Jarenlang leefde woonwagenfamilie in pure luxe, totdat hun drugs- en goudhandel werd ontdekt | Binnenland

[ad_1]

met filmpjeJarenlang reed de Haagse karavaanfamilie in dure auto’s, voer in luxe sloepen en droeg dure merkkleding en sieraden. Er zouden honderden miljoenen euro’s zijn verdiend met de internationale handel in drugs en goudstaven. Daar maakt de rechtbank nu een einde aan: de vier verdachten gaan jarenlang de cel in.


Michiel van Gruijthuijsen


Met ieder een grote ‘big bag’ naast zich luisteren ze naar het vonnis. Carlo de G. junior (22) met een knalgroene van de Plus, Jan R. een knalgele van de Jumbo. In precies zulke tassen vervoerden of telden zij bedragen aan contant geld ter waarde van anderhalf miljoen euro.

Nu zijn de soortgelijke supermarkttassen gevuld met hun kleding en persoonlijke bezittingen. Voorbereid op een nieuwe periode in de gevangenis. In november werden de twee mannen veroordeeld tot een jarenlange gevangenisstraf wegens mensenhandel en voorbereidende handelingen voor de grootschalige handel in harddrugs, het witwassen van geld en deelname aan een criminele organisatie.

360 miljoen euro

De familie runde een grootschalig drugsnetwerk vanuit een woonwagenkamp – slechts negentien auto’s groot – aan de rand van Den Haag. Ze verdienden er gigantisch veel geld mee. Er wordt gesproken over een omzet van 360 miljoen euro in slechts negen maanden. De familie was zeker drie jaar bij die handel betrokken, zo oordeelt de rechtbank nu.

De tekst gaat verder onder de foto.

De politie deed met grote inspanning een inval in het woonwagenkamp in Den Haag.
De politie deed met grote inspanning een inval in het woonwagenkamp in Den Haag. © District8 / AD

De bedragen die met duizenden kilo’s cocaïne worden verdiend zijn dat wel omgebouwd tot luxe auto’s, schepen, villa’s en een luxueuze levensstijl in het buitenland. Om deze criminele opbrengsten te verbergen werden met het geld goudstaven in het buitenland gekocht. Tot de zomer van 2022 de politie drie verdachten aanhoudt van een grootschalige operatie (‘Asperges’).

Lees ook:

– Politie doet inval in woonwagenkamp in Den Haag: ‘Wij praten niet over onze buren
– Familie verdacht van handel in goudstaven vanuit caravans: naar grootvader kleinzoon wordt gearresteerd op Ibiza

Gerrit de G. (55) leidde deze ‘familiezaken’. Als leider van de criminele organisatie was hij verantwoordelijk voor de logistiek en had hij contacten in Zuid-Amerika, Spanje en België. Uiteindelijk is niet bewezen dat hij in zijn eentje ruim vijfhonderd kilo coke naar Nederland heeft gebracht. Hij maakt zich schuldig aan het witwassen van geld en het voorbereiden van harddrugshandel. Uit angst voor een strenge veroordeling negeerde hij het hele proces – mogelijk ondergedoken.

De tekst gaat verder onder de foto.

Een arrestatieteam doet een inval in een woning tijdens het onderzoek 'Asperges'.
Een arrestatieteam doet een inval in een woning tijdens het onderzoek ‘Asperges’. © Politie

Johan de G. (29) smolt in een schuur op het kamp gekocht (sloop)goud om tot grote goudstaven. Ook telde hij de enorme witgewassen geldbedragen die in ‘big bags’ naar het kamp werden vervoerd. Soms kreeg hij hulp van zijn neef Carlo de G. junior. De twintiger maakt zich uiteindelijk schuldig aan deelname aan de criminele organisatie en het witwassen van geld. Jan R. (74) vervoerde in het geheime compartiment van zijn auto geldbedragen tussen de vijfduizend euro en 1,3 miljoen euro. Ook had hij wapens en munitie opgeslagen in zijn caravan, die hij erfde. Ook maakt hij zich schuldig aan het witwassen van geld.


Verdachten lieten zich uitsluitend leiden door hun eigen financiële gewin

Rechtbank

“In de wereld van de harddrugs schuilt doorgaans grootschalige en georganiseerde subversieve criminaliteit, waarbij het gebruik van buitensporig geweld niet wordt vermeden”, zegt de rechtbank in haar vonnis. “Harddrugs kunnen leiden tot acute gezondheidsincidenten of langdurige gezondheidsschade. Dit heeft negatieve gevolgen voor de sociale omgeving van de gebruiker en de samenleving. Verdachten lieten zich alleen leiden door hun eigen financiële gewin.”

Drie van de vier verdachten zitten daardoor weer in de gevangenis. De internationaal gesignaleerde Gerrit is veroordeeld tot elf jaar gevangenisstraf (veertien jaar). Voor Johan is dit zes jaar na de vereiste acht jaar. Carlo junior zit drie jaar achter de tralies (waarvan één jaar voorwaardelijk, de eis is acht jaar). Jan (verplicht voor vier en een half jaar) hoeft niet opnieuw de gevangenis in omdat zijn straf gelijk is aan zijn voorlopige hechtenis. Hij moet echter wel 240 uur taakstraf vervullen.

Hoftekening van Carlo de G. junior, Johan de G. en Jan R. (van links naar rechts).
Hoftekening van Carlo de G. junior, Johan de G. en Jan R. (van links naar rechts). © Nicoles van den Hout

De zaak

In de podcast De Zaak Luister hieronder naar de nieuwste afleveringen! Geen aflevering missen? Abonneer je dan via Spotify of Apple Podcast!



[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *