Langere tijd tussen uitnodigingen borstkankeronderzoek blijft

[ad_1]

Vanwege de coronapandemie werd de tijd tussen twee screeningsrondes vanwege personeelstekorten verlengd van twee naar drie jaar. Sinds 2022 worden vrouwen tussen de 50 en 75 jaar in steeds sneller tempo uitgenodigd voor een mammografie en sinds het derde kwartaal van dit jaar kunnen deelnemers aan het bevolkingsonderzoek gemiddeld na ongeveer 28 maanden een nieuwe uitnodiging verwachten.

Maar de afname van de tijd tussen twee vertoningen gaat steeds langzamer, waardoor de oorspronkelijke periode van 22 tot 26 maanden tussen twee uitnodigingen vóór de coronacrisis nog steeds niet in zicht is. De minister van Volksgezondheid schrijft dat dit in de nabije toekomst waarschijnlijk zelfs zal stabiliseren. Het Nederlands Bevolkingsonderzoek verwacht dat vrouwen tot eind 2025 gemiddeld zo’n 28 maanden zullen moeten wachten op een nieuwe uitnodiging voor een screening waarmee borstkanker in een vroeg stadium kan worden opgespoord, staat in de kamerbrief.

De klassen voor screening van laboranten zitten altijd vol, maar er komen geen mensen meer op de werkvloer terecht. De minister schrijft dat veel studenten afhaken omdat ze het te moeilijk vinden, of omdat ze in een ziekenhuis gaan werken. Bovendien is het opleiden van nieuwe laboratoriumtechnici tijdrovend, wat ook capaciteit kost. Daarnaast gaat een groot deel van de huidige medewerkers van het Bevolkingsonderzoek de komende tijd met (vervroegd) pensioen en zullen veel mensen afwezig zijn vanwege ziekte.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *