Humoristische show moet álle groepen jongeren naar stembus trekken

[ad_1]

De verkiezingen van 2021 hebben een zorgelijke trend aan het licht gebracht, namelijk een aanzienlijk lagere opkomst onder praktisch geschoolde jongeren, zegt Jordaan. Volgens hem heeft dit vooral te maken met drie factoren: een kenniskloof, het gevoel niet gehoord te worden en “een diepgeworteld wantrouwen” jegens de politiek. Met name praktisch opgeleide jongeren met een migratieachtergrond gaan relatief zelden naar de stembus.

Omdat deze groep minder vaak stemt, wordt er volgens Jordaan minder aandacht besteed aan de zaken die voor hen belangrijk zijn. Politicoloog Laura Mulder van de Universiteit van Amsterdam geeft het voorbeeld dat jongeren in het hoger en wetenschappelijk onderwijs meer met klimaat bezig zijn dan jongeren in het middelbaar beroepsonderwijs. En als dit zich vertaalt naar het stemhokje, krijgt het thema klimaat relatief meer aandacht dan thema’s waar jongeren in het mbo zich zorgen over maken.

Gesprek

Jordaan organiseert samen met twee partners de verkiezingsshows, ook specifiek voor het middelbaar beroepsonderwijs. “Hiermee planten we een zaadje. Het is niet zo dat ze na een uur bij ons de rest van hun leven glimlachend naar de stembus zullen lopen.” Toch gaan de jongeren via hun shows wel met elkaar in gesprek. “Ze bespreken wat ze belangrijk vinden en of ze wel of niet gaan stemmen. Bovendien zijn ze sceptisch tegenover politici, maar niet tegenover ons.”

Volgens zowel Jordaan als Mulder is er veel winst te behalen met burgerschapseducatie, omdat het niveau in het beroepsonderwijs verbeterd kan worden. “Daar moeten we de verschillen bestrijden”, zegt Mulder.

Jordaan vindt ook dat de overheid zich meer structureel zou moeten richten op organisaties als De Kiesmannen die praktijkgerichte jongeren weten te bereiken. Maar in gesprekken merkt hij dat de overheid soms ‘sceptisch’ is. “Als we in bepaalde delen van de stad op scholen voorlichting gaan geven, bestaat de angst dat bijvoorbeeld BIJ1, FvD of DENK meer stemmen gaan halen.” Jordaan begrijpt dat “voorzichtigheid geboden is, maar hij hoopt toch dat bij de volgende coalitieonderhandelingen centraal wordt geregeld dat organisaties die de democratie nieuw leven inblazen sterkere steun krijgen.”

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *