Politieke en culturele duizendpoot Bert Kraan (85) uit Wildervank onderscheiden met gemeentemedaille Veendam

[ad_1]

Bert Kraan (1938), de politieke en organisatorische alleskunner uit Wildervank, ontving maandagavond de gemeentepenning Veendam. Voor al zijn werk op cultureel gebied en voor zijn jarenlange werkzaamheden als raadslid.

De zichtbaar ontroerde Kraan ontving de onderscheiding uit handen van burgemeester Sandra Korthuis. Dit gebeurde tijdens de laatste raadsvergadering van dit jaar. Tevens de laatste vergadering waar Kraan als raadslid aanwezig is. Op 31 december stopt hij als vertegenwoordiger.

“Het is mooi geweest”, zegt Kraan, die als wethouder vier burgemeesters heeft meegemaakt. Ab Meijerman van de PvdA (‘grote burgemeester’), Sipke Swierstra van de VVD (‘een goede regent’), Berry Link van het CDA (‘een vergissing’) en Sandra Korthuis van de VVD (‘een laiverd’).

“Het waren goede jaren; het waren veelbewogen jaren”, zegt Kraan, die graag in de politieke arena werkte. “We konden en kunnen elkaar de waarheid vertellen. Wij vechten ons hier in Veendam niet uit.”

Genoeg is genoeg

Maar genoeg is genoeg, zegt Wildervankster, die sinds 2002 vrijwel onafgebroken lid is van de gemeenteraad namens GemeenteBelangen. “Binnenkort word ik 86. Het is tijd voor iemand anders.”

Volgens de burgemeester is een eerbetoon zeker op zijn plaats. “Kraan is enthousiast en zeer betrokken. Hij is al tientallen jaren betrokken bij allerlei cultuurhistorische activiteiten”, vertelt Korthuis.

Zo was hij directeur van de operettevereniging Veendam-Wildervank en jarenlang actief voor de buurtvereniging Wildervank. Samen met Nico Zweerts de Jong was Kraan een van de drijvende krachten achter de restauratie van het 120 jaar oude straatorgel Zwarte Dorus, een van de oudste draaiorgels van Groningen. “Zonder Bert Kraan is er geen draaiorgel in Veendam.”

Waar hij ook buiten de gemeente Veendam bekend door werd zijn de gratis avondconcerten in de foyer van cultuurcentrum van Beresteyn.

In 2004 ging Kraan, bijgestaan ​​door zijn vrouw Enga, voorzichtig van start. Het was een experiment. Kraan: “Hoe zorg je ervoor dat mensen die anders zelden of nooit naar het theater komen, toch de drempel overgaan? Door ze te lokken met een aantrekkelijk muziekprogramma met aansprekende artiesten.”

Het werd een succes. De Koopavondconcerten zijn waarschijnlijk de langstlopende serie optredens van vanBeresteyn. Kunstenaars uit de hele provincie werken graag mee.

Barrières slechten

Kraan wilde ook op politiek vlak barrières wegnemen. Met toenmalig PvdA-raadslid Yvette de Raad was hij initiatiefnemer van een politiek jeugddebat in vanBeresteyn. Ook was hij enthousiast deelnemer aan de landelijke Dag van de Democratie, bedoeld om de betrokkenheid bij de lokale democratie te vergroten. In en rond het stadhuis werden allerlei laagdrempelige activiteiten gehouden om de Veendammers een kijkje achter de politieke schermen te geven.

Korthuis: “Met al zijn activiteiten laat hij zien dat hij meer dan alleen verdienstelijk is voor de samenleving.” Het is niet de eerste keer dat Kraan in de spotlight staat. In 2009 werd hij uitgeroepen tot Veendammer van het jaar. In 2020 werd hij benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Kraan mag dan de actieve gemeentepolitiek verlaten. Stilzitten zit niet in zijn aard. “Ben je gek? De agenda voor volgend jaar staat al vol. Ik ga zeker niet op mijn kont zitten.”

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *