Dokterswacht Friesland en thuiszorgorganisaties: minder druk op huisarts door betere inzet thuiszorg

[ad_1]

Alle vragen die ‘s nachts bij de Dokterswacht binnenkomen, worden nu doorgestuurd naar de huisartsen. Een deel kan echter prima door de thuiszorg worden afgehandeld, zo blijkt uit een proef van Dokterswacht Fryslân en thuiszorgorganisaties.

Het pilotproject ‘multidisciplinaire triage Fryslân’ loopt momenteel op zaterdag en betreft de afhandeling (triage) van acute zorgvragen tijdens avond-, nacht- en weekenddiensten. De triagisten van de deelnemende zorginstellingen (KwadrantGroep, Thuiszorg Het Friese Land en Antonius, Dokterswacht) zitten vervolgens samen bij de Dokterswacht in Heerenveen. Samen beslissen zij of de zorgvraag naar een huisarts of wijkverpleegkundige gaat.

70 procent naar een wijkverpleegkundige

Uit de eerste resultaten blijkt dat 70 procent van de verzoeken door de thuiszorg kan worden afgehandeld; 30 procent gaat terug naar de huisarts. De wijkverpleegkundige die al in de wijk aanwezig is, kan vaak de gevraagde zorg leveren, bijvoorbeeld door het meten van vitale functies. De verpleegkundigen hebben de beschikking over een soort ‘dokterstas’. Dit betekent dat huisartsen minder vaak hoeven te worden ingezet.

De pilot is een praktijkvoorbeeld van ‘effectieve zorgcoördinatie’ waarbij patiënten met een spoedeisende zorgbehoefte snel en op de juiste plek worden geholpen. Het ministerie ziet dit als een manier om het zorgniveau voor nu en in de toekomst op peil te houden.

“De vraag is hoe we de spoedeisende zorg van de toekomst toegankelijk kunnen houden, als de vraag verdubbelt en het personeelsbestand halveert”, zegt Karin Kerkhof, manager van het triagecentrum van de Dokterswacht.

De proef loopt nog en wordt waarschijnlijk uitgebreid, mogelijk ook naar de Spoedeisende Hulp Noord-Nederland en de geestelijke gezondheidszorg.

Ontlast de huisarts

“Alle vragen tijdens de nacht gaan nu naar de huisarts en ambulances. Dat is vaak niet nodig. Ook teams van wijkverpleegkundigen kunnen veel en zijn 24/7 aanwezig. Hun inzet ontlast de huisarts”, zegt Ester Kuiper, directeur van de Kwadrant Groep.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *