‘Ze worden niet betaald voor politieke mening’

[ad_1]

“Een paardenmiddel”, noemt advocaat Michiel van Dijk, gespecialiseerd in het sport- en arbeidsrecht, het ontslag van Anwar El Ghazi bij FSV Mainz 05. Woensdag moet de Duitse rechter bepalen of de bestuurders van de Duitse voetbalclub correct hebben gehandeld. .

“Als voetballer heeft El Ghazi een voorbeeldrol”, zegt Van Dijk, die denkt dat de beslissing van de clubleiding in de rechtszaal stand zal houden. “Daar krijgt hij een prinselijk salaris voor, dan moet hij beseffen dat mensen naar hem kijken en zijn gedrag kopiëren. Natuurlijk mag je een mening hebben, maar doe dat dan privé. De rechter moet beoordelen of andere maatregelen mogelijk zijn. Ontslag is extreem.”

De Marokkaanse Nederlander El Ghazi (28) voetbalde niet meer nadat hij aan het begin van de oorlog in Gaza op zijn Instagrampagina ‘Van de rivier tot de zee, Palestina zal vrij zijn’ schreef. De slogan is populair bij terreurgroep Hamas en pro-Palestijnse activisten, en controversieel in West-Europese landen, waar velen het zien als een ontkenning van de staat Israël.

‘Als speler word je betaald om te voetballen’

Aanvankelijk werd El Ghazi opgeschort. Ontslag volgde nadat de oud-Ajacied en PSV’er afstand nam van een verklaring van Mainz waarin stond dat de aanvaller in een gesprek met het clubbestuur spijt had betoond.

“Als speler word je betaald om te voetballen en niet om een ​​politieke mening te uiten. Als je dat doet en er ontstaat een verstoorde relatie, dan hebben clubs het recht om in te grijpen”, zegt Van Dijk.

“Om het maar bot te zeggen: dit is een arbeidsrechtelijk conflict, namelijk de botsing tussen de vrijheid van meningsuiting en de verplichting van een werknemer om zich fatsoenlijk te gedragen. De vrijheid van meningsuiting is ingekaderd. Dat heb je als privépersoon, maar niet altijd als voetballer. Als je teksten verspreidt op Instagram terwijl je het clubshirt draagt, doe je dat in de hoedanigheid van vertegenwoordiger van de club.”

Criminele verantwoordelijkheid

Terwijl El Ghazi woensdag voor de rechter verschijnt, doet Youcef Atal (OGC Nice) dat maandag. De verdediger moet strafrechtelijk aansprakelijk worden gesteld. Dit zijn twee verschillende gevallen, in twee verschillende landen, maar tegen dezelfde achtergrond: de oorlog tussen Israël en Hamas.

Ook de 27-jarige Atal sprak zijn medeleven uit met de Palestijnen na het uitbreken van het geweld. De Algerijn, sinds 2018 bij Nice, deelde online beelden van een predikant die met antisemitische leuzen opriep tot geweld. De verdediger verwijderde het bericht en bood zijn excuses aan. Zijn werkgever heeft hem geschorst.

“In het profvoetbal ligt alles onder een vergrootglas”, zegt Van Dijk. “Vergeleken met andere sectoren leidt dit tot een kloof tussen partijen. Bestuurders ervaren een grote druk om een ​​standpunt in te nemen en actie te ondernemen. Dat zie je in beide gevallen.”

Op 24 november werd Atal gearresteerd op verdenking van ‘het verheerlijken van terrorisme’ en ‘het aanzetten tot rassenhaat’. Hij speelde geen wedstrijd meer voor zijn club en riskeert een jaar gevangenisstraf.

Holocaust

In Duitsland ligt het antisemitisme zelfs nog gevoeliger dan elders vanwege de geschiedenis van de Holocaust. Een van de oprichters van Mainz werd door de nazi’s in een concentratiekamp vermoord. Oud-Ajacied Noussair Mazraoui, in dienst van Bayern München, kwam net als El Ghazi in de problemen nadat hij de Palestijnen de overwinning wenste.

Van Dijk: “Er zijn hier twee belangrijke vragen. Moet je als voetballer de geschiedenis kennen? En moet je je daar als voetballer over uitspreken? Dat eerste is niet nodig, maar als voetballer moet je weten dat zo’n uitspraak consequenties heeft.”

Een mogelijke vervolging van Atal zal waarschijnlijk definitieve gevolgen hebben voor zijn club, denkt Van Dijk. “De vraag is of hij vervolgd kan worden, ook al heeft het strafbare feit niets met zijn werk te maken. Bedenk: betaald voetbal is gevoelig voor commotie.”

Lees ook:
Sympathie voor de Palestijnse zaak? Als artiest in Duitsland word je snel opgezegd

Iedereen die in Duitsland opkomt voor de Palestijnse zaak wordt al snel beschuldigd van antisemiet. Vooral in de kunstwereld is dit een trend deze discussie is verhit.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *