[ad_1]
De organisatie heeft het bomenbeleid van 28 grote gemeenten onder de loep genomen, daarbij geholpen door wetenschappers van Wageningen University & Research (WUR) en FLORON (Floristisch Onderzoek Nederland). Driekwart van alle gemeentelijke bomen staat op de ‘groene lijst’. Het is wetenschappelijk bewezen dat deze soorten goed zijn voor de soortendiversiteit in Nederland.
Van de bijna 2,5 miljoen bomen die in de analyse zijn opgenomen, behoort echter 4 procent tot soorten op de ‘zwarte lijst’. Deze boomsoorten kunnen schadelijk zijn voor hun omgeving. De beruchte hemelboom bijvoorbeeld, die gifstoffen in de bodem afgeeft en de groei van andere soorten tegenwerkt. Deze soort is inmiddels verboden in de EU, maar blijkt nog steeds af en toe aangeplant te worden. Enkele andere soorten op de zwarte lijst zijn de valse acacia, de zilverwilg, de erwtenboom en de sering.
Als voorbeeld van een nuttige inheemse boomsoort noemen de onderzoekers de zomereik, die door gemeenten het meest wordt aangeplant. Dat vinden de experts een goede zaak, want alleen al zo’n boom trekt gemiddeld 450 insectensoorten aan en vormt zo ‘een ecosysteem op zich’. De Amerikaanse eik, die hier van nature niet thuishoort, maar wel eens wordt aangeplant, trekt gemiddeld slechts 13 insectensoorten aan. Die boom heeft ook een ‘invasief karakter’, klinkt het.
De onderzoekers waarschuwen dat de aanplant van invasieve soorten de afgelopen 23 jaar nauwelijks is afgenomen, terwijl gemeenten zelf zeggen ‘het goed in de gaten te houden’. Het aandeel bomen op de groene lijst is juist iets afgenomen. ‘Gemeenten missen in hun beplantingsbeleid kansen voor biodiversiteit’, is een van de conclusies.
Uit het onderzoek komen allerlei verschillen tussen steden naar voren. Van de onderzochte gemeenten heeft Amsterdam de meeste bomen: 259.000. Zaanstad heeft met 20.000 het minste aantal. Amersfoort en Ede hebben het hoogste percentage groene lijstbomen: beide 81 procent, al staan er in totaal meer bomen in Ede. Delft staat hier onderaan met een score van 50 procent, maar dat komt vooral omdat van één op de drie bomen de soort onbekend is.
[ad_2]