Leo en zijn buurtgenoten zijn blij met de flitspaal op de Groningerstraat in Assen. ‘Ik ben al eens aangereden’

[ad_1]

Twee van zijn katten kwamen om door een auto en hijzelf was betrokken bij een aanrijding aan de Groningerstraat in Assen. Nee, Leo de Graaf (65) vindt het niet jammer dat er sinds vrijdag een flitspaal in de straat hangt.

Vanuit zijn woonkamer kijkt De Graaf uit op de zogenoemde flexflitser, die in de berm langs de weg is geplaatst. Het is een enorm apparaat, omgeven door beveiligingscamera’s om vandalisme te voorkomen van boze automobilisten die hun frustratie erop uiten. “Mensen rijden hier veel te snel”, zegt De Graaf. “Vooral het verkeer dat uit de stad komt, versnelt hier.”

‘200 kilometer per uur’

‘s Avonds en ‘s nachts zijn de snelheden het slechtst, zo blijkt uit een rondgang over straat. Volgens buurtbewoners worden er soms wedstrijden gehouden tussen opgevoerde auto’s op straat, waar de snelheidslimiet 50 kilometer per uur bedraagt. “Wij rijden met snelheden die je op de snelweg niet ziet”, zegt Henk Doorten (60). De eigenaar van de mobiele winkel woont ook in de Groningerstraat en wordt soms wakker gehouden door al het lawaai. “Mensen rijden hier soms wel 200 kilometer per uur.”

Naast gevaar voor bewoners die vanaf hun oprit de weg op moeten, zorgt al dat gehaast ook voor gevaarlijke situaties bij overstekende fietsers en bij de afslag Aldi. Volgens De Graaf zijn er door de jaren heen meerdere wielrenners omver geslagen. Hij was zelf ook betrokken bij een aanrijding. “Ik kwam op straat terecht en werd aangereden door een auto. Je moet echt goed opletten. Het is een rechte en redelijk brede weg. Dat nodigt uit om sneller te rijden.”

Reizende flitspaal

De gemeente onderkent dat mensen voortdurend te hard rijden op de Groningerstraat en vroeg daarom het Openbaar Ministerie (OM) naar de mogelijkheden voor een permanente flitscamera. “We hebben verzoeken ingediend voor meer flitspalen. Niet alleen de Groningerstraat is een aandachtspunt”, zegt woordvoerder Laurent Dwarshuis. Het Openbaar Ministerie heeft uiteindelijk een permanente flexibele flitspaal aan de Groningerstraat toegewezen. De reizende flits blijft in eerste instantie twee maanden op zijn plaats.

Hierna verhuist de paal naar een andere locatie in Drenthe, al zal Assen niet van het elektronische oog afkomen. Vier maanden later keert de flitser terug voor een nieuwe periode van twee maanden. Buurtbewoners zijn blij met ‘hun’ flexflitser. “Het is niet voor niets dat hij op vrijdag de dertiende wordt geplaatst”, grapt De Graaf. Doorten hoopt dat de Groningerstraat zijn circuitaanduiding verliest. “Het is zonde voor mensen die 56 kilometer per uur rijden. Verder is het heel goed dat de post er is.”

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *