Prijzen stijgen, wat te doen met je energiecontract? ‘Er is veel onzekerheid, zet het vast’ | Geld

[ad_1]

De handelsprijzen voor gas stegen afgelopen week flink, mede als gevolg van de oorlog in Israël. Tegelijkertijd hebben veel huishoudens nog steeds een variabel contract en staat de verwarming weer aan. Gaan we dat merken in onze portemonnee? “Niemand weet hoe de situatie zich verder zal ontwikkelen.”

De gasprijs op de beurs vrijdag rond het middaguur bedraagt ​​ruim 54 euro per megawatt. “Het is lang geleden dat de prijzen zo hoog zijn geweest”, zegt Joris Kerkhof van vergelijkingssite Independer. “Ter vergelijking: een week geleden was het nog 46 euro, in de zomer was het 36 euro. En nu zijn er extra onzekerheden bijgekomen.”

Kerkhof doelt op de oorlog in Israël. “Nu we geen Russisch gas meer hebben, zijn we veel gevoeliger voor dat soort onzekerheden. Er wordt veel LNG geïmporteerd uit Arabische landen als Qatar. Als daar druk op komt, kan dat een opwaarts effect hebben op de prijzen. ” Martien Visser, docent energietransitie en strategiemanager Gasunie, vult aan: ‘Azië heeft dat gas veiliggesteld via lange termijn contracten, maar in Europa kopen we op de korte termijn markt in. maar als er een tekort ontstaat, schieten de prijzen omhoog.”

Gasvoorraden goed gevuld

Maar gelukkig hoeven we ons hier niet meteen zorgen over te maken. In Nederland is de gasvoorraad goed gevuld, mede dankzij twee warme oktoberweken. Op 10 oktober 97,6 procent. “Niemand weet hoe de situatie zich verder zal ontwikkelen”, zegt Machiel Mulder, hoogleraar energie-economie aan de Rijksuniversiteit Groningen. “De verwachting is dat het niet zo extreem zal zijn als vorig jaar. De vraag naar gas is nu veel lager dan vorig jaar, ook vanuit de industrie, en er ligt meer gas op voorraad.”

Zelf gebruiken we ook minder energie. Het energieverbruik per Nederlander daalde vorig jaar naar het laagste niveau sinds 1970, berekende het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) deze week. Volgens het CBS komt dit vooral doordat mensen door de oorlog in Oekraïne minder gas verbruikten.

Mulder: “Maar als het langere tijd kouder wordt dan verwacht, zal de vraag toenemen en dat vertaalt zich ook in hogere gasprijzen.” Om je gerust te stellen: het is niet zo dat de hogere prijzen direct op je factuur terug te zien zijn als je geen vast contract hebt. “De variabele tarieven zijn gebaseerd op de prijzen van de afgelopen maanden. Leveranciers kopen elke dag een beetje. De handelsprijzen moeten dus langdurig hoger liggen, wil dit zich vertalen in een hogere prijs voor de consument.”Wel of niet pinnen?

Maar de vraag blijft: wat doe je nu als consument? Ten eerste is het uiteraard verstandig om zo zuinig mogelijk te zijn en je gasverbruik zo laag mogelijk te houden. “Voor elke graad dat de thermostaat lager staat, bespaart een gemiddeld huishouden een halve kuub gas”, zegt Visser. “Wat je ziet is dat mensen de thermostaat aanzetten als de gemiddelde dagtemperatuur onder de 17 graden zakt. Huishoudens met een goed geïsoleerde woning wachten nog een dag.”

Kerkhof adviseert gebruikers met een variabel contract ook om een ​​vast contract af te sluiten. “Ik ga toch bellen”, zegt hij. “Zet het neer. Ik zou gokken op zekerheid, zeker nu de tarieven nog onder het prijsplafond liggen. Dan weet je dat dat komende winter ook zo blijft.” Het prijsplafond vervalt op 1 januari 2024. Uit de laatste cijfers van de Autoriteit Consument en Markt blijkt dat op 1 september nog ruim 4,5 miljoen huishoudens een variabele Dit betekent dat de energieleverancier de tarieven per kwartaal of per maand kan wijzigen.

In de zomer is dit voordelig, omdat u sneller profiteert van de lage tarieven. Maar als de prijzen stijgen, zie je dit – uiteindelijk – terug op je maandelijkse factuur. “Als je een goed geïsoleerd huis hebt, voldoende financiële middelen en geen slapeloze nachten krijgt, kun je erop rekenen dat je variabel blijft. Maar op dit moment zou ik aan de veilige kant blijven”, aldus Kerkhof.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *