Canada: zaterdagmiddag mogelijk tijdelijke openstelling grens tussen Gazastrook en Egypte

[ad_1]

VN: Tienduizenden Palestijnen vluchtten naar het zuiden van Gaza na de evacuatieoproep van Israël

Tienduizenden Palestijnen arriveerden vrijdag vanuit het noorden van de Gazastrook zuiden gevluchtDat meldt het Bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Zaken (OCHA) van de Verenigde Naties. Dat deden ze na een oproep van het Israëlische leger om het gebied ten noorden van Wadi Gaza binnen 24 uur te verlaten.

Hamas riep de 1,1 miljoen mensen in het gebied op om te blijven, ondanks het verwachte Israëlische grondoffensief. Ooggetuigen vertelden aan persbureau DPA dat Hamas stopte en mensen terugstuurde die wilden vluchten.

De militante Palestijnse beweging die afgelopen weekend ongeveer 1.300 Israëli’s heeft gedood met terroristische acties, heeft vrijdag bij monde van haar politieke leider Basem Naim aangekondigd dat het Palestijnse volk slechts twee opties heeft: ‘Deze bezetting overwinnen of in onze huizen sterven.’ Hamas zegt dat ongeveer 70 Palestijnen zijn gedood door Israëlische luchtaanvallen op een konvooi tijdens de evacuaties van vrijdag.

Voordat het Israëlische leger de Palestijnen opriep het noordelijke deel van de Gazastrook te verlaten, waren volgens de VN al bijna 400.000 mensen ontheemd in Gaza.

Dat vraagt ​​secretaris-generaal van de Verenigde Naties, António Guterres, aan de Israëlische autoriteiten in een opiniestuk De New York Times voor het evacuatiebevel van Gaza heroverwegen. “Een rampzalige escalatie is op handen en we staan ​​op een cruciaal kruispunt”, schreef hij. Guterres roept beide partijen op een uitweg uit de impasse te vinden voordat er nog meer levens verloren gaan.

Canada: mogelijke tijdelijke opening van de grens tussen Gazastrook en Egypte zaterdagmiddag

De grens tussen de Gazastrook en Egypte gaat mogelijk zaterdagmiddag tijdelijk open, zodat buitenlanders Gaza kunnen verlaten. Dat zei vice-assistent-minister Julie Sunday van het Canadese ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdagavond tegen verslaggevers CBC-nieuws. Het ministerie zegt dat het overleg voert met de Egyptische en Israëlische autoriteiten over het tijdelijk openen van de grensovergang bij Rafah tussen 12.00 en 17.00 uur voor Canadezen en andere buitenlanders die vastzitten in de Gazastrook.

Het ministerie roept de ongeveer 150 Canadezen in Gaza nog niet op om naar de grens te komen, omdat er nog geen zekerheid bestaat over de opening. “Het laatste wat we willen is dat Canadezen daar vast komen te zitten”, zei Sunday.

Er zijn ook tien Nederlanders vastzitten in de Gazastrook, zei demissionair minister van Buitenlandse Zaken Hanke Bruins Slot (CDA) vrijdagavond Op 1. Haar ministerie sprak eerder op vrijdag over negen Nederlanders. Volgens Bruins Slot doet Nederland er alles aan om hen te helpen Gaza te verlaten, maar dit is momenteel onmogelijk vanwege de gesloten grenzen. ‘Het ziet er niet goed uit,’ zei ze.

De grensovergang bij Rafah in maart 2020. Foto Mohammed Sabre / EPA

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *