Route Lampegatse optocht deels aangepast: ‘We hoefden niet bij nul te beginnen’ | Eindhoven

[ad_1]

EINDHOVEN – Op Carnavalszaterdag 10 februari rijdt de Lampegatse Parade een iets andere route door het centrum van Eindhoven.

De aanpassing van de route heeft vooral te maken met de veiligheid, zegt Dirk Roosen. Sinds enige tijd is hij voorzitter van een geheel nieuwe optochtcommissie. In mei van dit jaar heeft de gehele organisatie van de Lampegatse Parade ontslag genomen vanwege een conflict met het bestuur van de Stichting Carnavalsfederatie Eindhoven (SFEC), waartoe ook de optocht behoort.

Dat conflict hield in ieder geval deels verband met beschuldigingen over belangenverstrengeling door een FEC-bestuurslid, zo gaven betrokkenen destijds aan deze krant aan. “Het is jammer dat het zo is gegaan, maar wij hadden er verder geen bemoeienis mee”, benadrukt Roosen. “Wij zijn met negen enthousiaste carnavalsliefhebbers de uitdaging aangegaan om de optocht voortaan te organiseren en dat gaan we uiteraard in goed vertrouwen doen.”


We hoefden dus zeker niet vanaf nul te beginnen, de organisatie zelf stond al ijzersterk

Antoinette van der Vorst, organisatie van de Lampegatse Parade

Tijdens de overgang van de oude naar de nieuwe organisatie heeft de nieuwe commissie alle bestaande scripts, handleidingen en andere praktische zaken overgedragen. “We hoefden zeker niet helemaal opnieuw te beginnen, de organisatie zelf stond al ijzersterk”, zegt commissielid Antoinette van der Vorst.

De meest opvallende verandering zit in de route, die deels is gewijzigd. “Dit is mede op verzoek van de gemeente”, legt Roosen uit. “Dit jaar was het enorm druk bij de optocht, drukker dan voor corona. Hierdoor zijn een aantal knelpunten letterlijk naar voren gekomen.” Bijkomend voordeel van het nieuwe tracé is dat de wagons nu negen meter hoog kunnen worden in plaats van zeven meter.

Tussen de pijlers

Eén van die knelpunten was de Kerkstraat. “Je kon zien dat het daar erg druk was. Met zoveel mensen en de parade was het gewoon te veel. De stoet vertrekt nu om 13.11 uur vanaf de Paterskerk en gaat vervolgens via de Vestdijk richting het 18 Septemberplein. Op dat plein gaat het dan – tussen de pijlers van de Piazza-ingang, die net past – richting Emmasingel, om dan via de Keizersgracht en de Wal net voorbij het Stadhuisplein te eindigen.

De Bleekweg, Bleekstraat, Kanaalstraat, Ten Hagestraat en Kerkstraat zijn daarom uit het tracé verdwenen. Omdat de route niet meer overal langs kroegjes loopt, zorgt de organisatie voor vertier in de ‘minder gezellige delen’ in de vorm van bijvoorbeeld fanfares en extra taps. Ook nieuw is een speciaal dek voor mindervaliden op het 18 Septemberplein, waar ze goed zicht hebben op de optocht.

Je kunt je nog aanmelden voor de optocht, meer informatie op optochtlampegat.nl

De nieuwe route van de Lampegat-parade.
De nieuwe route van de Lampegat-parade. © FEC


[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *