genoemd naar initiatiefnemer en inmiddels ontslagnemend Kamerlid Leonie Vestering, als het einde van de huidige intensieve veehouderij in Nederland. De partij hoopte dat het amendement na goedkeuring door beide Kamers op 1 januari 2023 zou worden ingevoerd. Vooral rechtse partijen, waaronder Adema, waren echter kritisch. Na beoordeling noemde de minister het wetsvoorstel onduidelijk en niet-afdwingbaar, waarna hij voorstelde om de overeenkomst met belanghebbenden te bereiken en de wet pas op 1 januari 2024 in werking te laten treden.
De belanghebbenden zijn het echter nog steeds niet allemaal met elkaar eens. Hoewel de pluimvee- en varkenssector gezamenlijke plannen hebben met de Dierenbescherming, geldt dit nog niet voor de melkvee- en kalfsvleessector. Adema heeft dus te maken met verschillende achterban, ieder met hun eigen “belangen en wensen”, zegt hij. Ook de vertrekkende status van het kabinet maakt de invoering van de wet lastig. Volgens Adema kan de overheid daarom geen “lange termijn (financiële) commitment” geven.
Voorstanders van de wetswijziging waren, mede door de val van het kabinet, lange tijd bang dat de wetswijziging niet op 1 januari 2024 in werking zou treden en zelfs een stille dood zou kunnen sterven. Het akkoord moest ook aansluiten bij het ‘Landbouwakkoord’, dat in juni van dit jaar mislukte. Daarnaast is het voor de veehouderijsector geen slecht idee om een akkoord uit te stellen in het vooruitzicht van een nieuw rechts kabinet inclusief BBB.
Lees lijst
[ad_2]