Hightech-leverancier Hittech Landes uit Emmen bouwt op de groei: ‘Onze medewerkers zetten alles klaar voor de robots’

[ad_1]

Hittech Landes in Emmen zal bij de oplevering van de nieuwbouw volgend jaar ruim twee keer zoveel ruimte hebben. Nieuwe machines, meer klanten, grote ambitie. Er wordt al extra personeel aangenomen.

De twee productiehallen van metaalbewerker Hittech Landes zitten vol. Grote machines laten weinig ruimte over om te lopen en werkplekken worden onderdrukt. “Het kan nog steeds, maar je ziet hier duidelijk waarom we meer ruimte nodig hebben”, zegt directeur Sonja van der Voort. Sinds de overname van de Haagse Hitttech Groep, bijna twee jaar geleden, heeft zij de leiding.

Dat lijkt een goede stap voor de Drentse specialist in ‘high-end verspanen’. John van der Laan startte in 1985 de fabriek voor fijnmechanische onderdelen voor hightech producten, met Fokker als een van de belangrijke klanten. De vliegtuigindustrie is altijd belangrijk gebleven, net als de medische industrie. De laatste jaren komt daar steeds meer de zogenaamde semicon-industrie (machines voor chipproductie) bij.

De toevoeging van Hittech aan de naam Landes betekent veel, legt Sonja van der Voort uit. “Hittech is een groep van negen specialistische bedrijven, elk met hun eigen markt. Wij leveren ook aan andere bedrijven binnen de groep. Onze kleine onderdelen worden daar bijvoorbeeld verwerkt in producten voor hoogwaardige sectoren. Ook krijgen wij via hen nieuwe kansen en opdrachten. Samen zijn we van veel markten thuis.”

Machines zijn te groot

Deze mogelijkheden zijn zo groot dat Landes in Klazienaveen een compleet nieuwe productielocatie heeft gebouwd, met een ruim verdubbeling van het vloeroppervlak. “We bouwen aan groei, het pand heeft genoeg ruimte om de komende jaren flink uit te breiden. Wij hebben ruimte om nieuwe machines te plaatsen waar wij grote behoefte aan hebben. Ze zijn zo groot dat ze nu niet meer passen.”

Het gaat vooral om freesmachines met veel assen, die volautomatisch metalen onderdelen verspanen met een nauwkeurigheid tot op de micrometer. Dat is ook nodig. De eisen zijn hoog in de vliegtuigindustrie en ook bij Defensie – een andere belangrijke klant. “We controleren elk onderdeel meerdere keren, we meten alles steeds opnieuw. Als er een kleine afwijking is, heeft dat grote gevolgen. Denk ook eens aan de chipindustrie. Als de productie stilvalt omdat een onderdeel gewoon niet past, zijn de gevolgen ernstig.”

De zogenaamde semicon-industrie groeit snel, en Landes groeit mee. “In de groep zitten al bedrijven die toeleverancier zijn van bijvoorbeeld chipmachinebouwers. Samen hebben we een veel breder en gevarieerder aanbod. Als bij één van hen de vraag toeneemt, krijgen we ook meer opdrachten binnen.”

Landes beschikt over diverse certificeringen die nodig zijn om toeleverancier te zijn aan de luchtvaartindustrie. Van der Voort: “Het gaat om uiterste precisie en veel controles. Ieder onderdeel van een vliegtuig of helikopter heeft diverse controles ondergaan en bij al onze producten zit een boekje waarin al deze controles nauwkeurig zijn vastgelegd. Dat we dat hebben is best bijzonder. Er zijn er niet zoveel op de markt.”

Onderdelen van medische apparaten

Dit maakt het bedrijf ook interessant voor Hittech, dat nieuwe markten kan betreden. Voor de gezondheidszorg gelden strenge normen. Landes produceert onderdelen die doorgaans niet of nauwelijks terug te zien zijn in het eindproduct. Vaak gaat het om kleine halffabrikaten van verschillende metaalsoorten die in het bedrijf van de klant worden verwerkt tot eindproduct.

Bijzonder is dat de mensen in de fabriek dit allemaal overdag doen. Niet dat mensen niet ‘s nachts werken. Integendeel. “Onze medewerkers maken overdag alles klaar voor de robots die de hele nacht bezig zijn met het op maat malen van producten. Het kunnen elke avond andere dingen zijn, dat maakt het hier zo leuk.”

In het nieuwe gebouw zal dat ook zo blijven. De robots krijgen meer ruimte om hun werk te doen, overdag zijn de echte mensen bezig met het voorbereiden van de productie, het verzenden van producten en het uitvoeren van inspecties. Veel controles.

Op de micron

Van der Voort heeft geluk. “Iedereen in het bedrijf kijkt enorm uit naar de nieuwbouw, samen zoeken we uit wat handig is, waar de machines moeten komen te staan, hoe alles opgesteld moet worden. De voordelen zijn voor ons groot. Landes is hier lang geleden uit zijn omvang gegroeid. We hebben twee hallen, maar er zit een gebouw tussen. Dit betekent dat we veel heen en weer lopen over straat. Dat is uiteraard niet ideaal.”

Het zal snel veel beter worden. Net als de temperatuurregeling. “Dat is hier lastig, maar noodzakelijk. De kleinste schommelingen hebben effect op het metaal dat wij verwerken, maar ook op onze zeer nauwkeurige machines. En we kunnen er geen micron naast zitten. We kijken er enorm naar uit om het proces op de nieuwe locatie beter te stroomlijnen.”

Titanium, aluminium, roestvrij staal, diverse legeringen, composiet. Hittech Landes verwerkt ze allemaal, en binnenkort nog beter en nog meer. Ruim veertig medewerkers doen dit, maar het aantal vacatures voor de komende jaren is aanzienlijk. Het vinden van de juiste mensen is en blijft een uitdaging. “We moeten er vooral voor zorgen dat bekend is wat we doen en kunnen, want dat is best bijzonder. Gelukkig hebben wij loyale medewerkers. Eén van onze teamleiders is parttime docent aan de bedrijfsvakschool van het Drenthe College. Dat draagt ​​bij aan het vergroten van onze bekendheid.”

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *