LIVE | Tweede Kamer debatteert over nieuwe voorzitter: wordt het Bosma (PVV), of Van der Lee (GL-PvdA)? | Politiek

[ad_1]

Er is een nieuwe Tweede Kamer en daarom moet er ook een nieuwe voorzitter gekozen worden. Wordt het PVV-lid Martin Bosma, of Tom van der Lee van GroenLinks-PvdA? Na een debat zullen de parlementsleden vandaag kiezen wie hen de komende jaren moet leiden.


Wouter Peer, Jan Hoedeman


Laatste update:
10:27

Deze keer hebben de presidentsverkiezingen twee kandidaten. PVV’er Martin Bosma, sinds 2006 lid van de Tweede Kamer, heeft al twee keer eerder geprobeerd het presidentschap te bemachtigen, maar tevergeefs. Critici wijs erop: hij was het brein achter termen als ‘hoofdvoddenbelasting’ en de minder-Marokkaanse uitspraken van Wilders. In hoeverre kan hij alle Nederlanders en de hele Tweede Kamer vertegenwoordigen?

Kandidaat nummer twee is Tom van der Lee van GroenLinks-PvdA. Van der Lee is sinds 2017 lid van de Tweede Kamer. Ook was hij voorzitter van de parlementaire onderzoekscommissie die onderzoek deed naar de aardgaswinning in Groningen. Critici wijzen op zijn tijd als bestuurslid bij Oxfam-Novib, waar hij zelf toegaf dat hij te ver weg keek van het misbruikschandaal van de stichting.

Woensdag debatteert de Kamer vanaf 10.15 uur over de geschiktheid van beide heren. De uitkomst van de geheime stemming is uiterst onzeker. Bosma heeft een kans vanwege zijn ervaring en rechts profiel, maar Van der Lee is zeker ook een kanshebber als waarschijnlijk oppositielid. Interessant: de PVV heeft zelf ooit vóór een amendement van Forum voor Democratie gestemd dat de Kamervoorzitter altijd lid moet zijn van de oppositie.

De Kamer heeft de hele dag gereserveerd voor het debat, maar het kan zijn dat eerder bekend wordt wie de voorzitter van de Kamer is. Er zijn immers maar twee kandidaten, dus er is maar één stemronde nodig.

Lees hier mee met ons liveblog:

10:36

Het debat begint omstreeks 10.45 uur. Vanaf dat moment kunt u hier live verslag lezen van wat er werd gezegd tijdens het debat over de presidentsverkiezingen. De Kamer heeft hiervoor de hele dag uitgetrokken.

10:36


09:37

Aan het einde van het debat kunnen alle 150 parlementsleden stemmen over wie zij als voorzitter verkiezen. Dat gebeurt in het geheim, zodat Kamerleden hun eigen keuze kunnen maken en minder druk voelen om zich te houden aan wat de rest van de fractie doet. Ieder lid schrijft zijn voorkeurskandidaat op een briefje en levert dit vervolgens in in de plenaire zaal. Die stemmen worden geteld en de meerderheid wint. Met meer kandidaten waren er meer rondes nodig geweest, maar dat is nu waarschijnlijk niet nodig. Als de stemming gelijk is, beslist het lot volgens de wet.

09:32

Lees hier: Om uitdager Tom van der Lee (GroenLinks-PvdA) donderdag te verslaan moet PVV’er Martin Bosma de stemmen van VVD en NSC binnenhalen. Maar er bestaan ​​twijfels onder die fracties of Bosma, met zijn controversiële opvattingen, geschikt is.

Martin Bosma (PVV) tijdens een debat in de Tweede Kamer over het budget voor infrastructuur en waterbeheer.
Martin Bosma (PVV) tijdens een debat in de Tweede Kamer over het budget voor infrastructuur en waterbeheer. ©ANP/ANP

09:25

Deze keer kent de verkiezing twee kandidaten: Martin Bosma van de PVV en Tom van der Lee van GroenLinks-PvdA.

PVV’er Martin Bosma probeerde twee keer eerder het presidentschap, maar tevergeefs. Bosma, Kamerlid vanaf 2006 en lid van het Presidium vanaf 2010, beschouwt zichzelf als stabiele factor ‘aan de vooravond van veel meer turbulentie’. Hij belooft boven de partijen te staan ​​en wil het hele Nederlandse volk vertegenwoordigen. Critici wijzen er echter op: hij was het brein achter termen als ‘hoofddoekbelasting’ en de minder-Marokkaanse uitspraken van Wilders. Mede om die reden trad Bosma bij eerdere verkiezingen af.

Kandidaat nummer twee is Tom van der Lee van GroenLinks-PvdA. Hij belt zichzelf ‘een verenigende leider die ook boven partijen kan staan’. Van der Lee is sinds 2017 lid van de Tweede Kamer, eerst voor GroenLinks, nu voor de gezamenlijke fractie met de PvdA. Ook was hij voorzitter van de parlementaire onderzoekscommissie die onderzoek deed naar de aardgaswinning in Groningen. Van der Lee is kritisch op zijn tijd als voorzitter van Oxfam-Novib. Zelf gaf hij toe dat hij het misbruikschandaal van de stichting te veel had genegeerd.

08:48

Welkom bij ons liveblog over de verkiezing van de nieuwe voorzitter van de Tweede Kamer. Het debat begint rond 10.30 uur.

De strijd om het voorzitterschap van de Tweede Kamer gaat tussen Martin Bosma (PVV, links) en Tom van der Lee (GL-PvdA, rechts).
De strijd om het voorzitterschap van de Tweede Kamer gaat tussen Martin Bosma (PVV, links) en Tom van der Lee (GL-PvdA, rechts). © Jeroen Meuwsen

Luister ook naar onze podcast Politiek Dichtbij. Je kunt al onze podcasts vinden op ad.nl/podcasts.



Bekijk hier al onze video’s over politiek:

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *